U beauty svijetu postoje postoje određeni proizvodi koji ne odlaze godinama, pa čak i desetljećima. Neki od njih tu su više od sto godina, a koristile su ih naše majke, pa čak i bake.

Galerija Clinique Dramatically Different Moisturizing Lotion, 535 kn Plava Nivea krema, 12,99 kn (75 ml); 23,99 kn (150 ml); 36,99 kn (250 ml) Elizabeth Arden 8 Hour Cream, 289 kn +6 Vaseline original, 14,87 kn

Toliko su dobri da im se i sami uvijek vraćamo, baš kao što je to radilla i još uvijek radi naša mama. Uostalom, toliko godina na tržištu mora, između ostalog, biti i dokaz kvalitete.

Među takvim kultnim proizvodima nalaze se parfemi, ruževi, lakovi za nokte... Ipak, mi smo danas odlučili izdvojiti deset proizvoda za njegu kože među kojima se sigurno nalaze i neki koje će koristiti i naše kćeri.

Slika nije dostupna BB čarobnice: 10 krema idealnih za nježno ujednačavanje tena

Slika nije dostupna Nahranite ispucalu kožu: Maska za ruke za koju vam trebaju samo dvije stvari

Za većinu ovih klasika vjerojatno ste čuli, a ako niste upoznajte ih.

1. L'Occitane Karite krema za ruke

Kompanija L'Occitane en Provence osnovana je 1976. godine u Francuskoj. Proizvodi ovog brenda otad se također nalaze na brojnim policama u kupaonicama, a neizostavan dio mnogih torbica su njihove kreme za ruke.

Jedna od najprepoznatljivijih u ovoj posljednjoj kategoriji jest L'Occitane karite krema za ruke obogaćena s 20 posto karite maslaca. Ovaj bogati, kremasti balzam za ruke kožu njeguje, štiti i hidratizira, posebno onu suhu i ispucalu.

Kultni proizvodi za njegu kože - 9 Kultni proizvodi za njegu kože - 9 (Foto: Internetska stranica proizvođača)

2. Clinique Dramatically Different Moisturizing Lotion

Ovaj proizvod na tržištu je od 1968. godine, a njegovi obožavatelji kažu da je u rutini kože isto što i pamuk u ormaru, temelj koji se može nositi ispod bilo čega.

Sastav ovog losiona bio je isti kao izvorni sve do 2013. godine. Tada ga je Clinique reformulirao kako bi pružio još bolju zaštitu koži koja je danas izložena većim razinama stresa nego 1960-ih. Dio losiona su, između ostalog, hijaluronska kiselina, glicerin i urea za vlaženje kože. Tvorcima proizvoda cilj je da učini kožu otpornijom na učinke iz okoliša.

Clinique Dramatically Different Moisturizing Lotion, 535 kn Clinique Dramatically Different Moisturizing Lotion, 535 kn (Foto: Internetska stranica proizvođača)

3. Plava krema Nivea 

Rijetki su domovi u kojima se barem jednom nije našlo prepoznatljivo pakiranje plave Niveine kreme. Ona svoje mjesto na tržištu i u njezi kože ima više od sto godina, od davne 1911. godine.

Izvorno pakiranje ove kreme bilo je žute boje. I dok se boja pakiranja promijenila, sastav kreme ostao je isti, a plava Nivea diljem svijeta poznat je proizvod u čiju se kvalitetu kunu mnoge mame i bake.

Plava Nivea krema, 12,99 kn (75 ml); 23,99 kn (150 ml); 36,99 kn (250 ml) Plava Nivea krema, 12,99 kn (75 ml); 23,99 kn (150 ml); 36,99 kn (250 ml) (Foto: Internetska stranica proizvođača)

4. Biologique Recherche Lotion P50

Francuski brend Biologique Recherche proizvodi losion P50 više od 40 godina. Iako proizvode i desetke drugih proizvoda za kožu, ovaj im je sigurno najpoznatiji i najomiljeniji.

Mnoge žene kunu se u njegovu učinkovitost, a on, između ostalog, uklanja mrtve stanice kože i nečistoće. Potiče prirodni proces eksfolijacije kože, tako da s vremenom umanjuje mrlje, sivilo, umanjuje začepljenje pora, a time i mogućnost nastanka nepravilnosti.

Osim losiona P50, tu su i verzije P50V i P50W, a njihovi tvorci kažu da su plod 30 godina iskustva. Najpoznatiji P50 temelj je u njezi kože u kozmetičkom institutu Biologique Recherche.

Biologique Recherche Lotion P50, 165 kn (50 ml); 383 kn (150 ml); 615 kn (250 ml) Biologique Recherche Lotion P50, 165 kn (50 ml); 383 kn (150 ml); 615 kn (250 ml) (Foto: Internetska stranica proizvođača)

5. Elizabeth Arden 8 Hour Cream

Elizabeth Arden pokrenula je svoj biznis u ranima 1900-ima. Njezin brend polako je rastao i postao jedna od najstarijih američkih tvrtki koja se bavi proizvodima za njegu kože i make-upom.

Elizabeth Arden 8 hour cream, legendarna formula osmišljena 1930. godine, proizvod je popularan diljem svijeta, a kremu obožavaju i brojne holivudske zvijezde i njihovi vizašisti.

Naime, radi se o beauty multitaskeru koji hidratizira i štiti kožu, a može se koristiti bilo kada i bilo gdje.

Elizabeth Arden 8 Hour Cream, 289 kn Elizabeth Arden 8 Hour Cream, 289 kn (Foto: Internetska stranica proizvođača)

L\'Occitane krema za ruke Spas za suhe ruke: Deset krema za kožu "oštećenu" sredstvima za dezinfekciju

Imate li već svoj omiljeni ruž za usne? Klasici kojima se uvijek vraćamo: 10 kultnih ruževa za usne koji pristaju svima

6. Originalni vazelin (Vaseline)

Originalni vazelin nalazi se među najstarijim proizvodima koji su i danas dio mnogih ormarića.

Njegovo podrijetlo seže u davnu 1872. godinu i pokazuje da ponekad inovacije u svijetu ljepote dolaze s najnevjerojatnijih mjesta.

Vazelin je, naime, sredinom 1800-ih, otkrio kemičar Robert Chesebrough tijekom posjeta naftnoj platformi, gdje je primijetio da radnici posjekotine i druge rane liječe pomoću kreme koja je uskoro u njegovu laboratoriju u Brooklynu postala vazelin.

Vazelin je polako s polica u ljekarnama prešao na police raznih trgovina i postao nezaobilazna stavka mnogih kućanstava.

Vaseline original, 14,87 kn Vaseline original, 14,87 kn (Foto: Internetska stranica proizvođača)

7. Kiehl's Ultra Facial Cream

Postoje podaci prema kojima se svakih šest sekundi u svijetu proda pakiranje ove kultne kreme iza koje stoji kompanija nastala 1851. godine.

Ovaj američki proizvođač prirodne kozmetike ima asortiman proizvoda za njegu kože koji se nalaze u mnogim kupaonskim ormarićima, a ova krema za lice favorit je tisućama žena.

Plus joj je sigurno činjenica da je njezina formula namijenjena za sve tipove kože koju štiti i čini hidratiziranom, mekom i podatnom.

Kultni proizvodi za njegu kože - 1 Kultni proizvodi za njegu kože - 1 (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Essie (Ballet Slippers), 68,60 kn Omiljeni oduvijek i zauvijek: 10 kultnih lakova za nokte koji pobjeđuju sve trendove

8. Estee Lauder Advanced Night Repair

Ovaj proizvod na tržištu je od 1982. godine. Tada je, naime, Estee Lauder lansirala Night Repair Cellular Recovery Complex, proizvod koji je radio na pojačanoj obnovi stanica kože dok spavamo.

Gotovo desetljeće kasnije, 1991. godine, on je evoluirao do proizvoda Advanced Night Repair, koji je preteča onoga što se danas nalazi na tržištu.

Također, formula je adaptirana i u serum-gel za osjetljivo područje kože oko očiju.

Estee Lauder Advanced Night Repair, 657 kn Estee Lauder Advanced Night Repair, 657 kn (Foto: Internetska stranica proizvođača)

9. Nuxe suho ulje

Ovaj prepoznatljivi, kultni proizvod najavljuje dolazak sunca i ljetnih mjeseci, ali kožu pazi i u hladnim danima.

"Rođen" je 1991. godine kada je osnivačica NUXE grupe Aliza Jabes, tada trudna s najstarijim sinom, bila u potrazi za magičnim proizvodom koji će učiniti sve za njezinu kožu u samo jednom koraku.

Ovo suho ulje za lice, kožu i kosu povodom 25 godina postojanja nadograđeno je kako bi bilo još učinkovitije, a zbog činjenice da se radi o višenamjenskom proizvodu koji zadovoljava potrebe žena "od glave do pete", žene mu se rado vraćaju već desetljećima.

Nuxe suho ulje, 128 kn Nuxe suho ulje, 128 kn (Foto: Internetska stranica proizvođača)

10. Johnson's Baby Oil

Johnson's Baby američki je brend koji proizvodi proizvode za njegu dječje kože, a koji je s radom započeo 1893. godine, kada je predstavljen Johnsonov Baby puder.

Baby ulje postalo je dio njihovih kultnih proizvoda 1935. godine. Radi se o nježnom ulju za smirivanje bebine kože koje tu kožu hidratizira i štiti od sušenja.

No osim što ovo ulje koriste za svoje bebe, mnoge mame njime rado nahrane i vlastitu kožu. U svakom slučaju radi se o prepoznatljivom proizvodu koji se kao i preostalih, gore navedenih, devet proizvoda nalazi u mnogim kućanstvima već desetljećima.

Kultni proizvodi za njegu kože - 6 Kultni proizvodi za njegu kože - 6 (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju