Ako spadate u skupinu žena koje imaju bolne menstruacije, velika je vjerojatnost da su vam poznati i bolovi u donjem dijelu leđa. Radi se, naime, o čestom simptomu PMS-a.

Međutim, jaki bolovi u donjem dijelu leđa mogu biti simptom stanja kao što su predmenstrualni disforični poremećaj ili dismenoreja. Također, mogu biti simptom ozbiljnijeg stanja koje se naziva endometrioza.

Uzroci

Postoji nekoliko potencijalnih uzroka jakih bolova u donjem dijelu leđa tijekom menstruacije. Mnogi od njih povezani su s ginekološkim stanjima.

1. PMS

Predmenstrualni sindrom stanje je koje pogađa većinu žena koje imaju menstruaciju, neke više, a neke manje. Simptomi PMS-a obično se javljaju u tjednu prije menstruacije i prestaju kada ona počne, a na popisu uobičajenih simptoma su:

- nadutost
- grčevi u trbuhu
- bolne grudi
- zatvor ili proljev
- glavobolje
- emocionalne promjene / promjene raspoloženja.

Kod nekih žena javljaju se i jaki bolovi u donjem dijelu leđa koji mogu biti povezani s pojačanom upalom tijekom menstruacije. Provedeno je i istraživanje koje je pokazalo da žene s višim upalnim biljezima tijekom menstruacije vjerojatnije imaju grčeve u trbuhu i bolove u leđima.

2. Predmenstrualni disforični poremećaj

Predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD) stanje je koje karakteriziraju ozbiljniji simptomi od PMS-a, a koji mogu ometati vaš svakodnevni život, uključujući odlaske na posao i osobne odnose.

Uobičajeni simptomi ovog stanja su:

- psihološke promjene poput depresije i anksioznosti te ozbiljnih promjena raspoloženja
- alergije, akne i druga upalna stanja
- gastrointestinalni simptomi poput povraćanja i proljeva
- neurološki simptomi poput vrtoglavice i lupanja srca.

Poput PMS-a, i PMDD može biti uzrok jakih bolova u donjem dijelu leđa. U ovom slučaju ti bolovi mogu biti nuspojava drugim simptoma predmenstrualnog disforičnog poremećaja kao što su proljev, povraćanje i pritisak na zdjelicu.

3. Dismenoreja

Dismenoreja je bol iz maternice u vrijeme oko menstruacije. To stanje karakteriziraju bolni grčevi jer se maternica kontrahira više nego što je normalno. Posljedica su ozbiljni, ponekad i iscrpljujući grčevi.

Simptomi dismenoreje uključuju:

  • grčeve u trbuhu
  • bolove u donjem dijelu leđa
  • bol u nogama
  • mučninu ili povraćanje
  • proljev
  • glavobolju ili vrtoglavicu

U jednoj studiji koja je provedena na više od 300 žena u dobi od 18 do 25 godina, istraživači su otkrili da je više od 84 posto ispitanih žena doživjelo primarnu dismenoreju. Od te 261 sudionice, njih 16 posto prijavilo je bolove u donjem dijelu leđa. Žene su tu bol, između ostalog, opisale kao probadajuću.

4. Endometrioza

Iako su bolovi u donjem dijelu leđa povezani s menstruacijom normalni, ponekad oni mogu ukazivati i na ozbiljniji problem poput endometrioze.

Endometrioza je vrlo česta kronična bolest kod koje tkivo endometrija (unutarnji sloj maternice) raste izvan endometrija i miometrija maternice.

Uobičajeni simptomi endometrioze su:

  • kronična bol u zdjelici, posebno tijekom i nakon seksa
  • bolovi u zdjelici izvan menstruacije
  • obilne menstruacije koje mogu i duže trajati
  • jaki bolovi tijekom menstruacije, među kojima su i bolovi u donjem dijelu leđa

Bolovi u leđima od endometrioze mogu biti drugačiji od onih koje uzrokuju ranije spomenuta stanja. Kada se tkivo endometrija premjesti na druga mjesta, to može uzrokovati duboku bol koja nije lako rješiva tradicionalnim metodama kao što su masaža ili kiropraktika.

Endrometrioza je ozbiljno stanje, a za pravilno liječenje potrebna je formalna dijagnoza. U svakom slučaju, ako sumnjate na ovaj problem ili ako se općenito borite s jakim bolovima, obratite se za pomoć svome ginekologu.

Liječenje bolova u donjem dijelu leđa za vrijeme menstruacije

Tretman za bolove u donjem dijelu leđa za vrijeme menstruacije ovisi o njihovim uzrocima. Oni se kreću od odmora preko lijekova sve do kirurških zahvata.

1. Hormonske kontracepcijske tablete

Ženama s bolnim menstruacijama često se propisuju hormonske kontracepcijske tablete koje mogu pomoći u smanjenju bolova tijekom menstruacije, kao i olakšati PMS, PMDD, dismenoreju i endometriozu.

2. Lijekovi za ublažavanje bolova

Mnogim ženama u borbi s menstrualnim bolovima pomažu lijekovi namijenjeni za njihovo ublažavanje, poput aspirina ili ibuprofena koje je moguće kupiti u ljekarni.

3. Operacija

Endometrioza je stanje koje može zahtijevati operaciju uklanjanja materničkog tkiva koje uzrokuje simptome. Naravno, endometrioza je stanje o čijem ćete liječenju prije svega razgovarati sa svojim liječnikom i u dogovoru s njim donositi odluke.

4. Kućni pripravci / odmor

Kada bolovi u donjem dijelu leđa nisu uzrokovani ozbiljnim stanjem, u smanjivanju boli mogu pomoći i kućni pripravci.

- Koristite toplinu (primjerice napunite bočicu s toplom vodom i prislonite je na donji dio leđa kako biste ublažili bol)
- Odmor i opuštanje (Ako vam je teško obavljati većinu poslova za vrijeme menstruacije, onda uzmite dan ili dva za sebe i usporite tempo. Preskočite sve one zadatke koji mogu čekati. Nakon posla opustite se uz omiljenu knjigu ili seriju.)

Higijenski ulošci i tamponi Izbjegnite ih: Šest grešaka koje uporno radimo tijekom menstruacije

Menstruacija Menstruacija po desetljećima života: Provjerite što se s godinama događa s vašim ciklusom

Promjene u životnom stilu

Određene aktivnosti poput pušenja ili pijenja alkohola mogu pogoršati problem. Također, previše kofeina i slane i/ili masne hrane također pogoršava simptome menstruacije.

S druge strane, u ublažavanju simptoma pomaže ispijanje puno vode te jedenje puno voća i povrća.

Redovito vježbanje oslobađa pak prirodne endorfine koji mogu pomoći u ublažavanju boli. Ako vam je teško vježbati s bolovima u donjem dijelu leđa, pokušajte s nježnijim aktivnostima poput joge.

Ako ste vaš partner i vi spremni na ovaj korak, od pomoći može biti i seks za vrijeme menstruacije. Orgazam može ublažiti grčeve u vrijeme mjesečnice, a samim time može doći i do smanjenja bolova u donjem dijelu leđa.

Kada posjetiti liječnika?

Ako su bolovi u donjem dijelu leđa toliko jaki da ne možete obavljati svakodnevne aktivnosti, vrijeme je da posjetite svog liječnika. Liječnik će zatim obaviti pretrage kako bi utvrdio uzrok boli.

Čak i u slučaju da se ne otkrije neko osnovno stanje, liječnik je taj koji vam može ponuditi razne metode liječenja kod kuće kako biste smanjili bol.

Zaključno, bol u donjem dijelu leđa tijekom menstruacije nije rijetkost. Zbog nekih stanja on može biti jači.

Postoje razni tretmani i lijekovi koji vam mogu pomoći u ublažavanju bolova, a najbitnije je da se, ako shvatite da su bolovi toliko jaki da ne reagiraju ni na jednu od tih mogućnosti liječenja, javite svom ginekologu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju