Zahvaljujući križanju, danas imamo priliku uživati u mnoštvu neobičnih i lijepih biljaka koje su jedan od najljepših i omiljenih ukrasa u našim domovima.

Galerija Uskrsni kaktus Uskrsni kaktus - 6 Uskrsni kaktus - 5 +3 Uskrsni kaktus - 4

Obitelj kaktusa savršen je primjer takvih biljaka, a njezin dio su i božićni i uskrsni kaktus.Radi se o hibridima brazilskog šumskog kaktusa. Blagdan u njihovom imenu dodijeljen im je zbog dijela godine u kojem cvjetaju.

U čemu je razlika između ove dvije biljke? Božićni kaktus potječe iz brazilskih kišnih šuma, dok je uskrsni iz suhih šuma. Uskrsni kaktus cvate krajem zime i u rano proljeće, a zimski u vrijeme zimskih blagdana.

Postoji, naravno, razlika i u izgledu. Za razliku od božićnog, uskrsni katus ima latice raspoređene u savršeni vjenčić. Cvjetovi mogu biti ranih boja.

Gloksinija je predivna nezahtjevna biljka - 5 Divna gloksinija: Cvijet koji će vas razveseliti na najljepši mogući način

A kako se brinuti za uskrsni kaktus, poznat i kao proljetni kaktus?

Ova biljka voli boravak na jarkom svjetlu, ali ne i na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Za razliku od pustinjskih kaktusa, voli niže temperature, čak i tijekom dana.

Uskrsni kaktus voli da mu je zemlja lagano vlažna, a prije ponovnog zalijevanja pustite da se osuši. Kvalitetna briga za uskrsni kaktus podrazumijeva i presađivanje biljke svake dvije godine, u proljeće. Tada biljci zamijenite zemlju, ali vratite je u istu posudu.

Uskrsni kaktus - 6 Cvjetovi uskrsnog kaktusa mogu biti raznih boja (Foto: Living4media)

Nakon radzoblja cvatnje biljku gnojite jednom mjesečno. Ako je vaš dom suh osigurajte joj vlagu tako što ćete je staviti na tanjurić napunjen kamenčićima i s malo vode. Isparavanje će navlažiti zrak oko biljke.

Neodoljiva papučica - 2 Neobična orhideja koja izgleda poput papučice, a miriše na marelice

Voštani cvijet je otporna i prekrasna biljka - 2 Voštani cvijet: Otporna biljka neobičnih cvjetova koja ne traži puno pažnje

Ako se budete dobro brinuli za biljku u kući ćete imati zdravi zeleni kaktus. Da bi on procvjetao trebaju mu, kako smo već i napomenuli, hladne temperature i duge noći. Ako želite ugledati cvijeće morate biti i malo bezobrazni prema biljci, odnosno poželjno je da je malo zanemarite u hladnijim mjesecima. Prvo kaktus prestanite hraniti, a zatim ga prebacite na lokaciju koja je mračna 12 do 14 sati dnevno. Pupoljci ne najbolje formiraju kada se temperatura kreće oko 10 stupnjeva Celzijevih.

Od listopada do studenog biljku zalijevajte rijetko. U prosincu je možete premjestiti na topliju lokaciju gdje se temperature kreću od 16 do 18 stupnjeva Celzijevih. Biljka može procvjetati već u veljači, ali ciklus cvjetanja obično počinje u ožujku, a lijepim cvjetovima biljka vas može nagrađivati sve do svibnja.

Uskrsni kaktus - 5 Uskrsni kaktus nije zahtjevna biljka (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju