Oko blagdana Svih svetih tradicionalno obilazimo grobove voljenih, palimo svijeće i polažemo cvijeće na njihova posljednja počivališta. Ako to još niste učinili, uredite grob i očistite tragove od voska te druge prljavštine koje su se tu možda skupile.

Četka za ribanje od prirodnih vlakana, hladna voda i nježan deterdžent najbolji su alati za pranje nadgrobnih spomenika od običnog kamena. S druge strane, ako trebate očistiti mramor nemojte koristiti silu, niti abrazivna sredstva.

Mramor je porozni kamen i ne podnosi aplikaciju kiseline, pa su domaći pripravci na bazi octa ili limunovog soka apsolutno zabranjeni. Za čišćenje ovakvih spomenika trebat će vam krpa od prirodnih vlakana koja neće nanijeti štetu.

Možete kupiti i specijalizirana sredstva za čišćenje, ali svakako izbjegavajte ona temeljena na ulju, jer ćete nagrditi izgled posljednjih počivališta vaših voljenih.

Kada se preko ploče i nadgrobnog spomenika pojave čudne mrlje od neadekvatnog održavanja pomoći će samo brušenje kamena odgovarajućim aparaturom.

Dakako, treba znati i od čega je mrlja nastala i kojeg je sastava kako sredstvo za čišćenje ne bi izazvalo neuglednu hrđu. Mahovinu i slične nakupine bilja koje često znaju početi rasti na pločama i nadgrobnim spomenicima najbolje je nježno odstraniti uz pomoć drvene špatule.