Pinca ili slatki kruh nezaobilazan je dio uskrsnog stola, a kako se nekada za pripremu ove slastice trebao odvojiti gotovo čitav dan, u današnje vrijeme kupovna pinca brža je i jednostavnija opcija. No želite li doživjeti miris djetinjstva i stvoriti pravi blagdanski ugođaj u svom domu, ovaj jednostavni recept isplati se isprobati.

Sastojci za pincu:
- 1kg brašna
- 3 jaja + 2 žumanjka
- 25 dag šećera
- 2 vanilin šećera
- 3 naribane kore naranče i 1 kora limuna (neprskanih)
- 1 svježi kvasac
- 25 dag masnoće (10 dag masti +15 dag maslaca)
- 5 dl mlijeka
- prstohvat soli

Priprema pince:
1. U posudi zagrijte 1 dl mlijeka (ne smije biti prevruće), dodajte 1 čajnu žlicu šećera i 1 čajnu žlicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže pokriveno kuhinjskom krpom. Brašno prosijte u zdjelu i ostaviti na toplom kako bi se ugrijalo.

Pinca ili slatki kruh nezaobilazan je dio uskrsnog stola.

2. Umutite 3 cijela jaja i 2 žumanjaka dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom u nju dodajte šećer, vanilin šećer te ponovno izmiksajte dok smjesa ne postane homogena, a kristali šećera rastopljeni. Na kraju umiješajte naribanu koricu naranče i limuna te izmiješajte.

3. Na laganoj vatri rastopite maslac i mast (pazite da bude vrelo, ali da ne prokuha).

4.
Prvu smjesu jaja i šećera dodajte u brašno i lagano izmiješajte, potom u nekoliko navrata ulijte masnoću uz neprekidno miješanje. Dodajte prstohvat soli i uzdignuti kvasac, ponovno sve izmiješajte i počnite dolijevati mlijeko uz neprestano miješanje.

5. Smjesu ostavite na toplom prekrivenu stolnjakom dok se ne udvostruči, nakon čega ju je potrebno ponovno umijesiti i podijeliti na četiri jednake loptice. Pince prebacite na protvanj prekriven masnim papirom i ostavite da se dignu.

6. Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva, a oblikovane pince nakon što se uzdignu oštrim škarama razrežite od sredine prema tri kuta čineći rezove dugačke oko 5 centimetara dužine. Pecite 30 minuta.

7.
U međuvremenu napravite sirup od ½ dl vode i 1 velike žlice šećera, dobro izmiješajte i nakon 30 minuta pečenja izvadite pince iz pećnice i premažite ih sirupom te pospite šećerom. Vratite pince u pećnicu na još 10 minuta, izvadite i dobro ohladite prije rezanja.

A ako želite probati nešto drugačiju pincu, isprobajte recept pince sa čokoladom.