Oko blagdana Svih svetih tradicionalno obilazimo grobove voljenih, palimo svijeće i polažemo cvijeće na njihova posljednja počivališta. Ako to još niste učinili, uredite grob i očistite tragove od voska te druge prljavštine koje su se tu možda skupile.

Četka za ribanje od prirodnih vlakana, hladna voda i nježan deterdžent najbolji su alati za pranje nadgrobnih spomenika od običnog kamena. S druge strane, ako trebate očistiti mramor nemojte koristiti silu, niti abrazivna sredstva.

Mramor je porozni kamen i ne podnosi aplikaciju kiseline, pa su domaći pripravci na bazi octa ili limunovog soka apsolutno zabranjeni. Za čišćenje ovakvih spomenika trebat će vam krpa od prirodnih vlakana koja neće nanijeti štetu.

U predsoblju se često nalaze najprljaviji predmeti u domu Leglo bakterija: Pet najprljavijih predmeta u domu koje diramo svaki dan

Možete kupiti i specijalizirana sredstva za čišćenje, ali svakako izbjegavajte ona temeljena na ulju, jer ćete nagrditi izgled posljednjih počivališta vaših voljenih.

Kada se preko ploče i nadgrobnog spomenika pojave čudne mrlje od neadekvatnog održavanja pomoći će samo brušenje kamena odgovarajućim aparaturom.

Prljave fuge su čest problem u kućanstvima Trik od 10 kuna za najlakše čišćenje kuhinjskih i kupaonskih fuga

Dakako, treba znati i od čega je mrlja nastala i kojeg je sastava kako sredstvo za čišćenje ne bi izazvalo neuglednu hrđu. Mahovinu i slične nakupine bilja koje često znaju početi rasti na pločama i nadgrobnim spomenicima najbolje je nježno odstraniti uz pomoć drvene špatule.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju