Kako ste se vi oprostili od kune? Na društvenim mrežama mogli smo vidjeti razne posvete, balade i epitafe, koji će zauvijek ostati uspomena na medu, tunu i slavuja, Dobrilu i Mažuranića.

No da ne moramo nužno plaćati kunama da bismo ih koristili, potvrđuje i mlada akademska umjetnica Antonija Belovari, koja je došla na originalnu ideju koja će razveseliti nostalgičare. Antonija je svoja znanja i vještine iskoristila kako bi zauvijek sačuvala hrvatske kovanice, ali u obliku unikatnog nakita.

Na njezinu profilu na Instagramu možete naručiti medu, slavuja ili kukuruz. Bilo da sebi želite pokloniti uspomenu na kunu ili bližnjem pokloniti nešto originalno, ta ideja mogla bi biti pun pogodak.

Ideja je nastala još davno i imam već puno kovanica iza sebe, ali naša draga kuna bila je u planu tek ove godine, nakon izlaska iz optjecaja, jer je zaista šteta da u potpunosti ostanemo bez dijela svoje povijesti i kulturne baštine.

Ovako je možemo bar na neki način očuvati. Tu sam se vodila i povijesnom tradicijom korištenja novca kao nakita, što se prakticiralo i u našim krajevima, rekla nam je Antonija.

Sav je nakit u potpunosti ručni rad, a za realizaciju jednog primjerka potrebno joj je oko tri sata.

Nakit Antonije Belovari Mrki medo, nekada pet kuna, a danas unikatni nakit (Foto: Privatna arhiva)

Antonija kaže da su ljudi oduševljeni njezinom idejom. Ima puno zahtjeva za medu i slavuja, ali mrki medo ipak je u blagom vodstvu jer budi najviše nostalgije.

I sama se sjećam tog osjećaja iz djetinjstva. Kad je medo bio u džepu, imala sam osjećaj kao da imam sav novac ovog svijeta, govori nam Antonija i napominje kako je oduševljena interesom i zahvalna svim predivnim ljudima koji su podržali njezin rad.

Nakit Antonije Belovari Slavuj (Foto: Privatna arhiva)

Sad oko vrata možemo nositi medu koji je bio puno više od pet kuna. Ta je kovanica uspomena na djetinjstvo – sladolede, žvakaće gume s kojima smo radili ogromne balone, ili sok i kiflu na velikom odmoru. Medo nam je pokazao da je sreća zaista u malim stvarima.

Verbena handmade: Kolekcija nakita inspirirana ljepotom i simbolikom kadulje Verbena handmade Verbena handmade Verbena handmade +0 Verbena handmade

Kreativne ogrlice možete pronaći na profilu antonijabelovariat, a za jednu treba izdvojiti 20 eura.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju