Dok odbrojavmo posljednje dane prije Fashion.hr-a, najveće regionalne modne manifestacije, iskreno smo popričali s jednim od najrenomiranijih hrvatskih dizajnera i 'kraljem maturalnih haljina' - Ivicom Skokom.

Snažna žena s potrebnom dozom seksepila oduvijek je prisutna kroz misao vaših kolekcija. Koje žene u Hrvatskoj utjelovljuju takvu personu i koga biste istaknuli kao primjere modno osviještenih žena?
Moram priznati da ih zapravo ima podosta, samosvjesnih sve prisutnih persona koje jako lako primjenjuju trendove i pri tome ostaju dostojne sebi, jako spretno manipuliraju odjevnim kombinacijama bilo da se radi o casual looku ili večernjoj odnosno scenskoj odjeći.

Već godinama oblačim našu estradu, no u zadnje vrijeme u svojim kreacijama volim vidjeti moju dragu prijateljicu Petru Duganđić. Trenutno je njezin stil vrlo senzualan i ženstveni u stilu 50-ih gdje se jako dobro snalazimo, bez pregršt čipke i glitera što je moj potpis već dug niz godina.

>> 'Mračna' strana domaće modne scene

Već 15 godina ste prisutni na hrvatskoj modnoj sceni, od kuda crpite inspiraciju i jeste li dali svoj maksimum?
Inspiraciju crpim iz mnogočega, no moda, estetika lijepoga mora biti dio vaše nutrine što kod mene i je slučaj, tako mi uistinu nije dosadilo raditi i kreirati već 15 godina. Može me inspirirati neki kadar filma, neka glazba, stara fotografija, ponekad samo materijal i njihove teksture. Uistinu nema pravila te to ovisi o raspoloženju, vremenu i mjestu.

Ulice su prepune djevojaka koje strahovitom brzinom prate i odjevaju najnovije trendove, postajemo li uniformirana nacija ili ste optimistični prema hrvatskoj modnoj sceni?
Zapravo moram priznati da sam definitivno optimističan prema hrvatskoj modoj sceni, a razlog je taj što su nam ulice sve šarolikije, ne razlikujemo se puno od ulica neke druge metropole te vlada totalna modna fuzija.

Trend treba biti u skladu s vlastitim vizualnim identitetom, jer prije svega moramo biti svjesni svih svojih aduta i mana

Ali ipak ponekad osvane nešto što je određene sezone trendi i eto kroz svega nekoliko dana naše curke i žene veselo paradiraju ulicama bez obzira pristajalo im ili ne. Veliki sam zagovornik toga da se trend treba biti u skladu s vlastitim vizualnim identitetom, jer prije svega moramo biti svjesni svih svojih aduta i mana.

Posljednjih godinu dana domaća modna scena sve više prostora ustupa blogerima. Pratite li vi nihov rad i planirate li kakvu suradnju po uzoru na renomirana svjetska imena koja u svoje kolekcije sve više uključuju znanja modnih blogera?
Bit ću brutalno iskren i reći ću kako ne pratim modne blogere niti ih pretjerano cijenim, jer u Hrvatskoj su to na žalost jako mladi nabrijani klinci koji nemaju jako široku i duboku naobrazbu da bi se nazivali modnim znalcima.

>> Prvi hrvatski modni cruiser uspješno isplovio

Oni samo obožavaju modu i pri tome su poprilično subjektivni. Da bi bili mjerodavni morali bi dobro poznavati materiju.

Moda kao takva je jako debela knjižurina, od povijesti kostima po razdobljima do revolucionarnih promjena, uske povezanosti uz teatar, film, fotografiju, sociologiju mode, estetiku lijepoga. Drugim riječima nije dovoljno biti zaluđen krpicama.

Gotovo svaki album maturantica unazad deset godina između ostalih nosi i vaš upečatljiv potpis, čemu možete zahvaliti takav uspjeh među mladim djevojkama? Koliko vremena posvećujete izradi maturalnih haljina?
Maturalne haljine zapravo radim puno brže nego li kolekcije za 'imidž revije'.

Njih stvaram, a da ne moram imati međusobnu poveznicu nego se mogu igrati raznim stilovima, konstrukcijama, teksturama i svakoj pristupam individualno.

Curama je bitno da si budu zgodne na taj dan i to je sasvim u redu, a kako sam ja uvijek otvorenih pogleda i spreman na suradnju iz godine u godinu mi stižu nove maturantice Nerijetko nakon 5 do 10 godina nekoj od njih dizajniram i vjenčanicu. Zgodno zar ne ;)?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju