Za one žene koje odluče biti majke to je najljepši mogući posao na svijetu. No ujedno je i prepun izazova, umora, besanih noći i brige za sve osim sebe.

Sasvim je normalno osjetiti suze koje nam dolaze na oči kada mislimo da ne obavljamo dobro svoju dužnost ili nemoć kada nam se čini da više jednostavno ne možemo.

Upravo je zato, barem povremeno, potrebno staviti sebe na prvo mjesto, koliko god nam se to činilo sebičnim ili koliko nam god drugi pokušavali davati do znanja da je to sebično. To nipošto nije tako. Jedino ako majka brine o sebi, moći će brinuti i o drugima. U nekoliko koraka koji slijede, a koji se mogu odraditi u 30 dana, majka će postati svjesnija sebe i zadovoljnija, a to će se preslikati na čitavu obitelj.

Drage mame, učinite ovo za sebe. Zaslužujete to.

1. Dogovorite liječničke preglede – za sebe
Cijepljenje, dječje viroze, često obolijevanje u sklopu privikavanja na vrtić, vodene kozice... A kada ste se posljednji put brinuli o sebi i svome zdravlju? I deset minuta u danu dovoljno je za dogovaranje godišnjeg pregleda, telefonsko naručivanje kod ginekologa ili stomatologa.

2. Same pogledajte jedan film ili epizodu serije
S novom ulogom majke sve filmske i televizijske uloge kojima smo se nekada divili, ostaju sporedne. No svaka mama zaslužuje barem jednom u mjesec dana pogledati film koji dugo priželjkuje ili barem omiljenu epizodu serije. Osim toga, nikada nije dovoljno smijeha uz Prijatelje, zar ne?

3. Odvojite 30 minuta za nešto što volite raditi
Slikanje, pisanje, vježbanje, slušanje glazbe, čitanje... Sve te naizgled male stvari mogu unijeti značajne promjene u mamin život. Kada radimo nešto u čemu istinski uživamo, povećava se lučenje hormona sreće, a to se preslikava i na odnose s članovima obitelji.

4. Dodajte miris u svoj dom
Mirisne note uz svijeće ili difuzore mogu pridonijeti ne samo ljepšem ugođaju doma nego i našem raspoloženju, a ako se odlučimo za one koje ciljano skreću prema aromaterapiji i smanjuju simptome poput glavobolje, postigli smo dvostruki uspjeh.

5. Planirajte idući izlet
Odmor s djecom može biti vrlo iscrpljujući, no ipak se na obiteljskim putovanjima stvaraju neke od najljepših uspomena. Međutim, da bismo se odmaknuli od svoje svakodnevice, dovoljno je otići i u susjedni grad, a takav mali izlet bit će nešto čemu ćemo se veseliti u danima kada se i ne osjećamo najbolje.

6. Zamolite za pomoć oko čuvanja djece
Majka nije jedina koja se treba brinuti o djetetu. Otac jednako tako mora biti uključen u brigu. On nije tu da „pomaže i uskoči“, nego da se brine o svojem djetetu. Ako iz nekoga razloga to nije opcija, nemojte se libiti tražiti pomoć. Bilo da je riječ o baki i djedu, prijateljici ili pak povremenoj dadilji, treba vam tih nekoliko sati bez djeteta.

7. Isplanirajte zabavnu obiteljsku aktivnost
Igranje u šatoru izgrađenom u dnevnoj sobi, odlazak u kino, šetnja jesenskim krajolikom šume – sve su to vrlo jednostavne aktivnosti koje će unijeti dozu nečeg drugačijeg u dan i dati dodatnu dozu energije.

8. Dopustite djeci sudjelovanje u kućanskim poslovima
Kako djeca odrastaju, tako je i vrijeme da budu uključena u kućanske poslove. Dakako, podjela poslova mora biti u skladu s djetetovom dobi, pa se može krenuti od pospremanja igračaka i vlastitog kreveta, a u školskoj dobi tome se može pridodati i postavljanje stola, brisanje suđa nakon pranja i slično.

9. Pročitajte barem nekoliko stranica knjige
Čitanje dobre knjige u novoj fazi života koje podrazumijeva majčinstvo čini se kao nemoguća misija. No čak i pet stranica za koje je dovoljno i manje od 10 minuta aktivirat će moždane vijuge i podsjetiti nas zašto volimo knjige.

10. Unesite novu biljku u svoj dom
Biljke u naš dom unose svježinu, proizvode kisik te, srećom, postoje i one za koje je dovoljna minimalna briga, poput sukulenata. Zato nema razloga zašto svaka mama ne bi unijela malo zelenila u svoj dom i razveselila se.

Mama i kći "Naučit ću te da za svoje postupke ne tražiš potvrdu u drugima, pa čak ni u meni"

11. Ispišite i uokvirite fotografiju s mobitela
Dok smo nekada strpljivo čekali da se razvije naših 24 ili 36 fotografija i jedva čekali da ih stavimo u okvire, danas je priča potpuno drugačija. Uspomene uglavnom čuvamo na mobitelima, no pogled na dragu nam ispisanu i uokvirenu fotografiju može nam u trenutku popraviti raspoloženje.

12. Uživajte u mirisu jutarnje kave
Ne postoji ništa bolje od uživanja u mirisu prve jutarnje kave i onih nekoliko minuta dok svi još spavaju. Točka.

13. Otkažite pretplate na e-poruke koje ne želite primati
Zašto bi nam sandučić e-pošte morao biti pretrpan stvarima koje nas nimalo ne zanimaju i čije nam brisanje samo oduzima dragocjeno vrijeme?

14. Prestanite pratiti one račune na društvenim mrežama koji vam negativno utječu na raspoloženje
Slično vrijedi i za sve one čija nam prisutnost na društvenim mrežama negativno utječe na raspoloženje. Pritisnite „unfollow“ i riješite se negativnosti.

15. Slušajte motivirajući podcast
Tijekom pospremanja ili kuhanja ručka možemo i učiti putem podcasta, ali i motivirati samu sebe na promjene. Osim toga, nedavno je pokrenut i prvi hrvatski ženski pocast Od A do Žena u kojem će se redom izmjenjivati sjajne gošće i pričati svoje životne priče.

16. Jednu večer provedite bez mobitela
Svijet neće stati ako jednu večer provedemo bez mobitela i posvetimo se sebi i svojim voljenima.

17. Pokušajte meditirati pet minuta
Mnogi se zaklinju u meditaciju kao put prema unutarnjem miru, a uz pomoć brojnih besplatnih aplikacija to je danas lakše nego ikada prije. Samo se udobno smjestite i slušajte glas koji vodi.

Majčinstvo je divno, ali i iscrpljujuće. Zato svaka mama mora brinuti o sebi.

18. Osvijestite koliko vrijedite 
Svatko od nas vrijedi više nego što mislimo. Hrabre smo, neustrašive, svladavamo životne izazove i prepreke i toga moramo biti svjesne.

19. Zatvorite oči, opustite ramena, protegnite vrat
Dugotrajno sjedenje za računalom ili stalna jurnjava za djecom ostavljaju posljedice na naše držanje i zdravlje. Povremeno se protegnite.

20. Usredotočite se na svoje mentalno zdravlje
Ako pazimo na naše fizičko zdravlje, ako odlazimo stomatologu kada nas boli zub, zašto ne bismo osvijestili i kada nam je potrebna usredotočenost na naše mentalno zdravlje? Bilo uz pomoć stručnjaka ili samostalno čitanje literature, to je nešto na što mora paziti svaka mama.

21. Izađite u prirodu
Makar to bilo i u obližnjem parku, dokazano je da boravak u prirodi povoljno utječe na naše raspoloženje. Osim toga, jesen je najljepše doba za takvo što.

22. Trčite 10 minuta
Trčanje je aktivnost od koje ćemo se bolje osjećati, bolje spavati, sniziti visoki krvni tlak, smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, a sve što nam treba su dobre tenisice. Čak i ako svaki dan trčite samo pet minuta, možete si produžiti život za tri godine.

23. Pojedite obrok u sjedećem položaju
Jedenje iznad sudopera, jedenje korica kruha koje su djeca ostavila ili usputno hranjenje bebinom kašicom poznato je svakoj mami. No barem jednom tjedno sjedinite za stol, prožvačite svaki zalogaj i aktivirajte svoje okusne pupoljke.

Mama Kate Dyson najiskrenije je progovorila o svim izazovima majčinstva "Ovo je majčinstvo": Iskreni post mame koji skida sve maske

23. Poslušajte svoju najdražu pjesmu iz tinejdžerskih dana
Bilo da je to bio dance, pop, rock ili neka druga glazba, note koje smo voljeli u mlađim danima u nama bude pozitivne emocije. Pojačajte tu pjesmu i rasplešite se.

24. Zamolite partnera ili prijateljicu za 5 minuta masaže
Dobrobiti masaže su brojne, a čak i pet minuta može otjerati napetost iz naših ramena. Zato partnera ili prijateljicu pod ruku, a potom im se možete i odužiti.

25. Postavite si mali cilj kojem ćete težiti
Ako o nečemu sanjamo, a nikada ne razmišljamo o koracima koji su potrebni za ispunjenje, to sve ostaje samo san. Zato posvetite barem nekoliko minuta dnevno planiranju toga kako ćete to postići.

27. Odradite jedan zadatak koji dugo odgađate 
E-poruka koju nikako da pošaljemo, odlazak automehaničaru, kupnja slatkiša za djetetov rođendan za koji nam se čini da neće tako skoro, vođenje psa veterinaru – odaberite prioritet i odradite ga. Kasnije ćete se osjećati sjajno.

28. Isplanirajte večer s prijateljicama
Dok suprug, baka, djed ili dadilja paze na djecu, priuštite si barem jedan sat izlaska s prijateljicama. To ne mora biti ludi provod; dovoljna je i kava u kvartu.

29. Idite na počinak na vrijeme
Iako se čini da je pranje odjeće i ribanje čitave kupaonice idealna aktivnost jednom kada djeca odu na počinak, jednako je važno da se i mama odmori.

30. Samo recite "Ne"
Nitko od nas ne mora udovoljiti svačijim željama, pa ni onima djece i supružnika. Ne osjećate li se dobro zbog nečega, recite tome "ne" i krenite dalje.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju