Omiljeni INmusic Festival, i ove će se godine, po 15. put održati na zagrebačkom Jarunu i ondje okupiti najbolja domaća i svjetska imena suvremene glazbene scene koja će zapaliti atmosferu i sve nas jako dobro zabaviti.

Od 20. do 23. lipnja, Jarunom će odjekivati odlična glazba. The Killers, Nick Cave & The Bad Seeds, Deftones, Kasabian, Royal Blood, IDLES, Gradske Bitange, Šarena pojava i mnogi drugi, priuštit će nam četverodnevnu dozu glazbenog kultiviranja.

Osim spomenutih, ali i mnogih drugih, na ovogodišnji INMusic Festival dolazi poznata irska kantautorica i glazbena producentica Róisín Murphy.

Krajem devedesith, na glazbenu scenu se probio istaknuti elektro duo Moloko, u kojemu je Róisín Murphy stvorila temelje za solo karijeru. Njihovi glazbeni hitovi i danas čine respektabilnu playlistu koju publika i kritičari obožavaju. Nakon razlaza, Murphy je započela uspješnu i umjetnički raznoliku solo karijeru, koja se razvija još i danas.

Róisín Murphy - 2 Róisín Murphy (Foto: Profimedia)

I nakon raspada elektronskog dua Moloko, u kojemu je Murphy surađivala s producentom Markom Brydonom, nastavila je pjevati pjesme koje su postale plesni hitovi više generacija. Njezin debitantski solo album „Ruby Blue“ kojeg je izdala 2005. godine, dobio je samo pozitivne kritike.

Dvije godine kasnije, objavila je izvrstan album „Overpowered“, a onda je počela balansirati između karijere, koncerata, nastupa, turneja, modnih projekata i obitelji. Ljudi bliski popularnoj pjevačici govore da u sebi sadrži rijetko viđenu energiju i pozitivu, a da malo tko poput Murphy može tako uspješno privatni život balansirati s turbulentnom karijerom.

Róisín Murphy - 3 Róisín Murphy (Foto: Profimedia)

Na scenu se vratila 2014, a mnogi će reći da je zvučala kao da nikad nije napravila studijsku pauzu. Povratničku pjesmu je otpjevala na talijanskom, a onda su uslijedile dvije poznate pjesme: „Hairless Toys“ i „Take her up to Monto“, koje su ponovno oduševile.

Za vrijeme zdravstvene križe, smatraju kritičari, napravila je najbolji posao u svojoj karijeri. Poigrala se s retro utjecajem funka i u listopadu 2020. izbacila album „Róisín Machine“, jedan od najboljih njezinih albuma, ako pitate svjetske kritičare glazbe.

Róisín Murphy se rodila u Dublinu, 1973. godine. Imala je 12 godina kad su roditelji odlučili iz Irske otići u Englesku. Nakon četiri godine, roditelji su se odlučili ponovno vratiti u Irsku, ali Róisín je odlučila ostati kako bi se mogla razvijati u umjetničkom pravcu.

Róisín Murphy - 1 Róisín Murphy (Foto: Profimedia)

Svoje prve glazbene korake je napravila s 16 godina u školskom punk bendu gdje je pjevala sa svojim kolegama iz razreda. Ubrzo se preselila u Sneffield i postepeno se uključila u gradsku klupsku scenu. Njezin talent se vidio iz aviona pa joj nije trebalo puno vremena da 1994. osnuje elektronski pop duo Moloko, s producentom Markom Brydonom.

Za vrijeme Moloka, Murphy je surađivala i s drugim umjetnicima. Suradnja s Borisom Dlugoschom iznjedrila je međunarodni hit „Never Enough“. Njezina suradnja s drugim producentima i glazbenicima, bila je jedan od razloga raspada benda u kojemu je započela svoju karijeru.

Ja volim svoj posao i mislim da je za moju karijeru svaki korak bio važan. Neke korake sam napravila previše brzo, a neke previše sporo. Tek kad ostarite vidite obrasce u vlastitom ponašanju. Uvijek težim tome da budem još bolja. Svaki put samoj sebi kažem: Sljedeći album će biti bolji, sljedeća pjesma će biti bolja, sljedeća turneja će biti još bolja! Ne mogu samo sjediti i reći da sam uspjela. Moje priča je još uvijek neispričana jer još uvijek stvaram sretne krajeve, rekla je Murphy koju jedva čekamo gledati i slušati na 15. INmusic Festivalu.

Róisín Murphy - 6 Róisín Murphy (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju