Nismo proveli istraživanje, ali kad bi trebale izabrati samo jedan dio pribora za šminkanje koje bi ponijele na pusti otok većina žena vrlo vjerojatno izabrala bi maskaru. Ta bočica s gustom mokrom teksturom toliko fascinira žene i pomaže im u uljepšavanju da im nije teško biti u vječitoj potrazi za onom savršenom

No, trik nije samo u maskari, već i u nekoliko jednostavnih, ali vrlo vrijednih pravila kako koristiti maskaru. Ona će vam pomoći da trepavice maksimalno naglasite i dobijete pogled koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

1. Odredite što želite od maskare
Na tržištu postoji puno maskara koje daju volumen, duljinu i definiraju svaki trepavicu, no vizažisti uvjeravaju da je nemoguće da jedna maskara pruža sve.

>> 5 trikova koji će istaknuti vaše smeđe oči

Naime, u stvaranju teksture jedna korist maskare mora se žrtvovate zbog druge. Radi toga morate odrediti koji vam je efekt maskare najvažniji i po tome izabrati pravu.

>> Kako pravilno nanijeti maskaru?

I izgled četkice je važan: ako je velika i gusta, tako će izgledati i vaše trepavice, dok će ih ona sa šiljatim gumenim čekinjama razdvojiti.

2. Crna maskara dobro stoji svakome
Svrha maskare je da naglasi oblik oka i definira trepavice, stoga treba biti vidljiva jer u suprotnom nećete postići taj efekt. Zbog toga crna maskara dobro stoji i ženama s plavom kosom i plavim očima. No to ne znači da ne možete eksperimentirati s bojama.

Ljubičasta maskara odlično pristaje zelenim, plavim i svijetlosmeđim očima, dok će plava i zelena stvoriti predivan kontrast s tamnosmeđim očima.

Ako je četkica velika i gusta, tako će izgledati i vaše trepavice, dok ih ona sa šiljatim gumenim čekinjama razdvaja

3. Vodootpornu maskaru koristite samo onda kad je zaista potrebno
Vodootpornu maskaru teže je odstraniti nego običnu pa postoji opasnost da dok je skidate potrgate trepavice. Stoga maskaru koja se ne može ukloniti vodom nosite u posebnim prilikama.

4. Koristite kvalitetan uvijač za trepavice
Mnoge žene boje se koristiti uvijač jer misle da će ostati bez trepavica. No to se može dogoditi samo ako ih uvijate nakon što ste nanijeli maskaru.

Dakle, uvijač se koristi isključivo prije maskare, a postupak je slijedeći: gledajući se u ogledalo podignite bradu, uvijač stavite na korijen trepavica i stisnite ga te držite tri do pet sekundi.

5. Pogledu dodajte dubinu i dramatičnost...
Nakon što ste uvili trepavice nanesite maskaru za produljivanje na gornje i donje trepavice. Zatim maskarom za volumen nekoliko puta sitnim, brzim pokretnima prođite lijevo-desno po korijenu trepavica, a zatim cijelom dužinom.

Za kraj, prođite još jednom maskarom za volumen po trepavicama na vanjskom kutu oka kako bi bile naglašenije i gušće od ostalih trepavica. Tako ćete izdužiti oblik očiju i pogled učiniti dramatičnim.

6. ...ili ga savršeno definirajte dugim trepavicama
Dva sloja maskare za produljenje trepavica najbolje su rješenje za kratke trepavice. Za početak četkicu maskare pritisnite u papirnati ručnik. Nanesite maskaru ne jedno pa na drugo oko te pričekajte da se potpuno osuši prije nego nanesete drugi sloj. Kao i kod prethodnog pravila, nekoliko puta prođite lijevo-desno po korijenu trepavica te brzim pokretom prođite cijelom dužinom. Na taj način razdvojit ćete trepavice, a vaše oči izgledat će veće.

7. Nemojte zanemariti donje trepavice
Sloj maskare na donjim trepavicama obvezan je završni potez kod smokey eyes. Samo nemojte pretjerati kako se maskara ne bi zgrudala.

Za svakodnevni make up dovoljno je da vrhom maskare prođete po donjim trepavicama. Možete isprobati i maskare namijenjene isključivo donjim trepavicama čija sitna četkica doseže i do najsitnijih trepavica.

8. Isprobajte trepavice u obliku šiljaka
Trepavice se mogu mazati na više načina, a jednim od njih dobit ćete trepavice u obliku šiljaka (eng. Spider lashes). Nakon što ste ih uvili, gornje i donje trepavice namažite maskarom za volumen, pričekajte da se osuši, a zatim isti postupak ponovite još dvaput. Potom maskarom s okruglom četkicom i pokretima koji oponašaju taktomjer prođite po vrhovima trepavica tako da četkicu držite okomito čime će trepavice dobiti oblik šiljaka.

9. Uklonite grudice
Kako biste spriječili neuradan izgled zbog nakupljenih grudica uredite ih tako da čistim češljićem za trepavice prođete kroz njih dok je maskara još mokra. Na taj način spriječit ćete stvaranje grudica.

10. Temeljito i pravilno odstranite maskaru
Odstranjivači koji sadrže ulje dovoljno su jaki da rastope i najtvrdokornije sastojke. Blazinicu namočenu odstranjivačem pritisnite na trepavice i držite nekoliko sekundi.

Trepavice će tako upiti odstranjivač i bit će dovoljan samo lagani pokret preko oka da obrišete maskaru.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju