Trening koji uključuje kratke intervale intenzivnog vježbanja (skraćeno HIIT od engleskog 'high-intensity interval training') učinkovitiji je za gubitak kilograma od duljeg vježbanja nižeg intenziteta, pokazala je studija čije je rezultate objavio BBC.

 

Iako su svi sudionici izgubili kilograme, pokazalo se da su oni koji su radili HIIT - intervalni trening visokog intenziteta - zabilježili gubitak kilograma 28,5 posto veći od onih koji su umjereno dulje vježbali, pokazuje istraživanje čiji su rezultati objavljeni u Britanskom časopisu za sportsku medicinu.

Intervalni trening definira se kao aerobni trening koji uključuje ponavljanje kratkih intenzivnih vježbi, između kojih je kratka pauza

Međutim, znanstvenici upozoravaju da HIIT nije za svakoga.

Intervalni trening visokog intenziteta povećava rizik od ozljeda i dovodi do višeg kardiovaskularnog stresa, kažu stručnjaci. Pogledajte i dokazano najbolju vježbu za ravan i čvrst trbuh.

Znanstvenici iz Saveznog sveučilišta u Goiasu u Brazilu analizirali su podatke 576 muškaraca i 522 žene različitih stupnjeva kondicije.

Intervalni trening definira se kao aerobni trening koji uključuje ponavljanje kratkih intenzivnih vježbi, između kojih je kratka pauza. Te vježbe uspoređene su s duljim umjerenim vježbanjem u trajanju prosječno između 30 i 45 minuta. Svi su sudionici vježbali najmanje četiri tjedna.

Oni koji su radili HIIT izgubili su prosječno 1,58 kilograma, a oni koji su vježbali nižim intenzitetom 1,13 kilograma.

Doktor Niels Vollaard sa Sveučilišta Stirling, stručnjak za zdravlje i vježbanje, kaže da je paradoks u tome da se više kalorija potroši za duljeg umjerenog vježbanja, ali ipak postoje dva moguća objašnjenja za veći gubitak kilograma kod HIIT-a.

Prvo, HIIT dovodi do veće potrošnje kalorija nakon vježbanja - metabolizam može biti povišen čak i jedan dan nakon HIIT treninga, kaže Vollaard. Osim toga, nakon takvog treninga ljudi su manje gladni, dodaje. Saznajte i koliko dugo zapravo treba držati plank da bi se rezultati vježbanja vidjeli.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju