Makar bio najmanji na svijetu, balkon ima svoje mjesto među omiljenim dijelovima kuće ili stana, pogotovo kada dođu topliji dani, a on postane najljepše mjesto za ispijanje jutarnje kave i popodnevno upijanje sunca.

Galerija Balkon kao dnevni boravak na otvorenom - 6 Balkon kao dnevni boravak na otvorenom - 5 Balkon kao dnevni boravak na otvorenom - 3 +7 Sklopive stolice i stolić uvijek su dobar odabir za balkon

Zahvaljujući balkonu u bilo kojem trenutku, bez napuštanja udobnosti vlastitog doma, možemo udahnuti malo svježeg zraka, gledati zvjezdano nebo, pa čak i "hvatati" boju.

Ako ste među sretnicima koji imaju balkon, a želite ga maksimalno iskoristiti, donosimo vam nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći u pretvaranju vašeg balkona u pravu oazu mira.

Nemojte se obeshrabriti ako je vaš balkon malen, jer i najmanji balkoni u sebi kriju veliki potencijal, samo ga treba iskoristiti. U nastavku pročitajte 10 koraka koji će vaš balkon(čić) pretvoriti u još voljeniji dio doma.

1. RAZMISLITE O DIMENZIJAMA

Na nečiji balkon može stati i krevet ako to poželi, dok drugi za uživanje imaju tek nekoliko kvadrata. Prije nego što krenete s uređivanjem balkona, dobro razmislite o njegovim dimenzijama i omjerima. Vaš je cilj da namještaj koji odabarete za balkon bude odgovarajuće veličine. Kada nemate previše kvadrata, dobar izbor bit će "tanji" namještaj. Ako imate veliki balkon, možete se "raspištoljiti".

Balkon kao dnevni boravak na otvorenom - 5 Pri kupnji namještaja u obzir uzmite dimenzije balkona (Foto: Living4media)

2. ODABERITE BOJU ZIDOVA

Balkon je dio stana. Jednako kao što ste se pobrinuli za boju zidova u unutarnjim prostorijama vašeg stana, razmislite i o boji zidova na balkonu. Neka i on bude u skladu s ostatkom vašeg doma. S pomno odabranom bojom možete učiniti mnogo – utjecati na raspoloženje, ali i učiniti da prostor izgleda veći nego što jest.

Balkon kao dnevni boravak na otvorenom - 3 Kao što ste se pobrinuli za boju zidova u unutarnjim prostorijama vašeg stana, razmislite i o boji zidova na balkonu (Foto: Living4media)

Elsa Bećirhodžić iz Kaknja na svom balkonu ima više od 400 različitih sukulentnih biljaka - 1 Carstvo s više od 400 biljaka: Balkon koji će raspametiti ljubitelje sukulenata

3. KRENITE S NAMJEŠTAJEM

Nakon što ste razmislili o dimenzijama i obojili zidove, vrijeme je za namještaj koji ćete birati u skladu sa zaključcima koje ste donijeli. Ideja je mnogo, a krenite od stolića i stolica na kojima ćete uživati u jutarnjoj kavi.

Kada kupujete namještaj za balkon, pokušajte pronaći lako sklopive komade kako biste mogli brzo osloboditi prostor kada vam je potreban. Umjesto stolica možete kupiti jastuke za sjedenje, posebno ako ste u najmu i ne želite previše ulagati u vanjski namještaj. Jastuke ćete još lakše ukloniti kada vam zasmetaju.

Balkon kao dnevni boravak na otvorenom Sklopive stolice i stolić uvijek su dobar odabir za balkon (Foto: Living4media)

4. NABAVITE ZELENILO

Biljke će na vaš balkon donijeti dašak dvorišta. Za početak, posebno ako niste talent za uzgoj biljaka, krenite s nekoliko tegli. Dajte si vremena, a kada vidite da vam je krenulo, najmanji je problem dodati još biljaka.

Pri odabiru bilja za balkon uzmite u obzir tri faktora: klimu u kojoj živite, stranu svijeta na koju gleda vaš balkon i vrijeme koje možete izdvojiti za brigu o biljkama.

Balkon pun cvijeća Izaberite idealno cvijeće: 12 balkonskih ljepotica koje (ne) vole sunce

Ako želite da biljke na vašem balkonu cvjetaju cijelu godinu, savjet je da birate biljke koje cvatu u različito doba godine. Stručnjaci savjetuju i da ne pretjerujete s previše različitih boja kako vaš balkon ne bi izgledao prekaotično i pretrpano.

Balkon kao dnevni boravak na otvorenom - 2 Krenite s manjim brojem biljaka, a kad vidite da vam je krenulo nabavite nove (Foto: Living4media)

5. NE ZABORAVITE ZAČINSKO I LJEKOVITO BILJE

Osim što je jako zgodno skoknuti do vlastitog balkona po malo začina za ručak, ovo bilje učinit će da vaš balkon miriše jednako dobro kao što i izgleda.

Balkon kao dnevni boravak na otvorenom - 8 Ne zaboravite balkonu dodati i začinsko i ljekovito bilje (Foto: Living4media)

Balkon pun cvijeća Zahvalno cvijeće: Pet nezahtjevnih balkonskih krasotica koje uvijek uspijevaju

6. POBRINITE SE ZA RASVJETU

Rasvjeta je jedan od ključnih elemenata kada želite nekom prostoru dati domaći, topli izgled. Ako postavljanje vanjske rasvjete nije jedna od opcija, uvijek imate mogućnost kupnje ravjetnih lanaca na baterije ili sa solarnim pločama koji su savršeni dodatak kada uređujete balkon. Osim što lijepo izgledaju i stvaraju ugodnu i romantičnu atmosferu, lako ih je koristiti jer vam nisu potrebni kablovi ni utikači.

Balkon kao dnevni boravak na otvorenom - 4 Kada je u pitanju rasvjeta, dobar izbor su rasvjetni lanci (Foto: Living4media)

7. OSIGURAJTE PRIVATNOST

Kod balkona, posebno onih u zgradama koje su smještene preblizu jedna drugoj, postoji problem privatnosti i ponekad vam se možda čini da vas cijelo susjedstvo promatra dok pijete jutarnju kavu. Da biste sebi i svojim gostima barem djelomično osigurali osjećaj privatnosti, na balkonsku ogradu možete staviti balkonski paravan. Dobar su izbor i zavjese.

Balkon kao dnevni boravak na otvorenom - 9 Osigurajte si privatnost (Foto: Living4media)

8. KUPITE DOZU ŠARENILA

Slojevi, slojevi, slojevi. Upravo će slojevi pomoći da vaš balkon u konačnici postane sve ono što ste zamislili. I na najmanjem balkonu ima mjesta za pokoji jastučić u boji, karirani stolnjak, mekanu dekicu, a možda čak i za mali tepih koji će sve podignuti na višu razinu. Upravo pomoću takvih detalja na balkon možete staviti vlastiti potpis.

Kutak u vrtu u kojem bismo proveli proljeće i ljeto - 1 Sve što nam treba: Savršeni kutak u vrtu u kojem bismo proveli proljeće i ljeto

9. POBRINITE SE I ZA DODATKE

Osim tekstilnih dodataka, postoje i drugi predmeti pomoću kojih možete balkon učiniti još više svojim. To možete učiniti pomoću tegli za cvijeće u bojama, fenjera za svijeće, pa i vrtnih figurica. Ukrase birajte prema vlastitom ukusu, a pritom pazite da ne pretjerate. Cilj je da sve ono što izaberete za balkon bude skladno i lijepo kako biste uz jutarnju kavu u ugodnom okruženju napunili baterije za dan koji je pred vama.

Balkon kao dnevni boravak na otvorenom - 1 I drugi dodaci poput fenjera učinit će balkon još toplijim (Foto: Living4media)

10. ISKORISTITE ZIDOVE

Posebno ako se vaš balkon ne može pohvaliti velikom kvadraturom, zidovi mogu biti rješenje problema. Iskoristite zidni prostor za postavljanje vješalica i polica na kojima onda mogu stajati i ukrasi i začinsko i drugo bilje.

Balkon kao dnevni boravak na otvorenom - 10 Na zidove postavite police za dodatni prostor (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju