Kokedama je japanska tradicionalna vještina uzgoja biljaka u kugli od mahovine.

Sam naziv potječe od japanske riječi 'koke', što znači mahovina i 'dama', što znači kugla.

Predstavlja formu bonsaija koja se uzgaja u kugli prekrivenoj mahovinom koja biljku oslobađa oklopa posude, a ujedno i zadržava vlagu te zbog toga nisu potrebne plastične ni keramičke tegle.

Osim što izgleda vrlo zanimljivo i podiže svaki interijer u kojem se nalazi, kokedama je iznimno jednostavna za održavanje, pa se baš zato preporuča i onima koji za sebe smatraju kako im ne može uspjeti ni jedna biljka.

Kako sami možete napraviti kokedamu?

Kokedamu vrlo lako i sami možete unijeti u svoj dom. Sve što vam je potrebno jest biljka po izboru, zemlja, mahovina te vrtlarska žica ili konac po želji.

Kokedamu je dovoljno povremeno uroniti na nekoliko minuta u posudu s vodom.

U formi kokedame mogu uspjeti gotovo sve biljke, no ako niste sigurni koju biste odabrali, možete posegnuti za, primjerice, zlatnim puzavcem ili sukulentima jer su oni i sami po sebi jednostavni za održavanje.

1. Jednom kada se odlučite za biljku, izvadite je iz plastične tegle, dobro protresite zemlju s korijena te ga potom uronite u vodu. Ta će vlaga olakšati prianjanje mahovine i zemlje koju ćete dodati. Preporuča se da izmiješate treset, ilovaču i pijesak u omjeru 5:2:3 (to možete kupiti u bilo kojem vrtnom centru ili malo bolje opremljenoj cvjećari) te po potrebi dodate još malo vode.

2. Sada preostaje da od te smjese oko krijena biljke radite kuglu, kao da se igrate tijestom ili glinom. Jedino na što treba pripaziti jest da zemlja oko korijena bude uistinu čvrsto potisnuta.

3. Prema želji, kuglu možete omotati konopcem kako biste joj dodali dekorativni element i pojačano je učvrstili.

Ovako pripremljenu biljku možete postaviti na bilo koju površinu, a ako ste vještiji, možete napraviti i svoj viseći vrt.

Kako brinuti o kokedami?

Ono što je jedna od najvećih prednosti korištenja ove tehnike jest lakoća održavanja. Većinu biljaka u formi kokedame dovoljno je jednom mjesečno uroniti u hladnu destiliranu vodu na 15-ak minuta. U vodu umačete samo dio s kuglom odnosno korijenom.

Potom ostavite da se ocijedi višak vode i biljku možete vratiti na mjesto. Savjetuje se i da povremeno okrećete biljku kako bi lišće sa svih strana dobilo dovoljno (neizravne) sunčeve svjetlosti. I to je to – vaša zelena oaza je spremna!

 


 

Nezahtjevna krasotica: 12 dokaza da je svaki dom ljepše mjesto ako ima zamiju Zamija Zamija Zamija - 11 +8 Zamija

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju