Kada netko nema zeleni prst i ne uspijeva mu niti jedna biljka, kaktusi se pokažu kao najbolje i najpraktičnije rješenje. No i oni nas ponekad mogu iznevjeriti. Ili mi njih.

Popularnost kaktusa neprestano raste zbog njihove otpornosti i vrlo lakog održavanja, ali moguće su pogreške zbog kojih ovim simpatičnim bodljikavcima možete spriječiti normalan rast, a čak mu i smanjiti životni vijek.

Da, za održavanje kaktusa na životu doista ne treba puno detaljnih i kompliciranih savjeta, ali ako ne želite da vam svoje povjerenje uskrate i te najzahvalnije i najnezahtjevnije biljke, svakako pokušajte izbjeći ovih pet najvećih grešaka pri njihovom uzgoju.

Držanje u posudi neodgovarajuće veličine

Maleni kaktusi često nam izgledaju posebno neodoljivo u jednako malenim posudama i ne razmišljamo da je takvo žrtvovanje prostora potrebnog vašem kaktusu zbog slatkog i simpatičnog izgleda zapravo jedna od najvećih grešaka koje radimo.

Premalena posuda ograničit će rast vašeg kaktusa jer što je njegovo korijenje duže, potrebna mu je dublja posuda. Najbolje je odlučiti se za posudu koja je nešto veća od biljke, a kada ju preraste, odmah ga presaditi u veću.

Držanje u posudi bez rupica

Koliko god vam se sviđale lijepe šarene posudice u kojima kaktusi izgledaju kao prave zvijezde prostorije, nipošto ih ne smijete zasaditi u takvu posudu. Ona može biti ukrasna posuda za vaš kaktus, ali zasađen mora biti u posudu s drenažnim rupicama.

Naime, suvišna voda doslovno će udaviti korijenje vašeg kaktusa ako posuda nema rupice kroz koje bi izašla. Tijekom zalijevanja kaktus izvadite iz ukrasne posude i vratite ga u nju tek kad se ocijedi sva suvišna voda, a kroz rupice biljka upije onoliko koliko joj je potrebno.

Kaktuse nemojte zasaditi u ukrasne posude bez rupica Kaktuse nemojte zasaditi u ukrasne posude bez rupica (Foto: Living4media)

Premalo ili previše zalijevanja

Pogrešno zalijevanje jedan je od najčešćih problema pri uzgoju kaktusa i sukulenata. Općenito, kaktuse bi zimi trebalo zalijevati otprilike jednom mjesečno, a ljeti ne više od jednom tjedno. Kaktusu je svakako bolje dati manje vode nego više, ali nemojte da vas to zavara i da ga potpuno zanemarite.

Ako niste u potpunosti sigurni je li došlo vrijeme za zalijevanje, provjerite je li zemlje potpuno suha, i to slobodno provjerite malo dublje, ne samo površinsku zemlju. Ako ste i nakon provjere u nedoumici, nemojte ga zaliti.

Neodgovarajuća količina sunčeve svjetlosti 

Prisjetite se u kakvim uvjetima žive kaktusi u pustinji i bit će vam jasno da je nedovoljno izlaganje vašeg kaktusa sunčevoj svjetlosti pogreška. No istovremeno mu ne smijete dati previše izravne sunčeve topline i svjetlosti jer i kaktusi u prirodnim staništima znaju rasti tamo gdje imaju određeni stupanj zaklona. Prejako sunce može opeći kaktuse i ostaviti im trajne ožiljke.

S druge strane, nedovoljno izlaganje kaktusa sunčevoj svjetlosti stvara blijede biljke bolesna izgleda. Mijenjajte položaj svojih kaktusa kako bi količina sunčeve svjetlosti za njih uvijek bila optimalna.

Slaganje u ukrasne aranžmane

Previše kaktusa naguranih u jednu posudu vrlo će se brzo početi nadmetati za prevlast i uzimati jedni drugima vodu i hranjive tvari. Još je gore ako ih posadite zajedno s biljkama koje imaju potpuno drukčije potrebe za njegom.

Koliko god ukrasni aranžmani izgledali lijepo, nemojte pretjerivati s količinom kaktusom u njima Koliko god ukrasni aranžmani izgledali lijepo, nemojte pretjerivati s količinom kaktusom u njima (Foto: Living4media)

Božićni kaktus: Pet savjeta uz koje će raskošni ljepotan cvasti cijelu zimu Božićni kaktus Božićni kaktus Božićni kaktus +1 Božićni kaktus

Uskrsni kaktus: Proljetni ljepotan kojeg smijete zanemariti bez grižnje savjesti Uskrsni kaktus Uskrsni kaktus Uskrsni kaktus +7 Uskrsni kaktus

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju