Prošlo je točno 34 godine otkako je grupa Riva pobijedila na Eurosongu. Sad već davne 1989. godine Eurosong se 6. svibnja održao u švicarskom gradu Lausanneu, a Jugoslaviju je na natjecanju predstavljao zadarski glazbeni sastav predvođen Emilijom Kokić. Emilijin pjevački uspon započeo je 1988. godine, na jednom drugom natjecanju.

Poslali su me kao mladu nadu na 'Moj prvi pljesak' u sklopu emisije 'Demo X' gdje sam predstavljala zadarske glazbene talente. Tu sam pobjedila prvi put, drugi put, treći put... Pročulo se da neka mala pobjeđuje. Nekim čudnim putem je to došlo do Rajka Dujmića. Upoznali smo se, malo su mi se tresla koljena od uzbuđenja, ali on to nije primjetio. Rekla sam da pjevam u grupi, Rajko nas je došao vidjeti i čuti, ponudio nam pjesmu 'Rock me'. Pomislila sam: 'Ajme meni što je to, ali Rajko zna što radi.' Upoznala sam i Stevu Cvikića koji je napisao bezbroj hitova uz koje sam odrastala, zaljubljivala se, plakala. Pomislila sam ovo se meni događa nekom greškom, upoznati tako uspješne ljude, koje sam jučer gledala na televiziji. Od tog dana do danas, glazba je moj život, a život mi je glazba, napisala je Emilija na svojoj službenoj web stranici.

Grupa Riva pobijedila je na Eurosongu 1989. godine Grupa Riva pobijedila je na Eurosongu 1989. godine (Foto: Guliver Image)

Zvonimir Zrilić na gitari, Boško Colić na bubnjevima, Nenad Nakić na basu, Dalibor Musap na klavijaturama i Emilijin predivan glas bili su dobitna kombinacija. Riva je s pjesmom "Rock me" početkom 1989. otišla na Jugoviziju u Novom Sadu kao predstavnica Televizije Zagreb i odnijela pobjedu.

U Novom Sadu upoznajem Dr. Nikicu Kalođeru, Editu Cebalo, Višnju Trusić Snježanu Vego koji uz Rajka i Stevu čine tim koji pobjeđuje, kazala je Emilija.

Legendarna zagrebačka frizerka i vizažistica Višnja Trusić bila je zadužena za njezinu frizuru na Eurosongu, a stajling za cijeli bend osmislila je Snježana Vego, akademska slikarica koja od 1987. godine predaje na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Emilija i danas voli naglasiti kako je njihov stajling bio ispred svog vremena i vrlo avangardan. Njezina kombinacija sastavljena od uske bijela haljina s detaljima u crvenoj i crnoj boji, asimetričnog bolera i rukavica u jarkoj nijansi crvene, crnih tajica i salonki, s jedne strane odisala je prepoznatljivim stilom 80-ih, a s druge najavljivala nadolazeće modne trendove.

Emilija Kokić na Eurosongu 1989. godine Emilija Kokić na Eurosongu 1989. godine (Foto: Guliver Image)

Tko je vaš favorit? Najljepša izdanja naših predstavnica na Eurosongu Emilija Kokić 1989. na Eurosongu Franka Batelić Vesna Pisarović na Euroviziji - 3 +4 Sanja Doležal na Eurosongu u Bruxellesu 1987. godine

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju