Kao supruge predsjednika, američke prve dame moraju se pridržavati određenih pravila koja donosi život u Bijeloj kuće. On podrazumijeva i brojne privilegije, ali i dužnosti, pa i neka ograničenja koja prve dame moraju poštivati. I nova američka prva dama Jill Biden susrest će se sa svim tim odredbama.

1. Dozvoljeno im je dekorirati samo dio Bijele kuće
Prva dama smije dati osobni dodir dekoriranju dijela Bijele kuće u kojem živi, na drugom i trećem katu, dok u drugim prostorijama to nije dozvoljeno. To se naročito odnosi na povijesne sobe koje pripadaju američkom narodu, a ne obiteljima koje žive u Bijeloj kući. Ako želi nešto izmijeniti u tim povijesnim gostinjskim apartmanima, poput Lincolnove spavaće sobe ili bilo koje druge prostorije otvorene za javnost koja se nalazi u prizemlju ili na prvom katu, prva dama mora za to tražiti dopuštenje Odbora za očuvanje Bijele kuće.

2. Ne smiju primati darove od stranih vlada
Darove koje američki predsjednik i prva dama dobiju od stranih vlada smatraju se darovima za Sjedinjene Američke Države, a ne za njihovu obitelj. Postoje neke iznimke (na primjer, ako je poklon male novčane vrijednosti), ali većinom tim poklonima upravlja Nacionalna uprava za arhiv i evidenciju.

3. Ne smiju otvarati prozore na Bijeloj kući
U intervjuu s Oprahom Winfrey, bivša prva dama Michelle Obama otkrila je da se u Bijeloj kući ne smiju otvarati prozori. Njezina kći Sasha jednom je otvorila svoj prozor i odmah su počeli stizati pozivi s upozorenjem da odmah zatvore prozor. Nikad ga više nisu otvarali.

Catherine Middleton Bajni život? 10 strogih pravila kojih se princeze trebaju pridržavati

4. Moraju platiti osobne troškove
Kako i svi drugi, od obitelji američkog predsjednika očekuje se da plati stvari poput hrane, odjeće i higijenskih potrepština koje koristi. Ured računovođe svaki mjesec pripremi račun sa svim troškovima koji se dostavlja predsjedniku i prvoj dami.

5. Smiju prihvatiti dizajnersku odjeću kao poklon, ali postoji "caka"
Ako dizajner pokloni odjeću predsjedniku ili prvoj dami, oni je smiju nositi samo jednom i nakon toga je moraju donirati. Haljine koje su nosile na inauguraciji, Melania Trump i Michelle Obama donirale su institutu Smithsonian. Naravno, prve dame smiju kupovati dizajnersku odjeću, ali očekuje se da za nju plate punu cijenu, kao i svi drugi.

Slika nije dostupna 5 bračnih pravila britanske kraljevske obitelji koja će vas (ne)ugodno iznenaditi

Princ Louis razmahao se čim je izašao na balkon 10 strogih pravila koja kraljevske dadilje ne smiju prekršiti

6. Ne smiju voziti
Hillary Clinton i Michelle Obama priznale su da im je tijekom života u Bijeloj kući nedostajalo da same voze auto. Čak i nakon odlaska iz Bijele kuće, Michelle je otkrila da joj Tajna služba i dalje ne dopušta da vozi vlastiti auto.

7. Ne dobivaju plaću za svoj rad u Bijeloj kući
To je zapravo pametan politički potez. Bijela kuća jako puno ovisi o neplaćenom i neslužbenom statusu prve dame. To ima i svoju prednost, da mogu "iskoristiti" osobu koja se čini kao apolitična, bez ikakvog sudjelovanja u političkim ishodima.

8. Očekuje se da se bave dobrotvornim radom
Od svake prve dame očekuje se da će se angažirati oko nekog društvenog pitanja i baviti se njime. Lady Bird Johnson prva je službeno započela s ovom tradicijom baveći se zaštitom okoliša, no i prve dame prije nje sudjelovale su u humanitarnom radu.

9. Smiju zadržati svoj posao
Prve dame Sarah Polk, Eleanor Roosevelt i Bess Truman bavile su se svojim poslovima dok su njihovi supruzi bili predsjednici. I nova prva dama Jill Biden rekla je kako namjerava nastaviti predavati na koledžu i nakon što se sa suprugom Joeom Bidenom useli u Bijelu kuću.

10. Ne moraju živjeti u Bijeloj kući
Melania Trump nije se uselila u Bijelu kuću odmah nakon inauguracije Donalda Trumpa 2017. godine. To je bilo zato da njihov sin Barron ne bi morao prekidati tekuću školsku godinu pa je Melania ostala s njim u New Yorku dok ne završi razred.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju