Uredite svoj balkon bez obzira koliko mali bio. Na njega stavite biljku ili kamen s mora. Ugasite TV na 15 minuta i uživajte u tišini, u sebi, savjet je koji je s nama podijelila Bjelovarčanka Stevimira Pranjić.

Galerija Stevimira je balkon uredila sama Balkon Stevimire Pranjić - 4 Stevimira svaki slobodan trenutak provodi na balkonu +2 Balkon Stevimire Pranjić - 2

Ona je napravila upravo to – jedan maleni balkon na trećem katu jedne bjelovarske zgrade pretvorila je u svoje sretno mjesto. Korak po korak.

Balkon sam uredila sama, ali naravno da nije odmah izgledao ovako, za mene savršeno, priča i nastavlja:

Bilo je tu pokušaja i premišljanja kako najbolje iskoristiti prostor od 3 metra puta metar i pol, a inspiraciju sam pronašla u ljetu.

Volim ljeto, sunce, toplinu pa je za mene idealan izbor bila bijela boja sa uzorkom lavande i zelenilom i bijelim namještajem, objašnjava.

Marselin balkon idealan je za ispijanje prve jutarnje kave Inspiracija iz Međimurja: Ljupki balkon zbog kojeg se omiljeni rituali sele na otvoreno

Slika nije dostupna 10 koraka uz koje balkon postaje dnevni boravak na otvorenome

Kaže da poseban štih balkončiću daje umjetna zelena trava. Umjetna je jer se, kaže, ipak radi o balkonu na trećem katu.

Ali vjerujte to je pun pogodak. Daje svježinu, lako se održava, nakon kiše se brzo osuši i ono najvažnije - budete bosi i samo guštate, meka je i topla, kaže Stevimira na čijem balkonu posebno važnu ulogu imaju i biljke.

LIJEPA I MIRISNA OAZA

Volim i biljke. U prostoru gdje pijem kavicu je ukrasno, sada nije nešto preveliko, ali za koji tjedan bit će divno. U pravilu ga nabavim svako proljeće od mame, tete ili susjede, one uvijek imaju viška pelcera. Ili na tržnici, kaže Stevimira i dodaje kako sadnice koštaju po pet kuna pa se ne radi o prevelikom trošku.

Na drugoj strani njezinog funkcionalnog balkona glavnu ulogu igra drugo bilje – ono začinsko.

Svoje mjesto u tih par kvadrata dobile su menta za koktele i sokove, peršin, celer i ljupčac za juhe, origano za pizze i sendviče, majčina dušica za meso, kadulja za čaj i nezaobilazna čuvarkuća za koju Stevimira kaže da je lijek za sve.

Što da vam kažem - obožavam začinsko bilje, a uz to uživam u mirisima na svom balkonu, kaže i dodaje da ima i cvjetnice koje se nalaze na ogradi.

Jedan dio balkona rezerviran je za začinsko bilje Jedan dio balkona rezerviran je za začinsko bilje (Foto: Stevimira Pranjić)

Na jesen je posadila maćuhice koje su preživjele zimu i sada su u punom cvatu, a posadila je i limun za koji se također nada da će uspjeti i sretno rasti.

Svaki slobodan trenutak provodim na balkonu, pijem kavu, čitam knjigu ili samo sjedim i uživam. Moje prijateljice obožavaju moj balkon i ovdje nas tri nalazimo mir i vrijeme za nas, kaže Stevimira.

Mali balkon Kutak za uživanciju: 10 ideja za uređenje balkončića poput bombončića

TROŠKOVI

Svima onima koji se spremaju na uređenje balkona, poručuje kako moraju znati da sve što je lijepo, iziskuje nekakve troškove, ali i da je malo veći trošak samo onaj prvu godinu.

Ostalo vrijeme kupujete sitnice, uspomene s putovanja ili neke nove biljke, kaže.

Kada su u pitanju njezini troškovi, kupila je tendu zbog jakog sunca tijekom popodneva, umjetnu travu bez koje, kaže, to ne bi bilo to. Tu su i stol i stolice koje je dobila kao rođendanski poklon, ukrasi i etažno sušilo za rublje koje preporuča jer je sklopivo i ne zauzima puno mjesta.

Nemojte da vam balkon bude skladište, poručila je na kraju.

Stevimira svaki slobodan trenutak provodi na balkonu Stevimira svaki slobodan trenutak provodi na balkonu (Foto: Stevimira Pranjić)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju