Tablete protiv bolova često uzimamo olako, ne razmišljajući o njihovu utjecaju na organizam. Kako djeluju najčešći analgetici koji su svima nadohvat ruke i koliko se dugo smiju uzimati u kontinuitetu, objašnjava magistra farmacije Franka Pelko.

Kada govorimo o tabletama protiv bolova, posebno je važno istaknuti one prodajne, koje svatko može kupiti u ljekarnama.

Zbog dostupnosti najčešće dolazi do navikavanja, tumači nam magistra Pelko te u nastavku nabraja najprodavanije tablete protiv bolova:

Najprodavaniji su ibuprofen (neofen, nurofen, ibustar, spidifen itd.), paracetamol (lekadol, lupocet, plicet itd.), naproksen-natrij (nalgesin) i kombinacija paracetamola, propifenazona, kofeina i kodeina (caffetin i plivadon).

1. KRIVA DOZA I SUBJEKTIVAN DOJAM BOLA

Kod lijekova protiv bolova najvažnije je odrediti dozu.

Ona se izračunava prema tjelesnoj težini osobe kojoj je lijek namijenjen i u većini se slučajeva, nažalost, 'ne pogodi'.

Ne možemo zanemariti ni ulogu bola, koji je subjektivan simptom.

Bol je za svakoga individualan osjećaj te se tako mora liječiti i svaki pacijent - individualno.

Ti lijekovi nisu 'pametni' i ne znaju točno što vas boli, već različitim mehanizmima djeluju na centar za bol i time sprječavaju neugodan osjećaj.
Isto tako, većina tih lijekova nema samo analgetsko djelovanje, već djeluje kao i protiv temperature i upala
.

2. KADA I KAKO DOLAZI DO NAVIKAVANJA?
Kao i kod svega što se uzima dulje, može doći kod navikavanja. Nakon nekog vremena tablete slabije djeluju na bol te su nam potrebne veće doze.

Bol u leđima Odgađa oporavak: Greška broj jedan koju radimo kada nas bole leđa i(li) vrat

U nekim slučajevima dolazi do navikavanja na sastavnicu lijeka (kodein kod caffetina i plivadona) - kod takvih lijekova na kutiji je jasno istaknuto da se ne smiju uzimati dulje od 3 dana.

U nekim pak drugim slučajevima receptorima je nedostatna doza koju uzimamo te ju je nakon nekog vremena potrebno povećavati sve više i više.

U slučajevima kada taj podatak nije naveden u uputama, lijek se uzima do poboljšanja simptoma.

--Franka Pelko

Kada govorim o duljem vremenskom periodu, mislim na više mjeseci, pa i godine, jer nakon mjesec dana neće doći ni do kakve prevelike promjene kod općenito zdrave osobe.

3. NE PRESKAČITE UPUTU U LIJEKU
Koliko god neke tablete smatrali "bezazlenima", prije uzimanja prve doze obvezno je pročitati uputu o lijeku, gdje je u većini slučajeva navedena i preporučena duljina uzimanja.

U slučajevima kada taj podatak nije naveden u uputama, lijek se uzima do poboljšanja simptoma (ako je to glavobolja ili menstrualni bolovi, ne dulje od 10-15 dana).
Ako simptomi ne prolaze, potrebno je javiti se liječniku jer bolovi mogu biti povezani s nekim drugim bolestima.

Trudnica u bolnici Rajski plin: Što sve trebamo znati o tehnici kojom se i u Hrvatskoj olakšava porođaj?

Za svaki lijek postoji maksimalna dnevna doza koja se ne smije prekoračiti.
Kod npr. prije navedenog ibuprofena to je 2400 mg, odnosno 6 tableta prodajnog neofena od 400 mg.

Naravno da postoji i cijeli niz lijekova protiv bolova koji se izdaju na recept, međutim njihov je spektar jako širok, a pacijent dobiva jasne upute za uzimanje već kod liječnika ili ljekarnika.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju