Za mnoge jedna od najljepših žena svijeta danas bi slavila 96. rođendan. Naime, na današnji dan 1926. godine rođena je Norma Jeane Mortenson, koja će svjetskoj javnosti postati poznata kao Marilyn Monroe.

Galerija Marilyn Monroe rođena je 1. lipnja 1926. u Los Angelesu - 7 Marilyn Monroe rođena je 1. lipnja 1926. u Los Angelesu - 10 Marilyn Monroe rođena je 1. lipnja 1926. u Los Angelesu - 6 +6 Skicu za haljinu u kojoj je glumica čestitala rođendan John F. Kennedyju napravio je Bob Mackie, a izradio ju je Jean Louis

Marilyn Monroe bila je seks-simbol svog vremena, glumica, model, pjevačica... Poznata po ulogama komičnih plavuša, 60 godina nakon smrti Marilyn Monroe ima status ikone američke pop-kulture.

Mnogi će se složiti s tvrdnjom da nijedna druga zvijezda nije izazivala toliko širok spektar emocija kao ova glumica – od požude pa sve do sažaljena.

Glumica poznata po svojoj platinasto plavoj kosi, seksi madežu iznad usne i crvenom ružu ima svoje mjesto na mnogim listama popularnih ličnosti i ikona prošlog stoljeća, a povodom njezina rođendana donosimo priču o njezinu filmu koji nikad nije dovršen.

Marilyn Monroe rođena je 1. lipnja 1926. u Los Angelesu - 3 Marilyn Monroe na setu nikad dovršenog filma 'Something's Got to Give' (Foto: Profimedia, Guliver image)

Priča koja je pretvorena u mit

Priča o ulozi Marily Monroe u nikad dovršenom filmu "Something's Got to Give" u godinama nakon njezine smrti pretvarana je u mit. Glumica se, pričalo se, na setu filma pojavljivala rijetko, a kada bi to učinila, teško je pamtila svoj tekst i, prema tvrdnjama dokumentarca iz 1990. godine, kroz scene je prolazila depresivna i pod utjecajem opijata. No cijela priča ipak je malo kompliciranija.

Studio je znao u što se upušta kada je angažirao ovu glumicu – već je bila poznata po kašnjenju, a Billy Wilder, koji je režirao film "Neki to vole vruće", tri godine ranije među rekvizitima na setu morao je skrivati rečenice koje je glumica izgovarala.

Kada je povodom završetka snimanja filma organizirao zabavu u svojoj kući, glumicu nije pozvao. Ipak, unatoč svim poteškoćama njezina izvedba u filmu "Neki to vole vruće" bila je jedna od onih za pamćenje, a i sam Wilder kasnije je priznao da nitko ne bi odigrao ulogu Sugar Kane kao Marilyn Monroe.

Marilyn Monroe rođena je 1. lipnja 1926. u Los Angelesu - 9 Scena iz filma 'Neki to vole vruće' (Foto: Profimedia, Guliver image)

Borbe s bolešću i ovisnostima

Prije nego što je dobila ulogu u filmu "Something’s Got to Give", glumica nije snimala više od godinu dana, borila se bolešću i ovisnošću o drogama, a osim toga operirala je endometriozu i žučni mjehur. Kratko je hospitalizirana i zbog depresije.

Sve navedeno dovelo je do gubitka težine i bilo je to razdoblje u kojem je imala najmanje kilograma u svom odraslom životu. Producent filma Henry Weinstein rekao je da je studio "Twentieth Century Fox" bio oduševljen i od nje su očekivali samo da odlično izgleda.

Marilyn Monroe uistinu je izgledala odlično, ali nije bila spremna za povratak na set, ni fizički ni mentalno.

U filmu je trebala igrati Ellen, ženu koja je godinama bila nasukana na pustom otoku i koja nakon povratka otkrije da se njezin suprug (Dean Martin) ponovno oženio.

Marilyn Monroe rođena je 1. lipnja 1926. u Los Angelesu - 5 Marilyn Monroe rođena je 1. lipnja 1926. u Los Angelesu (Foto: Profimedia, Guliver image)

Međutim, od prvog dana snimanja glumica je češće bila odustna nego prisutna. Slala je liječničke nalaze kao ispriku, a kada bi se pojavila, morali su je nagovarati da napusti svoju prikolicu. Weinstein se svojedobno prisjetio da se glumica bojala kamere i prije snimanja scena znala je povraćati.

Nakon što ju je jednom prilikom pronašao u nesvijesti, shvatio je da je u gorem stanju nego što mu je rečeno. Prijavio je problem studiju i rekao im kako misli da se snimanje treba prekinuti, ali ignorirali su njegovu molbu.

Nedostatak empatije

Studio i produkcijski tim, naime, nisu imali previše empatije za veliku zvijezdu. Scenarist Walter Bernstein rekao je da se radi o filmskoj zvijezdi koja ne mari ni za koga osim sebe te koja je destruktivna i samodestruktivna.

Međutim, takvo nešto ne da se iščitati iz pregledavanja sirovine. Ispred kamere Marilyn Monroe bila je iskrena, povučena i očajnički je nastojala odigrati ulogu na najbolji mogući način. Kada bi nešto zabrljala, ispričavala se.

U jednoj sceni, tijekom koje je redatelj George Cukor satima pokušavao natjerati psa njezina lika da zalaje na znak, glumica se niti jednom nije požalila.

Postaje sve bolji, govorila je kroz smijeh dok je pas trčao oko članova filmske ekipe. Bila je nježna i prema mladoj Alexandriji Heilweil, koja je glumila njezinu petogodišnju kćer.

No stvari su vrlo brzo krenule nizbdro.

Marilyn Monroe rođena je 1. lipnja 1926. u Los Angelesu - 6 Marilyn Monroe i John F. Kennedy (desno) nakon slavlja u Madison Square Gardenu (Foto: Profimedia, Guliver image)

Otkaz i tužba

19. svibnja 1962. godine, nakon što veći dio tjedna nije radila zbog bolesti, glumica je odletjela u New York na proslavu rođendana predsjednika Johna F. Kennedyja.

Njezina svjetski poznata, ali i nebrojeno puta parodirana izvedba pjesme "Happy Birthday" ostala je urezana u kolektivno pamćenje – i razbjesnila je redatelja filma. Iako je Monroe dobila dopuštenje da bude dio ovog događanja i prije početka snimanja filma, on je njezin potez smatrao neprihvatljivim.

U lipnju, samo nekoliko dana nakon 36. rođendana, Monroe je dobila otkaz zbog "spektakularnog izostanka s posla". Filmski studio tužio ju je zbog kršenja ugovora i tražio odštetu od 750 tisuća dolara. Ipak, Monroe se u telegramu redatelju ispričala, rekla kako nije do nje i poručila da se radovala radu s njim.

Mogućnost da do ove situacije uistinu nije došlo zbog same glumice i više je nego realna. Naime, istovremeno kad i na ovaj, Fox je trošio golem novac na film "Kleopatra", čije su snimanje pratila kašnjenja i ponovna snimanja scena.

Bio je to jedan od najskupljih filmova ikad snimljenih, a njegova zvijezda Elizabeth Taylor, čija je plaća od milijun dolara bila deset puta veća od one koji je dobila Marilyn Monroe, odbijala se pojavljivati na setu prije 11 sati i, osim toga, imala je aferu s Richardom Burtonom pa su svakodnevna snimanja ovisila o tome kakvu su njih dvoje noć imali.

Studio je zbog svega bio u panici i trebali su žrtveno janje jer su troškovi bili preveliki. Odluka je pala na Marilyn Monroe jer je jedan film morao otpasti.

Marilyn Monroe Marilyn Monore: Najskuplja haljina u povijesti filma koja se i danas kopira

Slika nije dostupna Bez konkurencije: 20 najljepših plavuša svih vremena

Preokret

Nije u potpunosti jasno zašto je studio ubrzo odlučio ponovno zaposliti glumicu. Možda razlog leži u činjenici da je Dean Martin odbio suradnju s bilo kojom drugom glumicom te je prijetio da će odustati od uloge kada je studio angažirao Lee Remick.

Poštujem Lee Remick i njezin talent, kao i sve druge glumice koje su razmatrane za ovu ulogu, ali potpisao sam snimanje filma s Marilyn Monroe i neću ga snimati s bilo kim drugim, poručio je.

Možda su ljudi iza filma jednostavno shvatili što odbacuju. U svakom slučaju, s glumicom je potpisan novi ugovor i početak snimanja zakazan je za listopad.

No Marilyn Monroe nije ga dočekala. U kolovozu je pronađena mrtva, snimanje filma je otkazano, a tek godinama kasnije u jednom su pretrpanom skladištu pronađene već izblijedjele snimke.

Nekoliko dana prije smrti glumica je odradila intervju za magazin Life, koji je objavljen nekoliko tjedana nakon njezine smrti.

Novinar je intervju završio sljedećim riječima: Pitao sam je jesu li joj se prijatelji javili da će se okupiti nakon što ju je Fox otpustio. Uslijedila je tišina, ona je sjedila uspravno, sa širokim i povrijeđenim očima i odgovorila je sićušnim 'ne'.

Marilyn Monroe rođena je 1. lipnja 1926. u Los Angelesu - 10 Marilyn Monroe i danas ima status ikone (Foto: Profimedia, Guliver image)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju