Kućni ljubimci poput pasa i mačaka zbog svoje su dlake izloženi još većim opasnostima u ljetnim mjesecima nego ljudi. Evo kako možete smanjiti mogućnost da vaš voljeni mezimac dobije toplinski udar.

1. Neke pasmine podložnije su toplinskom udaru od drugih
Buldozi i labrador retriveri spadaju u grupu pasa koji su podložniji toplinskom udaru od drugih pasmina. U rizičnu skupinu spadaju i svi psi koji imaju debelo krzno, zdravstvene poteškoće ili višak kilograma.

2. Toplinski udar može se dogoditi i na 22 Celzijeva stupnja
Umor uslijed visokih temperatura kod kućnih se ljubimaca može dogoditi u roku od 15 minuta od izlaganja visokoj temperaturi.

Životinje su vrlo dobre u skrivanju simptoma, pa je važno posvetiti im veliku pažnju, čak i kada su temperature vani relativno ugodne, odnosno iznose oko 22 Celzijeva stupnja, tvrdi veterinarka Gretchen Hageman iz Chicaga.

Kućni ljubimci poput pasa i mačaka zbog svoje su dlake izloženi još većim opasnostima u ljetnim mjesecima nego ljudi

3. Često im mijenjajte posude s vodom
Ne tjerajte svoje kućne ljubimce da čekaju ispod slavine koja curi u potrazi za vodom. Redovito čistite posudu s vodom i mijenjate im svježu vodu kako bi izbjegli dehidraciju.

4. Dodajte u vodu nekoliko kockica leda
Trenerica pasa Nicole Ellis savjetuje da psima u posudu s vodom stavite i nekoliko kockica leda, kako bi voda što dulje ostala osvježavajuća. Možete im dati ohlađene komadiće lubenice ili pileći temeljac koji ste zamrznuli u manje kocke.

Sladoled za pse Samo dva sastojka: Napravite sladoled za svoga najboljeg četveronožnog prijatelja

5. Držite pse podalje od vrućeg asfalta
Ako ne možete držati ruku prislonjenu o vruć asfalt dulje od pet sekundi, to je jasan znak da je on pretopao za šapice vašeg voljenog psa. Upravo zato šećite sa psom u ranim jutarnjim ili kasnijim večernjim satima.

6. Dopustite im da se rashlade
Većina pasa voli se osvježiti u vodi, pa ako ste u prilici, odvedite ih na neku plažu za pse ili im dopustite da se okupaju u dječjem bazenu na napuhavanje koje možda imate u dvorištu svoje kuće. U svakom slučaju, poželjno je izbjegavati igre sa štapom jer one nisu dobre za vašeg psa.

7. Nekad ih je bolje ostaviti kod kuće 
Tijekom lijepih sunčanih dana, mnogi će vlasnici pasa doći u napast da na izlet povedu i svojeg psa. Zbog krzna psi se lakše zagrijavaju od ljudi, pa ih je nekada bolje ostaviti u klimatiziranom domu, ističe Nicole Ellis.

8. Ohladite pse modnim dodacima
Od toplinskog udara vašeg psa može spasiti i pokoji modni dodatak. U trgovinama za kućne ljubimce prodaju se marame za hlađenje koje psi nose oko vrata, a koje im pomažu da podnesu jake ljetne vrućine.

Na tržištu su dostupne i prostirke za hlađenje koje su prigodne za domove bez klimatiziranih uređaja ili za boravak na plaži.

Slika nije dostupna Prostorija u domu u kojoj psi osjećaju najveću nelagodu kada ostanu sami kod kuće

9. Pazite na svog psa
Simptomi toplinskog udara uključuju nemirno kretanje životinje, tjeskobu, crvenilo desni ili pojačano kucanje srca dok se odmaraju, što možete provjeriti ako prislonite ruku na njihova prsa.

Možete provjeriti ima li vaš ljubimac povišenu temperaturu rektalnim putem. Opasno je sve iznad 40 Celzijevih stupnjeva, ističe liječnica Gretchen Hageman.

U ozbiljnim situacijama životinja može povraćati, imati proljev, napad ili čak krvariti. Čim primijetite bilo koji od ovih simptoma, potražite pomoć stručne osobe.

10. Ne pretjerujte s hlađenjem
Nije dobro ni pretjerivati s hlađenjem psa koji je bio izložen visokim temperaturama.

Ako mu tjelesna temperatura naglo padne ispod 37 Celzijevih stupnjeva, potražite pomoć liječnika, jasno poručuje dr. Hageman. Pronađite ovdje 10 dodatnih savjeta koji će olakšati vruće dane vašem voljenom kućnom ljubimcu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju