Zbog čega više volimo kavu ili čaj? Ukus je djelomično određen "genetikom", kaže australska studija objavljena u znanstvenom časopisu Nature.

Studija je koristila vrlo velik uzorak, a cilj joj je bio pokazati da percepcija gorčine utječe na konzumaciju čaja ili kave, kazao je Daniel Liang-Dar Hwang sa sveučilište u Brisbaneu, koautor studije. U njoj se kaže da su one osobe koje su osjetljivije na gorak okus kave paradoksalno upravo one koje ju najviše piju.

Ključ je u umjerenoj konzumaciji kave Dokazano! Razlog zbog koje ćete još više cijeniti jutarnju šalicu kave

Genetika je nešto izraženija u percepciji gorčine nego u percepciji slatkoće, objasnio je Daniel Liang-Dar Hwang. Percepcija okusa također je pod utjecajem našeg stajališta. Iako prirodno ljudi ne vole gorčinu, možemo naučiti uživati u gorkoj hrani, objasnio je istraživač. Dodaje da će osobe manje osjetljive na gorčinu moći lakše naučiti uživati u okusu gorke hrane.

Kave se rijetko odričemo čak i kada za ispijanje iste nemamo puno vremena Razbuđuje i otvara: Zašto nas obožavani crni napitak tjera na WC?

Studija utemeljena na genetskim podacima približno 438.000 Britanaca koji su sudjelovali u studiji, "nije primjenjiva na druge zemlje i kulture", kažu autori. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju