Nakon trenutaka provedenih u izlasku na umu nam nipošto nije puna zdjela salate s raznovrsnim povrćem ili žitaricama, već slasni i vrući burek. Ili neki drugi prženi i neodoljivi zalogaj.

Poslije nezaboravne noći provedene u ritmu plesa, zabave i uz pokoju čašicu omiljenog alkoholnog pića burek je kao višnja na vrhu torte, bez njega doživljaj jednostavno ne bi bio potpuno hedonistički i potpuno savršen.

Taj naš prirodni nagon za nečim masnim i neodoljivim nakon zabavne subotnje večeri ima i svoju znanstvenu pozadinu. Nije samo navika koje se tradicionalno pridržavamo, već naš organizam stvarno i dokazano žudi za masnijim i kaloričnijim zalogajima (naravno, na pameti nam neće biti avokado ni indijski oraščići).

Nadoknada potrošene energije

Jedan od najočitijih razloga jest taj što smo fizički iscrpljeni zbog neprospavanih sati provedenih na nogama, plešući, pjevajući, glasno razgovarajući i upoznajući nove ljude.

Sve su to situacije koje umore naš organizam i potroše njegove zalihe energije, pa nam tijelo šalje signale da je gladno i da treba nešto jako i kalorično što će mu donijeti prijeko potrebnu energiju.

Također, jasno je da alkohol ima negativne učinke na naše tijelo, pa ono na njih reagira žudnjom za masnom i slanom hranom.

Potreba za slanim proizlazi iz disbalansa elektrolita u tijelu nakon konzumacije alkohola, posebice natrija i kalija. Hrana poput bureka dovoljno je (pre)slana da tijelo uspije što brže obnoviti elektrolite.

Ispunjavanje prirodnih nagona

Ljudi, kao i svi ostali sisavci, prirodno imaju najveću potrebu za hranom koja je energetski najbogatija, a to su masti. I dok u svakodnevnim situacijama taj nagon balansiramo namirnicama bogatim proteinima, ugljikohidratima, vitaminima i mineralima te se trudimo jesti nutritivno bogate i uravnotežene obroke, opušteni manjom dozom alkohola, prepustit ćemo se prirodnim instinktima.

U trenucima velike opuštenosti izgubit ćemo naučenu disciplinu vezanu za prehranu i s puno manje grižnje savjesti posegnuti za masnim zalogajem za kojim naš organizam primarno žudi.

Alkohol ostavlja trag i na našim okusnim pupoljcima, pa pojačava slane okuse, zbog čega oni imaju još primamljiviji i definiraniji okus nego inače. Ostale okuse tada manje izraženo osjećamo, pa bi zdjela puna salate u tim trenucima stvarno i bila bezukusnija i samim time nimalo privlačna.

Napitak protiv mamurluka Top napitak protiv mamurluka koji će ublažiti mučninu

Slika nije dostupna Jeste li znali da je džin najzdravije žestoko piće? Evo koje su sve njegove blagodati

Šalica kave i čaša vode Zašto uz kavu uvijek naručujemo čašu vode?

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju