Figaro oblatne (Foto: Midjourney)
Zdravlje & prehrana

Ovo je mnogima najdraži kolač s oblatnama, preko noći postaje još sto puta bolji

21-11-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ako postoji kolač koji mirisom karamele i oraha odmah priziva blagdansku atmosferu, onda su to Figaro oblatne.

Ova retro poslastica ne traži puno vremena ni kulinarskog umijeća, a rezultat je raskošan sloj zlatnog nadjeva oblatni koji se režu u savršene, slatke zalogaje. Idealan je kolač kad trebate nešto brzo, provjereno i ukusno – a najbolje od svega, preko noći postane još finiji.

U trendu Vjenčići s malinama Odličan recept! Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti Ulična moda crnka u sakou predimenzionirane siluete Zagreb 2025. - 2 Dašak visoke mode Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena Božićni kolačići zlata vrijedni Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače

Figaro oblatne Figaro oblatne (Foto: Midjourney)

Recept je u nastavku.

Figaro oblatne - sastojci:

  • 250 g šećera
  • 250 g mljevenih ili sitno sjeckanih oraha
  • 250 g maslaca
  • 3 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • naribana korica 1 limuna

Figaro oblatne - priprema:

  1. U lončiću otopite maslac. U zasebnoj zdjeli dobro izmiksajte jaja s pola količine šećera, dodajte otopljeni maslac, vaniliju i limunovu koricu. Umiješajte orahe pa sve vratite na laganu vatru. Miješajte cijelo vrijeme dok se smjesa ne počne zgušnjavati i postaje sjajna i kompaktna.
  2. Drugu polovicu šećera rastopite u zasebnoj posudi dok ne dobijete karamel. Pažljivo ga ulijte u toplu smjesu s orasima, miješajte brzo da se karamel ravnomjerno spoji.
  3. Na papir za pečenje položite prvu oblatnu (hrapava strana prema gore). Prelijte još toplu smjesu i poravnajte je špatulom, zatim poklopite drugom oblatnom. Lagano zamotajte u papir ili krpu pa opteretite daskom ili drugim teškim predmetom kako bi se oblatne spojile bez podizanja rubova.
  4. Ostavite oblatne da odstoje najmanje šest sati, idealno preko noći. Nakon hlađenja režite na tanke štangice ili kocke. Figaro oblatne mogu stajati danima i bit će sve ukusnije – zato su savršene za blagdanske pladnjeve.

Dobar tek!

Volite tradicionalne kolače? Pročitajte naš BOGATI POPIS RECEPTA ZA SLASTICE NAŠIH BAKA.

Ako tražite još ideja za starinske kolače, kremaste kolače, torte, kekse, pite i savijače, inspirirajte se našim POPISOM OD 150 RECEPATA NA JEDNOM MJESTU.

Pročitajte i naš RECEPT ZA DOMAĆU KARAMELU.

Pišingeri Bez pečenja: Recept za najsočnije pišingere koji prvi nestaju s tanjura

Trokutići s lješnjacima Trokutići s lješnjacima: Božićni kolačići koji gotovo uvijek prvi nestaju s tacne

Domaće napolitanke Domaće napolitanke: Probajte recept koji će nadmašiti kupovne keksiće

Pročitaj još
Pročitaj još