Mnoge zemlje imaju svoje tradicionalne uskrsne specijalitete.

Tako nam iz Grčke stižu ukusni prhki keksi koji se zovu koulourakia. Jednostavni keksići s maslacem savršen su dodatak uz kavu i čaj, a u nastavku saznajte kako ih možete napraviti.

Sastojci za keksiće s maslacem, koulouraki:

  • 50 dag grama brašna (oštrog ili glatkog)
  • 15 dag šećera
  • 15 dag maslaca sobne temperature
  • 2 srednja jaja sobne temperature
  • 100 ml mlakog mlijeka
  • 1 čajna žličica sode
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer (ili 2 čajne žličice ekstrakta vanilije)
  • za premaz 1 žumanjak i 1 velika žlica vode

Priprema keskića:

  1. U posudu za miksanje ubacite maslac narezan na kockice, šećer i vanilin šećer (ili ekstrakt). Miksajte pet minuta dok ne dobijete lijepu kremastu smjesu. Dodajte u smjesu jedno po jedno jaje i nakon svakog dobro izmiksajte. Zatim polako dodajte mlako mlijeko.
  2. Brašno prosijte zajedno sa sodom i praškom za pecivo. Polako, malo-pomalo dodajte brašno dok ne dobijete mekano i ne previše ljepljivo tijesto. Ako imate slabiji mikser koji ne može dobro povezati smjesu, uzmite standardnu drvenu kuhaču i njome dovršite smjesu. Sada rukom i po potrebi uz malo brašna oblikujte smjesu u kuglu tijesta, prekrijte zdjelu folijom i stavite u frižider na 15 minuta da se malo odmori.
  3. Pripremite protvane i obložite ih papirom za pečenje. Uzimajte manje komade tijesta, dlanovima ih formirajte u kuglice i potom oblikujte u dugačke tanje prutiće koje potom možete po želji oblikovati u krugove ili prutiće jednostavno savijte na pola i zatim zavrnite dva puta, tj. koliko vam to dopušta duljina tijesta. Kekse odmah stavljajte na protvan.
  4. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Jedan žumanjak i jednu veliku žlicu vode zajedno razmutite pa ovaj premaz s kistom nanesite na svaki keks. Pecite 15-ak minuta, tj. sve dok keksi ne dobiju lijepu zlatnu boju.

SAVJET:

Ako imate neprskanu koru limuna ili naranče, možete je naribati u smjesu maslaca i šećera. Keksi će biti još ukusniji.

U nekim dijelovima Grčke keksi se tradicionalno nakon premazivanja posipaju sezamom pa se onda stavljaju na pečenje. Isprobajte i tu varijantu ovih ukusnih keksića.

Nakon hlađenja kekse čuvajte u zatvorenoj limenoj kutiji na suhom i prozračnom mjestu. U tim uvjetima mogu izdržati i do 14 dana.

Koulourakia se tradicionalni grčki uskrsni desert Koulourakia se tradicionalni grčki uskrsni desert (Foto: Stockfood)

Inspirirajte se i ostalim receptima za fine kolačiće:

Pinca Mirisna pinca: Brz i jednostavan recept za najpoznatiji uskrsni kolač Slatki uskrsni keksi Recept za prhke uskrsne kekse koji su pravi ukras stola Slika nije dostupna Za manje od 15 kuna: Recept za fine keksiće s čokoladom od samo tri sastojka Keksići s kakaom i džemom od naranče Savršen par: Recept za keksiće u koje je umotana kombinacija čokolade i naranče Uskrsni linceri Jannette Razum Prhki linceri: Obični keksići u novom ruhu koji će danima zadržati svježinu

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju