Zagledate li se u oči vašeg psa, u njima ćete vidjeti i otkriti cijeli jedan svijet. Tople, znatiželjne, iskrene, pune ljubavi, pseće oči nikad ne lažu i ljubitelje pasa očaravaju svojim jedinstvenim izgledom. Možda ste primijetili da većina pasa ima smeđe oči, baš kao što je i kod ljudi najčešća boja očiju smeđa.

Ista je stvar i s najrjeđom bojom očiju – i to je ljudima i psima zajedničko. Zelena je najrjeđa boja očiju i vrlo rijetko ćete vidjeti psa sa zelenim očima (a i vrlo malo ljudi). Ako ste ikada vidjeli čovjeka s prirodno zelenim očima, sigurno ste primijetili koliko očaravajuća ta boja može biti. Što se pasa tiče, ta jedinstvena boja očiju pojavljuje se kao rezultat čiste genetske sreće.

Psi sa zelenim očima obično imaju gen merle koji utječe na izgled dlake i očiju. Taj gen razlog je i zbog kojeg pas ima pjegave mrlje raštrkane po krznu. Gen merle nije zaslužan samo za zeleni pigment u psećim očima, već i za plavi i jantarni.

Američki pit bull terijer jedina je čistokrvna pasmina s prirodno zelenim očima Američki pit bull terijer jedina je čistokrvna pasmina s prirodno zelenim očima (Foto: Shutterstock)

Iako manje rijetke od zelenih, plave i oči boje jantara također nisu uobičajene kod pasa.

Gen merle nije vezan samo za jednu pasminu ili tip pasa, on se može pojaviti i kod čistokrvnih pasa i mješanaca. Do danas, postoji samo jedna čistokrvna pasmina kod koje se prirodno pojavljuju zelene oči – američki pit bull terijer. Ako vidite pit bull terijera s plavim očima, znajte da je i on poseban.

I druge pasmine mogu imati predivne zelene oči, kao rezultat čiste genetske sreće, primjerice jazavčari, border colliji i australski ovčari. Kod te tri pasmine često se mogu vidjeti jedinke sa šarenom dlakom, odnosno pjegavim mrljama za koje je odgovoran gen merle. U kombinaciji sa zelenim očima, takvi psi pravi su ljepotani!

Pas sa zelenim očima Za razliku od pit bull terijera, sve druge pasmine imaju zelene oči kao rezultat križanja u prošlosti (Foto: Shutterstock)

I vajmarski ptičar, njemačka doga, koker španijel i čivava mogu imati zelene oči.

Za razliku od pit bull terijera, sve te pasmine imaju zelene oči kao rezultat križanja u prošlosti, a ne kao rezultat prirode.

Crno-bijela mačka Zanimljivost o boji očiju crno-bijelih maca koju možda niste znali

Što je sa sibirskim haskijem? Za njihove prelijepe zelene ili plave oči zaslužan je potpuno drugi gen. To se može zaključiti i po tome kako haskiji mogu imati svjetlije oči, a ipak zadržati tamnu i ravnomjernu boju dlake. Pasmine poput velškog korgija i bigla imaju pak recesivan i rijetko viđen genski marker zbog kojeg štenci tih pasmina imaju plave oči.

Pametni, inteligentni i odani: 10 pasmina koje je najlakše trenirati Njemački ovčar Pudla Njemački ovčar +7 Pumi

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju