Kolač od vanilije
Kolač od vanilije (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Ovaj kolač od vanilije jako je fin, lako se radi, a sve sastojke vjerojatno već imate kod kuće

23-11-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ovaj kolač od vanilije radi se od sastojaka koje vjerojatno već imate u hladnjaku i smočnici poput brašna, šećera, mlijeka, jaja i maslaca.

Ukusni deserti ne trebaju imati dug popis namirnica niti kompliciranu pripremu. Ovaj kolač od vanilije najbolji je dokaz. Da biste ga napravili bit će vam potreban mikser i 15-ak minuta posla. Ispeći ćete ga za otprilike pola sata.

Povrh svega, ovaj kolač radi se od sastojaka koje vjerojatno već imate u hladnjaku i smočnici poput brašna, šećera, mlijeka, jaja i maslaca.

Servira se, pak, s jednostavnom glazurom od vrhnja za šlag, šećera u prahu i ekstrakta vanilije.

U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji

Recept za glazuru možete prilagoditi vašim željama – ako želite deblji sloj glazure udvostručite sastojke. Ako vam je glazura pregusta, razrijedite je s nešto punomasnog mlijeka.

Kolač od vanilije - sastojci:

Za biskvit:

  • 200 g bijelog šećera
  • 180 g glatkog brašna
  • 125 ml punomasnog mlijeka
  • 115 g omekšanog maslaca
  • 2 velika jaja
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 1,5 čajna žličica praška za pecivo

Za glazuru:

  • 240 g šećera u prahu
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije

Kolač od vanilije - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite kalup iznutra i stavite ga sa strane.
  2. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli pomiješajte maslac sa sobne temperature i šećer te ga miksajte električnim mikserom tri do četiri minute sve dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte jaja u šećer i nastavite miksati. Ubacite u smjesu i ekstrakt vanilije. Suhe sastojke pomiješajte s vlažnima, dodajte mlijeko i nastavite miksati dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  3. Prebacite smjesu u pripremljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu na pola sata. Provjerite s čačkalicom li kolač pečen do kraja prije nego što ga izvadite iz pećnice.
  4. Dok se biskvit hladi napravite jednostavnu glazuru. Pomiješajte šećer u prahu, vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije u zdjeli dok ne dobijete glatku kremu. Premažite kremu preko ohlađenog kolača i poslužite uz omiljeni topli napitak.

Dobar tek!

Isprobajte i ove kolače:

Kraljevski kolač Nataše Pralice Tako bogat, ukusan i raskošan: Recept za kolač koji će oduševiti baš svakog tko ga proba Figaro oblatne Ovo je mnogima najdraži kolač s oblatnama, preko noći postaje još sto puta bolji Kakao kocke Kakao-kocke bez jaja, mlijeka i maslaca za koje vam ne treba ni mikser Biskvitni kolači Za vas smo pripremile popis recepata za biskvitne kolače

 

Pročitaj još
Pročitaj još