Uredite svoj balkon bez obzira koliko mali bio. Na njega stavite biljku ili kamen s mora. Ugasite TV na 15 minuta i uživajte u tišini, u sebi, savjet je koji je s nama podijelila Bjelovarčanka Stevimira Pranjić.

Galerija Stevimira je balkon uredila sama Balkon Stevimire Pranjić - 4 Stevimira svaki slobodan trenutak provodi na balkonu +2 Balkon Stevimire Pranjić - 2

Ona je napravila upravo to – jedan maleni balkon na trećem katu jedne bjelovarske zgrade pretvorila je u svoje sretno mjesto. Korak po korak.

Balkon sam uredila sama, ali naravno da nije odmah izgledao ovako, za mene savršeno, priča i nastavlja:

Bilo je tu pokušaja i premišljanja kako najbolje iskoristiti prostor od 3 metra puta metar i pol, a inspiraciju sam pronašla u ljetu.

Volim ljeto, sunce, toplinu pa je za mene idealan izbor bila bijela boja sa uzorkom lavande i zelenilom i bijelim namještajem, objašnjava.

Marselin balkon idealan je za ispijanje prve jutarnje kave Inspiracija iz Međimurja: Ljupki balkon zbog kojeg se omiljeni rituali sele na otvoreno

Balkon kao dnevni boravak na otvorenom - 6 10 koraka uz koje balkon postaje dnevni boravak na otvorenome

Kaže da poseban štih balkončiću daje umjetna zelena trava. Umjetna je jer se, kaže, ipak radi o balkonu na trećem katu.

Ali vjerujte to je pun pogodak. Daje svježinu, lako se održava, nakon kiše se brzo osuši i ono najvažnije - budete bosi i samo guštate, meka je i topla, kaže Stevimira na čijem balkonu posebno važnu ulogu imaju i biljke.

LIJEPA I MIRISNA OAZA

Volim i biljke. U prostoru gdje pijem kavicu je ukrasno, sada nije nešto preveliko, ali za koji tjedan bit će divno. U pravilu ga nabavim svako proljeće od mame, tete ili susjede, one uvijek imaju viška pelcera. Ili na tržnici, kaže Stevimira i dodaje kako sadnice koštaju po pet kuna pa se ne radi o prevelikom trošku.

Na drugoj strani njezinog funkcionalnog balkona glavnu ulogu igra drugo bilje – ono začinsko.

Svoje mjesto u tih par kvadrata dobile su menta za koktele i sokove, peršin, celer i ljupčac za juhe, origano za pizze i sendviče, majčina dušica za meso, kadulja za čaj i nezaobilazna čuvarkuća za koju Stevimira kaže da je lijek za sve.

Što da vam kažem - obožavam začinsko bilje, a uz to uživam u mirisima na svom balkonu, kaže i dodaje da ima i cvjetnice koje se nalaze na ogradi.

Jedan dio balkona rezerviran je za začinsko bilje Jedan dio balkona rezerviran je za začinsko bilje (Foto: Stevimira Pranjić)

Na jesen je posadila maćuhice koje su preživjele zimu i sada su u punom cvatu, a posadila je i limun za koji se također nada da će uspjeti i sretno rasti.

Svaki slobodan trenutak provodim na balkonu, pijem kavu, čitam knjigu ili samo sjedim i uživam. Moje prijateljice obožavaju moj balkon i ovdje nas tri nalazimo mir i vrijeme za nas, kaže Stevimira.

Ideje za uređenje malog balkona - 1 Kutak za uživanciju: 10 ideja za uređenje balkončića poput bombončića

TROŠKOVI

Svima onima koji se spremaju na uređenje balkona, poručuje kako moraju znati da sve što je lijepo, iziskuje nekakve troškove, ali i da je malo veći trošak samo onaj prvu godinu.

Ostalo vrijeme kupujete sitnice, uspomene s putovanja ili neke nove biljke, kaže.

Kada su u pitanju njezini troškovi, kupila je tendu zbog jakog sunca tijekom popodneva, umjetnu travu bez koje, kaže, to ne bi bilo to. Tu su i stol i stolice koje je dobila kao rođendanski poklon, ukrasi i etažno sušilo za rublje koje preporuča jer je sklopivo i ne zauzima puno mjesta.

Nemojte da vam balkon bude skladište, poručila je na kraju.

Stevimira svaki slobodan trenutak provodi na balkonu Stevimira svaki slobodan trenutak provodi na balkonu (Foto: Stevimira Pranjić)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju