Ukusni deserti ne trebaju imati dug popis namirnica niti kompliciranu pripremu. Ovaj kolač od vanilije najbolji je dokaz. Da biste ga napravili bit će vam potreban mikser i 15-ak minuta posla. Ispeći ćete ga za otprilike pola sata.
Povrh svega, ovaj kolač radi se od sastojaka koje vjerojatno već imate u hladnjaku i smočnici poput brašna, šećera, mlijeka, jaja i maslaca.
Servira se, pak, s jednostavnom glazurom od vrhnja za šlag, šećera u prahu i ekstrakta vanilije.
Recept za glazuru možete prilagoditi vašim željama – ako želite deblji sloj glazure udvostručite sastojke. Ako vam je glazura pregusta, razrijedite je s nešto punomasnog mlijeka.
Kolač od vanilije - sastojci:
Za biskvit:
- 200 g bijelog šećera
- 180 g glatkog brašna
- 125 ml punomasnog mlijeka
- 115 g omekšanog maslaca
- 2 velika jaja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1,5 čajna žličica praška za pecivo
Za glazuru:
- 240 g šećera u prahu
- 100 ml vrhnja za šlag
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
Kolač od vanilije - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite kalup iznutra i stavite ga sa strane.
- U jednoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli pomiješajte maslac sa sobne temperature i šećer te ga miksajte električnim mikserom tri do četiri minute sve dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte jaja u šećer i nastavite miksati. Ubacite u smjesu i ekstrakt vanilije. Suhe sastojke pomiješajte s vlažnima, dodajte mlijeko i nastavite miksati dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Prebacite smjesu u pripremljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu na pola sata. Provjerite s čačkalicom li kolač pečen do kraja prije nego što ga izvadite iz pećnice.
- Dok se biskvit hladi napravite jednostavnu glazuru. Pomiješajte šećer u prahu, vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije u zdjeli dok ne dobijete glatku kremu. Premažite kremu preko ohlađenog kolača i poslužite uz omiljeni topli napitak.
Dobar tek!
Isprobajte i ove kolače: