Zahvaljujući križanju, danas imamo priliku uživati u mnoštvu neobičnih i lijepih biljaka koje su jedan od najljepših i omiljenih ukrasa u našim domovima.

Galerija Uskrsni kaktus Uskrsni kaktus Uskrsni kaktus +7 Uskrsni kaktus

Obitelj kaktusa savršen je primjer takvih biljaka, a njezin dio su i božićni i uskrsni kaktus.Radi se o hibridima brazilskog šumskog kaktusa. Blagdan u njihovom imenu dodijeljen im je zbog dijela godine u kojem cvjetaju.

U čemu je razlika između ove dvije biljke? Božićni kaktus potječe iz brazilskih kišnih šuma, dok je uskrsni iz suhih šuma. Uskrsni kaktus cvate krajem zime i u rano proljeće, a zimski u vrijeme zimskih blagdana.

Postoji, naravno, razlika i u izgledu. Za razliku od božićnog, uskrsni kaktus ima latice raspoređene u savršeni vjenčić. Cvjetovi mogu biti raznih boja.

Uskrsni kaktus Uskrsni kaktus (Foto: Living4media)

A kako se brinuti za uskrsni kaktus, poznat i kao proljetni kaktus?

Ova biljka voli boravak na jarkom svjetlu, ali ne i na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Za razliku od pustinjskih kaktusa, voli niže temperature, čak i tijekom dana.

Uskrsni kaktus voli da mu je zemlja lagano vlažna, a prije ponovnog zalijevanja pustite da se osuši. Kvalitetna briga za uskrsni kaktus podrazumijeva i presađivanje biljke svake dvije godine, u proljeće. Tada biljci zamijenite zemlju, ali vratite je u istu posudu.

Uskrsni kaktus Uskrsni kaktus (Foto: Living4media)

Nakon radzoblja cvatnje biljku gnojite jednom mjesečno. Ako je vaš dom suh osigurajte joj vlagu tako što ćete je staviti na tanjurić napunjen kamenčićima i s malo vode. Isparavanje će navlažiti zrak oko biljke.

Ako se budete dobro brinuli za biljku u kući ćete imati zdravi zeleni kaktus. Da bi on procvjetao trebaju mu, kako smo već i napomenuli, hladne temperature i duge noći. Ako želite ugledati cvijeće morate biti i malo bezobrazni prema biljci, odnosno poželjno je da je malo zanemarite u hladnijim mjesecima.

Prvo kaktus prestanite hraniti, a zatim ga prebacite na lokaciju koja je mračna 12 do 14 sati dnevno. Pupoljci ne najbolje formiraju kada se temperatura kreće oko 10 stupnjeva Celzijevih.

Slatkica frezija: Cvijet koji u vazi dugo izgleda svježe i ljupko Frezije Frezije Frezije dolaze u raznim bojama +9 Frezija

Od listopada do studenog biljku zalijevajte rijetko. U prosincu je možete premjestiti na topliju lokaciju gdje se temperature kreću od 16 do 18 stupnjeva Celzijevih. Biljka može procvjetati već u veljači, ali ciklus cvjetanja obično počinje u ožujku, a lijepim cvjetovima biljka vas može nagrađivati sve do svibnja.

Uskrsni kaktus Uskrsni kaktus (Foto: Living4media)

Kokotić: Cvijet visokih, uspravnih grozdova plave boje koji će biti glavni frajer u vrtu Kokotić je jedan od najimpresivnijih cvjetova u vrtu, a može narasti do 180 centimetara - 8 Kokotić je jedan od najimpresivnijih cvjetova u vrtu, a može narasti do 180 centimetara - 6 Kokotić je jedan od najimpresivnijih cvjetova u vrtu, a može narasti do 180 centimetara - 9 +5 Kokotić je jedan od najimpresivnijih cvjetova u vrtu, a može narasti do 180 centimetara - 7

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju