Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Savršeni uz kavu ili čaj: Recept za prhke uskrsne keksiće s maslacom

07-04-2023 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Mnoge zemlje imaju svoje tradicionalne uskrsne specijalitete.

Tako nam iz Grčke stižu ukusni prhki keksi koji se zovu koulourakia. Jednostavni keksići s maslacem savršen su dodatak uz kavu i čaj, a u nastavku saznajte kako ih možete napraviti.

Sastojci za keksiće s maslacem, koulouraki:

  • 50 dag grama brašna (oštrog ili glatkog)
  • 15 dag šećera
  • 15 dag maslaca sobne temperature
  • 2 srednja jaja sobne temperature
  • 100 ml mlakog mlijeka
  • 1 čajna žličica sode
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer (ili 2 čajne žličice ekstrakta vanilije)
  • za premaz 1 žumanjak i 1 velika žlica vode

Priprema keskića:

  1. U posudu za miksanje ubacite maslac narezan na kockice, šećer i vanilin šećer (ili ekstrakt). Miksajte pet minuta dok ne dobijete lijepu kremastu smjesu. Dodajte u smjesu jedno po jedno jaje i nakon svakog dobro izmiksajte. Zatim polako dodajte mlako mlijeko.
  2. Brašno prosijte zajedno sa sodom i praškom za pecivo. Polako, malo-pomalo dodajte brašno dok ne dobijete mekano i ne previše ljepljivo tijesto. Ako imate slabiji mikser koji ne može dobro povezati smjesu, uzmite standardnu drvenu kuhaču i njome dovršite smjesu. Sada rukom i po potrebi uz malo brašna oblikujte smjesu u kuglu tijesta, prekrijte zdjelu folijom i stavite u frižider na 15 minuta da se malo odmori.
  3. Pripremite protvane i obložite ih papirom za pečenje. Uzimajte manje komade tijesta, dlanovima ih formirajte u kuglice i potom oblikujte u dugačke tanje prutiće koje potom možete po želji oblikovati u krugove ili prutiće jednostavno savijte na pola i zatim zavrnite dva puta, tj. koliko vam to dopušta duljina tijesta. Kekse odmah stavljajte na protvan.
  4. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Jedan žumanjak i jednu veliku žlicu vode zajedno razmutite pa ovaj premaz s kistom nanesite na svaki keks. Pecite 15-ak minuta, tj. sve dok keksi ne dobiju lijepu zlatnu boju.
U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

SAVJET:

Ako imate neprskanu koru limuna ili naranče, možete je naribati u smjesu maslaca i šećera. Keksi će biti još ukusniji.

U nekim dijelovima Grčke keksi se tradicionalno nakon premazivanja posipaju sezamom pa se onda stavljaju na pečenje. Isprobajte i tu varijantu ovih ukusnih keksića.

Nakon hlađenja kekse čuvajte u zatvorenoj limenoj kutiji na suhom i prozračnom mjestu. U tim uvjetima mogu izdržati i do 14 dana.

Inspirirajte se i ostalim receptima za fine kolačiće:

Pinca Mirisna pinca: Brz i jednostavan recept za najpoznatiji uskrsni kolač Slatki uskrsni keksi Recept za prhke uskrsne kekse koji su pravi ukras stola Slika nije dostupna Za manje od 15 kuna: Recept za fine keksiće s čokoladom od samo tri sastojka Keksići s kakaom i džemom od naranče Savršen par: Recept za keksiće u koje je umotana kombinacija čokolade i naranče Uskrsni linceri Prhki linceri: Obični keksići u novom ruhu koji će danima zadržati svježinu

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još