Sezona tulipana traje već neko vrijeme i to predivno cvijeće uveseljava nas svojim bojama i ljepotom prije ostalih vjesnika proljeća i toplijih dana.

Galerija Papagajski tulipani Papagajski tulipani Papagajski tulipani +8 Papagajski tulipani

Kako bismo u tulipanima uživali što duže, važno je otkriti i njihove sorte koje s cvatnjom krenu nešto kasnije, a jedna od njih su i oni neobičnog i intrigantnog imena – papagajski tulipani.

Papagajski su tulipani prekrasno, privlačno cvijeće poznato po svojim jedinstvenim, uvijenim laticama i živim bojama. Ovi se tulipani često smatraju jednom od najekstravagantnijih sorti zbog svog blistavog i dramatičnog izgleda.

Ovi lijepi cvjetovi dolaze u raznim bojama: boji marelice, ljubičastoj, crvenoj, žarko ružičastoj, nježno ružičastoj, bijeloj, narančastoj, a posebnima i prepoznatljivima čine ih njihove osebujne latice, pomalo zgužvanog izgleda, nejednakih veličina i nazubljene na rubu, što im daje posebno lijepu i zanimljivu teksturu.

Papagajski tulipani Papagajski tulipani (Foto: Living4media)

Često su i višebojni ili barem dvobojni pa ih to čini posebno atraktivnima i idealnima za bukete i aranžmane od kojih zastaje dah.

Nazubljene latice podsjećaju na šareno perje papiga pa otud dolazi njihovo zaigrano ime.

Iako kompleksni izgled upućuje na suprotno, njihov je uzgoj vrlo jednostavan i ne zahtijevaju puno pažnje. Kao i većinu drugih pripadnika njihove vrste, preporučuje se zasaditi ih najesen, a za razliku od ostalih tulipana, procvast će nešto kasnije pa se u njima može uživati i u travnju i svibnju.

Lukovice je potrebno zasaditi na oko 15 cm dubine, a razmak između njih trebao bi biti 10-15 cm. Najbolje će rasti i uspijevati na osunčanim mjestima jer im treba minimalno šest sati sunčeve svjetlosti dnevno. Također je bitno da su zaštićeni od jakih vjetrova, a u dobrim će uvjetima narasti između 30 i 50 cm visine.

Papagajski tulipani Papagajski tulipani (Foto: Living4media)

Ako želite da u vazi traju što duže, važno je odrezati ih kad su cvjetovi stari samo jedan dan jer se tada tek počinju otvarati. Najduže će opstati u vazi s hladnom vodom, podalje od izravne sunčeve svjetlosti, a uvijek se možete poslužiti i pokojim trikom za što duži lijep i svježi izgled u vazi.

15 vrtova u kojima bi se ljubitelji tulipana osjećali kao u raju Vrtovi u kojima bi se ljubitelji tulipana osjećali kao u raju - 12 Vrtovi u kojima bi se ljubitelji tulipana osjećali kao u raju - 10 Vrtovi u kojima bi se ljubitelji tulipana osjećali kao u raju - 11 +11 Vrtovi u kojima bi se ljubitelji tulipana osjećali kao u raju - 6

Dior tulipan: Bujni i pahuljasti cvijet koji podsjeća na božur Sorta tulipana zvana Dior - 7 Sorta tulipana zvana Dior - 5 Sorta tulipana zvana Dior - 1 +3 Sorta tulipana zvana Dior - 2

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju