Žene u Saudijskoj Arabiji po zakonu ne smiju voziti niti izaći na ulicu bez muške pratnje, supruga ili krvnog srodnika koji donose sve važnije životne odluke za žene. Saudijsku Arabiju UN je proglasio jednom od najgorih zemalja u svijetu što se tiče ženskih prava. Ipak, za stanovnice Saudijske Arabije prošla je nedjelja bila povijesni dan. Izborile su se za pravo glasovanja i prvi put u povijesti glasovale na lokalnim izborima

Žene u Saudijskoj Arabiji u nedjelju su prvi put u povijesti glasovale na političkim izborima. I ne samo to – prvi put u povijesti ove azijske zemlje žene su se kandidirale za mjesta u lokalnim vijećima. I tu su priliku itekako iskoristile!

'Ušla sam i rekla da nikad prije nisam vidjela glasačku kutiju. Samo u filmovima. Bilo je to predivno iskustvo'

Za glasovanje registriralo se 130.000 žena, a njih čak 978 kandidiralo se za mjesta u vladi. Na ovim povijesnim izborima u Saudijskoj Arabiji 20 žena uspjelo je osigurati mjesta u mjesnim vijećima diljem zemlje. To čini samo 1 posto od 2.100 mjesta u mjesnim vijećima, ali za ovu izrazito konzervativnu monarhiju i taj 1 posto znači veliki iskorak za žene Saudijske Arabije.

U gradu Džedi, tri žene iz iste obitelji glasovale su prvi put. Najstarija je 94-godišnja Naela Mohammad Nasief. Njena kćer Sahar Hassan Nasief rekla je da ovaj događaj označava početak većih prava za žene u Saudijskoj Arabiji.

'Ušla sam i rekla da nikad prije nisam vidjela glasačku kutiju. Samo u filmovima. Bilo je to predivno iskustvo', kaže Sahar.

Svoje fotografije s glasovanja žene Saudijske Arabije podijelile su na Twitteru te i na taj način obilježile ovaj povijesni dan, dan u kojem su i one smjele odlučivati o sudbini svoje domovine i osjetiti što je to ženska emancipacija.

 

 

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju