Prvi put jedna od top-nagrada u svijetu matematike bit će dodijeljena ženi.

Norveška akademija znanosti objavila je da je ove godine nagradu Abel, koja je napravljena po uzoru na Nobelovu nagradu, odlučila dodijeliti Karen Uhlenbeck, koja ima zvanje profesora emeritusa na sveučilištu Texas u Austinu. U odluci se navodi kako je ona svojim radom utjecala na analizu, geomteriju i matematičku fiziku.

Između ostalog, u svojoj karijeri pomogla je u razvoju polja poznatog pod imenom geometrijska analiza i razvila tehnike koje danas koriste mnogi matematičari.

Učinila je stvari o kojima nitko nije razmišljao, a nakon što je to napravila, položila je temelje te grane matematike, rekla je Sun-Yung Alice Chang, matematičarka na Sveučilištu Princeton koja je bila dio peteročlane stručne komisije.

76-godišnja Karen Uhlenbeck o nagradi je obaviještena u nedjelju i kaže da još nije odlučila što će učiniti sa 700 tisuća dolara koje idu uz nju.

Znanost je uzbudljiva i kreativna "Budite radoznale, budite hrabre...": Poruka kemičarke Ivanke Jerić djevojčicama zbog koje još više volimo znanost

Nadia Murad dobitnica je Nobelove nagrade za mir 2018. godine Tko je Nadia Murad? Životna priča djevojke koja je s 25 godina dobila Nobela za mir

MUŠKI SVIJET

S obzirom da ne postoji Nobelova nagrada za matematiku, desetljećima je najprestižnija nagrada koja se dodjeljuje matematičarima bila Fieldsova medalja, visoko međunarodno odličje koje se dodjeljuje svake četvrte godine najsupješnijim matematičarima mlađima od 40 godina. Maryam Mirzakhani jedina je žena koje je primila ovu nagradu 2014. godine.

Nagrada Abel nazvana je po norveškom matematičaru Niels Hendrik Abelu, a dodjeljuje se od 2003. godine kako bi istaknula važne napretke u svijetu matematike. Prethodnih 19 laureata (tri godine nagrada je podijeljena između dva matematičara) bili su muškarci. Sada će ju prvi put dobiti žena, Karen Uhlenbeck, koja je svjesna činjenice da je uzor ženama u ovom području.

Gledajući unatrag, sada shvaćam da sam imala veliku sreću i bila sam na čelu generacije žena koje su zapravo mogle dobiti stvarne poslove u akademskoj zajednici, rekla je dr. Unhlebeck.

Pročitajte i priču o fascinantnom životu prve dobitnice Nobelove nagrade Marie Curie.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju