Kostimografski institut njujorškog muzeja Metropolitan početkom svibnja tradicionalno otvara svoja vrata posjetiteljima koji žele vidjeti njihovu godišnju izložbu.

Galerija Gwyneth Paltrow Gisele Bundchen Fran Summers +12 Trevor Noah

Uoči otvaranja izložbe u muzeju se održava najvažnije modno događanje u godini – Met Gala, koju od 1996. godine organizira Anna Wintour, urednica američkog izdanja magazina Vogue. Tema izložbe ujedno je i tema Gale, a uzvanici su dužni poštovati dress code i odjenuti se u skladu s temom.

Ideju za ovogodišnju izložbu kuratori su pronašli u eseju Susan Sontag Notes on Camp iz 1964. u kojem kultna američka spisateljica, filozofkinja i aktivistica pokušava objasniti camp kao estetski fenomen: Esencija campa je njegova ljubav prema neprirodnom... Camp je vizija svijeta u kontekstu stila, ali specifičnog stila. Camp je ljubav prema pretjerivanju… Bitno je razlikovati naivni i namjerni camp. Čisti camp je uvijek naivan. Camp koji zna da je camp obično je manje zadovoljavajući. Čisti primjeri campa su nenamjerni. Kada je nešto jednostavno loše umjesto da bude camp, to se događa zato što je previše prosječno u svojoj ambiciji.

Gisele Bundchen Gisele Bundchen (Foto: Getty Images)

S obzirom na kompliciranu definiciju campa, ne čudi da su mnoge zvijezde imale problema s osmišljavanjem stajlinga. Met Gala nisu Oscari i na ovom događanju nitko ne očekuje savršenstvo. Umjesto toga naglasak se stavlja na eksperimentiranje s krojevima, materijalima, bojama, uzorcima i dodacima. Dopušteno je sve, osim dosade.

Jennifer Lopez Jennifer Lopez: Neinventivno izdanje s Met Gale koje je mnoge razočaralo

Kim Kardashian Kim Kardashian: Efektna haljina koja je "kapala" po crvenom tepihu

Page Six piše da su zvijezde najviše problema imale upravo s činjenicom da njihov stajling mora biti pomaknut i testirati modne granice. Poznajem zvijezde s A-liste koje redovito dolaze na Galu i koje su nezadovoljne sa izdanjima koje im dizajneri predlažu. Ideja campa je izvan njihova dosega. Jedan od najpoznatijih frizera povjerio mi je da njegova slavna klijentica trenutačno ludi zbog teme jer samo želi izgledati lijepo, kazao je izvor za Page Six.

Camp zahtijeva veliku dozu individualnosti i rizika u odijevanju, a neki od uzvanika ovogodišnje Gale to nisu pokazali.

Gwyneth Paltrow Gwyneth Paltrow (Foto: Getty Images)

Prva na popisu onih koji (opet) nisu poštovali temu jest Gisele Bundchen. Iz godine u godinu ta predivna Brazilka bira haljine koje možda jesu lijepe, ali ne odgovaraju dress codeu događanja. Ove godine posebnu su podbacili muškarci, posebno Kanye West, Frank Ocean i Trevor Noah u (neprimjereno) ležernim i pretežno crnim kombinacijama.

U galeriji pogledajte još zvijezda koje se nisu odjenule u skladu s ovogodišnjom temom Met Gale.

Fran Summers Fran Summers (Foto: Getty Images)

Pogledajte i:

Katie Holmes: 3D haljina koju je zasjenio dečko lijepe glumice Dio haljine Katie Holmes izrađen je pomoću 3D printera Katie Holmes na Met Gali - 3 Katie Holmes na Met Gali - 2 +4 Katie Holmes na Met Gali - 1

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju