Trudnoća i majčinstvo su, između ostalog, izvor vrijednih životnih lekcija. Toga postanemo svjesni s određenim vremenskim odmakom. Međutim, kada žena prvi put ostane trudna te lekcije još ne zna, a onda se zna naći u neočekivanim situacijama.

Srećom, tu su one mame koje su kroz iste te izazove već prošle i s drugima nesebično dijele svoja vrijedna iskustva kako bi nove mame pripremile na neke nove situacije u kojima se mogu naći.

Jedna je mama tako podijelila stvari koje bi voljela da je znala kada je prvi put ostala trudna. Najčešći komentar na njezinu objavu bio je "hvala ti, ovo sam trebala čuti".

Zato za sve buduće mame donosimo njezino iskustvo, koje će vam možda pomoći na vašem novom životnom putovanju.

Stvari koje bih voljela da sam znala kad sam zatrudnjela:

1. Ako bilo koju odluku koju ste donijeli podijelite s drugima, oni će je otvoreno kritizirati.

Ljudi, kada ste trudni, često nemaju osjećaj za granice. Kada sam jedan dan mami rekla ime za dječaka, bila je oduševljena, međutim kada sam joj rekla ime za djevojčicu, imala je izraz lica kao da upravo svjedoči strašnoj prometnoj nesreći.

Slika nije dostupna Izdvojite vrijeme bez odgađanja: 30 stvari koje svaka mama zaslužuje napraviti za sebe

Srećom, brzo sam naučila da ne moram sa svima dijeliti svaki detalj svoje trudnoće i plana poroda samo zato što netko pita za njih. Ako je potrebno, budite nedorečeni, izbjegavajte pitanja ili razvijte jako debelu kožu te blokirajte svu negativnost.

2. Prosječni trudovi nisu najveći užas na svijetu.

Da, bolni su i ponekad zastrašujući, ali pokušajte razmišljati o konačnom rezultatu. Ja sam imala noćne more o porodu zbog stvari koje su mi drugi pričali. Nemojte im dopustiti da vas toliko uplaše. Kroz trudove jednostavno morate proći u većini slučajeva, a jednom kada završe, imat ćete najsavršenije malo čudo. Na kraju se sve isplati.

3. Bebi se ništa neće dogoditi ako sve ne budete radili po zadanom rasporedu.

Prvih nekoliko bebinih mjeseci letjela sam na sve strane kako bi beba dobila sve po rasporedu. Ipak, iako su rasporedi i rutine prekrasni i korisni na mnogo načina, ne smiju upravljati vašim životom. Tada se nitko ne zabavlja, a majčinstvo bi trebalo biti i zabavno.

4. U redu je priznati da vam je potreban odmor.

Trudnoću sam provela tako što sam zamišljala da ću, jednom kada se moja beba rodi, ja postati super mama. Moram li uopće reći da se to nije dogodilo?

Slika nije dostupna Hvala ti, Mina: Kako me majčinstvo učinilo boljom osobom

I pomirila sam se s tim. Posuđe ne mora biti oprano iste sekunde, rublje se smije nagomilati, a ja se i dalje držim politike "spavaj kad beba spava". Pa što? I mi se trebamo opustiti i ostaviti vrijeme za sebe. Majke smo i to je iznimno važno, ali smo i dalje i individue. Spriječite izgaranje i svi će biti puno sretniji.

5. Ne dopuštajte da se zbog ikoga osjećate kao loša majka samo zato što nešto radite drugačije od njih.

Svi donosimo odluke koje su u najboljem interesu našeg djeteta. Ako pitate deset roditelja kako uspavljuju dijete, dobit ćete deset različitih odgovora. I svaki od njih je točan jer svatko zna što je najbolje za njegovo dijete.

6. Nemojte željeti da određene faze prođu što brže.

Ja sam to činila cijelo vrijeme i sad mi je žao što nisam prihvaćala svaki trenutak onakvim kakav je bio. Buditi se četiri puta noću nije bilo nimalo lako, ali držati svoju bebu u naručju dok je cijela kuća bila tiha bilo je prekrasno. A sad je to gotovo.

Slika nije dostupna Iskustva šest mama: "Trenutak u kojem sam saznala da ću postati majka zauvijek ću pamtiti"

Kad budete prolazili kroz teške faze, činit će vam se da im nema kraja. Sada kad razmišljam o njima, čini mi se da to nije sve baš tako loše. Brinula sam se za savršeno malo biće.

U svakom slučaju, majčinstvo je, meni osobno, najveći blagoslov. Bilo je izazovno, korisno, zabavno... A kada bih se mogla vratiti na početak i razgovarati sa sobom kad sam bila trudna, rekla bih si da ne brinem, da radim i da ću raditi jako dobar posao.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju