Menopauza - riječ koju ne izgovaramo često u javnosti. Iako je prirodni, biološki proces, oko menopauze su stvorene društvene stigme i negativne predrasude. To dovodi i do toga da se žene u menopauzi često suočavaju s osjećajem manje vrijednosti i gubitkom ženstvenosti, a mnogi opisuju menopauzu i kao kraj.

Može li se promijeniti taj negativan stav oko menopauze i možemo li napokon reći da je period menopauze zapravo novi početak?

O tome će se govoriti na drugom izdanju Women's Weekenda koji se održava od 7. do 10. ožujka u Rijeci. Na panelu Buzz word menopauza – moje najbolje godine govorit će Lara Spalldi Barišić, specijalist ginekologije i opstetricije, voditeljica Barbara Kolar i Milica Gacin, novinarka i voditeljica Radio – televizije Srbija i autorica projekta Moje najbolje godine, koji se bavi osnaživanjem žena u srednjim godinama.

Uoči održavanja Women's Weekenda razgovarali smo s Milicom Gacin koja pomaže ženama da prihvate ovu fazu svog života, koju opisuje i kao najbolje godine u životu žena.

Kako ste došli na ideju za projekt Moje najbolje godine i koje su bile vaše glavne motivacije za pokretanje istog?

Imala sam potrebu u javnom prostoru pokazati nešto što ima moj osobni pečat, a može koristiti drugima. Tražila sam temu s kojom se žene u srednjim godinama lako mogu povezati uz afirmativan pristup. Odmah sam znala da želim naziv Moje najbolje godine. Istovremeno su izostanak ciklusa i hormonska supstitucija postali teme za razgovor u mom društvu, tako da se menopauza sama nametnula kao tema.

Moj život je krenuo uzlaznom putanjom u srednjim godinama.

Posebno mi je bilo izazovno što sam prva osoba iz domaćeg javnog prostora koja je pokrenula ovu temu u javnosti, i to s prefiksom najbolje godine. Otvorila sam novi svijet u kojem sam upoznala divne ljude iz različitih područja i generacija, neprekidno učim nešto novo i to prenosim dalje. Za mene je jako važno da s drugima podijelim korisne stvari, jedino u takvom konceptu vidim smisao.

Koje konkretne korake preporučujete ženama u srednjim godinama kako bi se nosile s izazovima menopauze i maksimalno iskoristile tu životnu fazu?

Život se ne dijeli na prije i poslije menopauze. Naprotiv, život žene obilježava specifičan kontinuitet i svaka faza nam je dragocjena. Čini mi se da uopće ne treba naglašavati generacijske razlike, već ukazivati na to da će svaka djevojčica biti i djevojka i žena i baka te da je svaki sljedeći period gradacija ženske osobnosti. Iskustvo nam raste i imamo više potencijala da uživamo u životu, a neprihvaćanje razlika utječe na nepotrebno produbljivanje međugeneracijskog jaza i nerazumijevanje starosti.

Život se ne dijeli na prije i poslije menopauze.

Sumanuto je da odbacujemo jedne druge jer sve smo to mi. Ključna je i aktivnost - u punom smislu riječi. Mentalna, fizička - svaki oblik aktivnosti je uvjet opstanka, isto kao tijekom odrastanja i sazrijevanja. I sada trebamo što više poticati svoju znatiželju, čitati, učiti nove stvari, kao i kretati se što više. Posebno je važno družiti se. Što više kontakata s prijateljicama, partnerima, izlazaka, putovanja, socijalnih interakcija. To su sve esencijalni postupci koji grade život i sreću. Jednostavno i u svakom trenutku proaktivno.

Kako možemo razbiti društvene stereotipe i predrasude o ženama u menopauzi te ih potaknuti da prihvate ovo razdoblje kao početak novih mogućnosti i iskustava?

Za početak da se podsjetimo značenja riječi klimaks, a to je kulminacija. Dakle, ovo je kulminativna točka naših života i u tom smislu ovo su naše najbolje godine, iako sam uvjerenja da su sve najbolje, jer je život dragocjen.

U ovom dijelu svog života žena najviše zna, ima veliko iskustvo, rezultate. Zna što želi i kako da dođe do toga. Ne gubi vrijeme na preispitivanje i pogrešne odluke, a ako se spotakne na putu do cilja, ne ljuti se na sebe. U srednjim godinama je izgradila samopouzdanje, a ono je ključno za željeno pozicioniranje.

Nisu sve žene sigurne u sebe, što je i logično s obzirom na brojne negativne ulaze iz okoline, većina mora izgraditi to nužno povjerenje, a u srednjim godinama je toliko pametna i ostvarena da zna da je sposobna i da može dostići ono što joj je važno.

Što si čekala do sada, Tvoje je prošlo, Tko će tebe su sumanute poruke s kojima smo odrasle. Značajan broj žena je nekritički prihvatio ove stereotipe i živi prema njima ne videći da upravo žene u srednjim godinama mnogo rade i jesu stupovi svojih obitelji.

Moja dobra prijateljica smatra da su upravo pedesete pravo vrijeme za pokretanje novog ili dodatnog posla zato što tada imamo suštinski know-how, ako su nam djeca odrasla imamo malo više vremena, a novi posao znači izgradnju nečeg novog, nove energije koja se daje i još više vraća. Ako je u vrijeme naših baka starija žena – mlađi muškarac bio događaj, danas je to normalnost.

Internet nam dozvoljava da produbimo naše interese, kao i kreativnost, sve više se putuje čak i solo - opcije su zaista brojne. Zato bih zaključila da su izazovi prepreke koje smo sami izgradili dok oko nas cvjetaju mogućnosti.

Kako bi medicinski stručnjaci i društvo u cjelini mogli bolje podržati žene tijekom menopauze i pružiti im adekvatnu podršku i informacije?

Mislim da je neophodno da svaka žena bude dobro informirana o promjenama u svom tijelu kako bi se mogla pripremiti za novu fazu u životu i dočekati je bez straha. Isto kao kada smo se pripremale za prvu menstruaciju ili porod. Kod žena najčešće vidim upravo strah jer su slušale većinom negativne priče, a ni u obiteljima se o tome ne govori.

Ako krenu googlati bit će još gore jer će naići na negativno obojene tekstove u kojima se spominju samo valunzi, nesanica, bolesti i nemogućnosti razne vrste. Liječnici su jedini stručnjaci koji nam mogu dati točne informacije o promjenama koje nam se događaju i o mogućnostima koje imamo, pogotovo zato što nijedna menopauza nije ista i nisu sve procedure pogodne za sve žene.

Razumijem i da su liječnici prezauzeti i da nemaju mogućnosti da nam se posvete u ordinacijama onoliko koliko bismo mi željele. Zato je koncept mojih događaja takav da na njima gostuju prije svega liječnici – ginekolozi, fizijatri, endokrinolozi, povremeno i neurolozi, kao i stručnjaci drugih profila kako bi svaka žena čula činjenice i imala priliku da pita što poželi. Zbog svega navedenog događaji Moje najbolje godine su besplatni jer je riječ o programu podrške i svima dostupne edukacije.

Koji su najčešći mitovi o menopauzi koje ste naišli u svom radu i kako možemo razbiti te iste mitove?

Menopauza se simbolički doživljava kao kraj jer smo s takvim porukama odrasle. Ne možeš više rađati - završena je tvoja funkcija. I više od toga, menopauza je gotovo kao psovka. Taj period se shvaća kao kraj ženstvenosti, ljepote, ljubavnog života, životne radosti, sposobnosti i kompetentnosti.

Najgore od svega je što većina žena ne sumnja u to. Nemali broj žena vjeruje da im ne pripada i da im ne priliči ono što zaista žele jer smo svi socijalna bića i ogledamo se u očima drugih više nego što bismo željele priznati.

Sviđa mi se stav ginekologice, dr. Mime Fazlagić, koja često ističe da menopauza zapravo ne postoji. Mi ništa ne prekidamo od svojih aktivnosti, samo izostaje ciklus. Po njenom shvaćanju svaki čovjek treba imati seksualnu aktivnost dok postoji, a menopauza rasterećuje strah od neželjene trudnoće.

Eto, čak i jedan liječnik ukazuje na sociološki konstrukt menopauze, iako naravno ne zaboravlja na fiziološke činjenice koje postoje u svakoj fazi našeg života. Na događajima Moje najbolje godine žene uvijek podsjetim na moju najbolju prijateljicu J.Lo, a najbolja je jer smo ista generacija, za koju baš nitko ne bi rekao da je klimakterična tetka.

Naprotiv, svi smo gledali kako je proteklo njeno vjenčanje u pedesetima, divili se njenoj figuri i haljinama koje je nosila, ispratili na medeni mjesec i sad čekamo europski dio koncertne turneje. Mindset je ključan i same smo odgovorne za njega, a liječnici su nam najbolji saveznici za zdrav život.

Kako možemo potaknuti žene da se educiraju o zdravlju u menopauzi i aktivno sudjeluju u donošenju odluka o svom tjelesnom i mentalnom blagostanju?

Neopisivo je važno da se što više priča o periodu menopauze bez stigme i stereotipa. Ako dođemo dotle da se i ta riječ normalizira, da ne koristimo uvodnike tabu i slično, učinit ćemo pravu stvar.

Živimo sve duže, većinom su statistike i projekcije takve da žene žive duže od muškaraca. Zašto onda tu magičnu brojku 50, a prosječno vrijeme za stupanje u menopauzu je 51. godina, doživljavamo kao bauk? Moje iskustvo je da se žene žele educirati, da žele saznati sve što se tiče njihovog tjelesnog i mentalnog blagostanja.

Dok čekamo dan kada će mediji promijeniti narativ i pisati o menopauzi kao o još jednoj razvojnoj životnoj fazi, a ne o tome da mini suknja i duga kosa nisu za 50+, imamo priliku ovakvim događajima napraviti puno same za sebe.

Volim citirati profesoricu Matijević (dr. Radmila Matijević, prof. fizikalne medicine, Novi Sad) koja kaže sve je to tvoje. Kako onda ne voljeti svaku etapu života?

Mnogi menopauzu izjednačavaju sa starosti.

Nemaju svi ljudi privilegiju da dođu u srednje godine, pa i u starost. Hajde da izgovorimo i tu drugu, tešku riječ koja se tumači kao sinonim za menopauzu. Mislim da je koristan stav da život treba živjeti strastveno, angažirano. Baviti se sobom svaki dan, doslovno, ne potrošiti dan. Uvijek gledam što imam, a ne što nemam i taj stav mi pomaže da sam uvijek zadovoljna, čak i onda kada ne cvjetaju ruže. Uvjerenja sam da je najvažnije biti zdrav i sretan, a sreća je individualna kategorija i svatko je sam odgovoran za nju.

Kako je vaša pozadina kao novinarke i voditeljice utjecala na vaš rad u području osnaživanja žena u menopauzi?

Bilo je vrlo hrabro kao medijsko lice izaći u javnost s temom kao što je menopauza, a zatim joj dati afirmativan opis pod nazivom Menopauza - Moje najbolje godine.

Međutim, zaista vjerujem da menopauza predstavlja samo jednu novu fazu, jednu novu kvalitetu života, a nikako kraj. Ta iskrenost se prepoznaje u mom načinu života i utjecala je da veliki broj žena dolazi na moje događaje.

Od kada sam ušla u srednje godine, moj život je krenuo još više uzlaznom putanjom i dokazujem da se može postići ono što se želi. Nisam se uplašila prolaska vremena ni terora mladosti koji nije zaobišao medijsku industriju, već sam prigrlila svoje godine i dokazala da žene srednje generacije nisu za defenzivu, već da mogu ostvariti sve svoje potencijale koji nikako nisu u zalasku.

Zato sam napravila projekt u kojem želim ukazati ženama na sve što mogu i iskoristila sintagmu koju često koristimo utješno, a koja u suštini ima prekrasno značenje. Moje, naše najbolje godine su uvijek, nevažno je koliko smo rođendana proslavile.

Milica Gacin Milica Gacin (Foto: PR)

Menstruacija Menstruacija po desetljećima života: Provjerite što se s godinama događa s vašim ciklusom Prihvaćanje hormonalnih promjena Odgovori na važna pitanja: 10 stvari o menopauzi koje svaka žena treba znati Perimenopauza Perimenopauza: Sve što moramo znati o stadiju života koji može početi već u tridesetima

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju