Vlasnicima pasa nije lako ostaviti ljubimce same doma, ali to je jednostavno neizbježno, pogotovo kada moramo na posao, u školu ili obavljati obveze i pas nema s kime ostati kod kuće. Svako odvajanje od vlasnika za psa je neugodno, pa i traumatično iskustvo, no s vremenom se ipak i oni naviknu.

Koliku će nelagodu pas osjećati kada ostane sam kod kuće, ovisi i o tome u kojoj prostoriji ostane. Kako je pokazalo istraživanje tvrtke Compare the Market, psi najveću nelagodu osjećaju kada ostanu u spavaćoj sobi, a najmanju kada su u kuhinji/blagovaonici i dnevnom boravku.

Naravno, većina vlasnika svom psu omogući pristup svim prostorijama, no ovu informaciju svakako je dobro znati u takvim situacijama. Primjerice, vrata spavaće sobe mogu se zatvoriti kada pas ostane sam kod kuće kako ne bi ulazio u nju i izazivao si nelagodu. Naravno, ako vaš mezimac baš voli spavati i boraviti u spavaćoj sobi, omogućite mu pristup.

Slika nije dostupna Bez tjeskobe i straha: Sedam stvarčica s kojima će psu biti lakše kad ostane sam doma

Britanska studija u kojoj je sudjelovalo tisuću vlasnika pasa provedena je tako da se psima mjerio puls u svakoj od prostorija u domu te se utvrdilo da su im otkucaji srca bili najbrži u spavaćoj sobi. Drugi najneugodniji dio kuće za pse jest trijem ili veranda, pokazalo je istraživanje.

Tužan pas Pet znakova da je vaš pas tužan i bezvoljan na koje trebate reagirati

U kuhinji i dnevnom boravku psi se pak osjećaju najugodnije, a znanstvenici to objašnjavaju činjenicom da te prostorije povezuju s pozitivnim ishodima. U kuhinji jedu svoje obroke, dok ih dnevna soba asocira na maženje s vlasnikom, kada vlasnik primjerice gleda TV, a pas se stisne uz njega ili na igru s vlasnikom.

Slika nije dostupna Kakve su osobe koje vole pse, a kakve one koje vole mačke?

Psi se mogu osjećati zbunjeno ako ih se ostavi u spavaćoj sobi jer znaju da njihovi vlasnici koriste tu prostoriju samo za spavanje. Osim toga, neki psi ne vole prostore koji ih ograničavaju pa će se na trijemu osjećati nelagodnije nego u kuhinji ili dnevnom boravku, kaže dr. Heather Venkat.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju