Kolač od vanilije
Kolač od vanilije (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Ovaj kolač od vanilije jako je fin, lako se radi, a sve sastojke vjerojatno već imate kod kuće

23-11-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ovaj kolač od vanilije radi se od sastojaka koje vjerojatno već imate u hladnjaku i smočnici poput brašna, šećera, mlijeka, jaja i maslaca.

Ukusni deserti ne trebaju imati dug popis namirnica niti kompliciranu pripremu. Ovaj kolač od vanilije najbolji je dokaz. Da biste ga napravili bit će vam potreban mikser i 15-ak minuta posla. Ispeći ćete ga za otprilike pola sata.

Povrh svega, ovaj kolač radi se od sastojaka koje vjerojatno već imate u hladnjaku i smočnici poput brašna, šećera, mlijeka, jaja i maslaca.

Servira se, pak, s jednostavnom glazurom od vrhnja za šlag, šećera u prahu i ekstrakta vanilije.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Dama iz Zagreba s torbom Mini Hector koju potpisuje Thom Browne Ne, oči vas ne varaju Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna

Recept za glazuru možete prilagoditi vašim željama – ako želite deblji sloj glazure udvostručite sastojke. Ako vam je glazura pregusta, razrijedite je s nešto punomasnog mlijeka.

Kolač od vanilije - sastojci:

Za biskvit:

  • 200 g bijelog šećera
  • 180 g glatkog brašna
  • 125 ml punomasnog mlijeka
  • 115 g omekšanog maslaca
  • 2 velika jaja
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 1,5 čajna žličica praška za pecivo

Za glazuru:

  • 240 g šećera u prahu
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije

Kolač od vanilije - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite kalup iznutra i stavite ga sa strane.
  2. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli pomiješajte maslac sa sobne temperature i šećer te ga miksajte električnim mikserom tri do četiri minute sve dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte jaja u šećer i nastavite miksati. Ubacite u smjesu i ekstrakt vanilije. Suhe sastojke pomiješajte s vlažnima, dodajte mlijeko i nastavite miksati dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  3. Prebacite smjesu u pripremljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu na pola sata. Provjerite s čačkalicom li kolač pečen do kraja prije nego što ga izvadite iz pećnice.
  4. Dok se biskvit hladi napravite jednostavnu glazuru. Pomiješajte šećer u prahu, vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije u zdjeli dok ne dobijete glatku kremu. Premažite kremu preko ohlađenog kolača i poslužite uz omiljeni topli napitak.

Dobar tek!

Isprobajte i ove kolače:

Kraljevski kolač Nataše Pralice Tako bogat, ukusan i raskošan: Recept za kolač koji će oduševiti baš svakog tko ga proba Figaro oblatne Ovo je mnogima najdraži kolač s oblatnama, preko noći postaje još sto puta bolji Kakao kocke Kakao-kocke bez jaja, mlijeka i maslaca za koje vam ne treba ni mikser Biskvitni kolači Za vas smo pripremile popis recepata za biskvitne kolače

 

Pročitaj još
Pročitaj još