"Ne nosim odijela i ne nosim sivu. I još jedna stvar, ne nosim crne salonke", prigovorila je Kim Novak kostimografkinji filma "Vrtoglavica" Edith Head, kada je vidjela kakav su joj kostim za njezin lik Madeleine Elster redatelj Alfred Hitchcock i Edith namijenili. Izborom odgovarajuće odjeće i obuće željeli su liku dati jezivi dojam.

Galerija Kim Novak u sivom kostimu u filmu 'Vrtoglavica' - 4 Kim Novak u sivom kostimu u filmu 'Vrtoglavica' - 2 Kim Novak u sivom kostimu u filmu 'Vrtoglavica' - 3 +3 Kim Novak u sivom kostimu u filmu 'Vrtoglavica'

Dizajnerica kostima Edith Head i redatelj Sir Alfred Hitchcock zajedno su osmišljavali odjeću za glavni ženski lik Madeleine Elster u kultnom trileru "Vrtoglavica" iz 1958. godine. Odabrali su kostim sive boje jer im se činilo neobično da je plavokosa žena odjevena potpuno u sivo. Njezinu drugom outfitu u bijelom kaputu dodali su pak crni šal želeći stvoriti čudan kontrast.

Kim Novak imala je 24 godine kada je odigrala jednu od svojih najslavnijih uloga, a legendarna glumica danas slavi 91. rođendan.

Kada se te davne 1957. godine pojavila na snimanju "Vrtoglavice", kako je otkrio Hitchcock, imala je razna mišljenja o svom liku, uključujući i to što bi, a što ne bi nosila. Prije početka snimanja glumica je osobno otišla redatelju i rekla mu da joj se ne sviđaju sivi kostim i crne cipele koje joj je namijenio, smatrala je da su preteški i prekruti za njezin lik.

Kim Novak u sivom kostimu u filmu 'Vrtoglavica' - 2 Kim Novak i Alfred Hitchcock na snimanju filma 'Vrtoglavica' (Foto: Profimedia)

Tražila je od njega da to promijeni, žalila se da su joj suknja i sako vrlo neudobni za nošenje, a nije joj se svidjelo ni to sivilo. Hitchcock je saslušao njezinu zabrinutost, a onda joj je objasnio da je on redatelj, da je taj kostim izabrao s razlogom i da će ga ona nositi svidjelo se to njoj ili ne.

Nisam mislila da će Alfredu biti važno kakve cipele nosim. Nikad nisam radila s redateljem koji je naročito pazio na kostime, kako su dizajnirani i koje su boje. Dvije stvari koje je želio najviše bile su te cipele i to sivo odijelo, ispričala je Kim jednom prilikom.

Hitchcock je objasnio Novak da mu je vizualni aspekt filma još važniji od priče te je inzistirao na tome da nosi kombinaciju koju je planirao mjesecima. Glumica nije imala izbora nego prihvatiti redateljev odabir. Štoviše, na kraju je tu strogu kombinaciju i sama vidjela kao simbol svoga lika te joj je pomogla u njegovoj izgradnji.

Kim Novak u sivom kostimu u filmu 'Vrtoglavica' Kruti sivi kostim obilježio je lik Madeleine Elster u filmu 'Vrtoglavica' (Foto: Profimedia)

Ukočeno držanje koje je bila prisiljena zauzeti zbog krutosti odjeće savršeno se uklopilo s idejom žene koja je stranac u vlastitoj koži. Madeleine je postala sinonim za to odijelo i odijelo je postalo Madeleine. Boju kostima, blijedo sivu, Alfred Hitchcock i Edith Head namjerno su odabrali. Siva je boja koja neutralizira svijetli ten plavokose žene, i u slučaju Madeleine čini je da izgleda eterično i sablasno.

Ta ideja kasnije je pojačana Madeleineinim drugim outfitom, bijelim kaputom i crnim šalom. Madeline nosi neutralne boje i malo šminke, zbog čega djeluje anđeoski i odvojeno od ovoga svijeta. Čak i dok je još živa, ona je poput duha, takva je moć njezina kostima.

Kad mi je Edith Head pokazala to sivo odijelo, rekla sam: 'O, Bože, izgleda kao da bi u njemu bilo vrlo teško glumiti, jako sputava.' Napravili su odijelo vrlo krutim. Stalno sam morala držati ramena prema natrag i stajati uspravno. Ali to je bilo tako savršeno. Taj mi je kostim pomogao da pronađem način kako odigrati Madeleine Elster, priznala je Kim Novak.

Kim Novak u bijelom kaputu s crnim šalom na setu filma 'Vrtoglavica' Kim Novak u bijelom kaputu s crnim šalom na setu filma 'Vrtoglavica' (Foto: Profimedia)

Razlog zbog kojeg je Julia Roberts nosila jaknu preko kultne haljine u Zgodnoj ženi stvarno je nevjerojatan Julia Roberts u filmu 'Zgodna žena' Julia Roberts u filmu 'Zgodna žena' +0 Julia Roberts u filmu 'Zgodna žena'

Marilyn Monore: Najskuplja haljina u povijesti filma koja se i danas kopira Marilyn Monroe Marilyn Monroe u koktel haljini kostimografa Williama Traville Marilyn Monroe u koktel haljini kostimografa Williama Traville +2 Koktel haljina iz filma Sedam godina vjernosti prodana je na aukciji 2011. godine

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju