Pjesma "Every Breath You Take" obilježila je živote mnogih, a ponajviše karijeru grupe The Police i Stinga. Godine 2010. procijenjeno je da pjesma generira između četvrtine i trećine ukupnih Stingovih prihoda od glazbenog izdavaštva, a nosi i titulu najemitiranije pjesme u povijesti na radijskim postajama.

Sting danas, 2. listopada slavi 70. rođendan, a svoj najveći hit "Every Breath You Take" napisao je 1982. godine kada mu je bilo 39 godina. I kada mu je život bio prilično turbulentan i uzdrman preljubničkom aferom.

Pjesma 'Every Breath You Take' obilježila je živote mnogih, a ponajviše karijeru grupe The Police i Stinga

Pjesma grupe The Police s albuma Synchronicity 1983. godine bila je najveći hit u SAD-u i Kanadi dospjevši na prvo mjesto glazbene ljestvice Billboard Hot 100 gdje se zadržala osam tjedana i to je bio jedini broj jedan kojeg je britanski sastav imao na toj ljestvici. Billboard ju je proglasio i pjesmom broj jedan za 1983. godinu.

Nagrađena je s Grammyjem za pjesmu godine te za najbolju pop izvedbu dua ili grupe s vokalom. Kao tekstopisac i skladatelj pjesme Sting je 1983. dobio nagradu Ivor Novello za najbolju pjesmu Britanske akademije tekstopisaca, skladatelja u autora. Iste godine i kritika i čitatelji časopisa Rolling Stone izabrali su "Every Breath You Take" za pjesmu godine. U SAD-u je bila najprodavaniji singl 1983. godine te peti najprodavaniji singl tog desetljeća.

Sting je "Every Breath You Take" napisao 1982. godine nakon što se razišao s Frances Tomelty, svojom prvom suprugom, i započeo vezu sa svojom sadašnjom suprugom Trudie Styler. Njihov prekid i početak veze s Trudie bio je kontroverzan. Kako je pisao The Independent 2006. godine:

Problem je bio u tome što je Sting već bio u braku s glumicom Frances Tomelty koja je bila Trudina najbolja prijateljica. Sting i Frances bili su Trudini susjedi u Bayswateru, Zapadnom Londonu, nekoliko godina prije nego što su Sting i Trudie postali ljubavnici. Njihova afera bila je nadaleko osuđivana.

Kako bi pobjegao od očiju javnosti, Sting se povukao na Karibe. Pjesmu je počeo pisati za radnim stolom pisca Iana Fleminga na imaju Goldeneye na Jamajci. Stihovi pjesme riječi su posesivnog ljubavnika koji gleda "svaki udah koji uzmeš, svaki pokret koji napraviš", kako je otkrio Sting.

Probudio sam se usred noći s tim riječima u glavi, sjeo za pijano i u pola sata napisao pjesmu. Napjev je sam po sebi generički, skup je stotine drugih, ali riječi su zanimljive. Zvuči kao utješna ljubavna pjesma. Tada nisam shvaćao koliko je zlokobna. Mislim da sam mislio na Big Brother, nadzor i kontrolu, prisjetio se Sting. Kasnije je rekao da ga je zabrinulo to što mnogi misle da je pjesma pozitivnija nego što jest. Objasnio je da pjesma govori o opsesiji izgubljenom ljubavlju i o ljubomori i "proganjanju" koji slijede nakon prekida.

Jedan par rekao mi je 'Volimo tu pjesmu, to je bila glavna pjesma na našem vjenčanju'. Pomislio sam, 'Pa, sretno vam'.

Slika nije dostupna Saznajte koja je pjesma bila veliki ljetni hit godine kada ste se rodili

Na pitanje zašto u spotu za "Every Breath You Take" izgleda ljutito, Sting je za BBC Radio 2 odgovorio:

Mislim da je pjesma vrlo, vrlo zloslutna i da su je ljudi krivo interpretirali kao nježnu, slatku ljubavnu pjesmu, a zapravo je sasvim suprotno.

Ipak, bez obzira na pravu istinu koja se krije iza nje, "Every Breath You Take" za mnoge će uvijek biti pjesma kojoj će se rado vraćati i koja će nas podsjećati na ljubavi u našim životima, bilo one izgubljene ili one koje još traju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju