1. Sir
Za proizvodnju jedne kriške sira potrebna je čaša mlijeka, pa ne čudi da je taj proizvod pun hranjivih tvari poput kalcija, fosfora, selena i vitamina B12. U jednoj kriški sira krije se i nešto manje od 7 grama proteina koji su neophodni za izgradnju mišića, pravilan rad mozga i svih drugih organa u tijelu. Njegova konzumacija osobito se preporučuje osobama koje izbjegavaju jesti meso i ribu.
2. Jaja
Kokošje jaje jedina je namirnica na svijetu koja prilikom kuhanja na gubi nimalo svojih hranjivih tvari, a ima ih mnogo. Uz većinu minerala i vitamina, ona je i odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje štite srce i kardiovaskularni sustav. Nakon uživanja u ovim proteinskim bombicama osjećate se dulje sitima, pa se jaje smatra i saveznikom mršavljenja.
3. Riba
Mediteranska prehrana smatra se jednom od najzdravijih režima prehrane u svijetu, a počiva na konzumaciji plave ribe poput jeftine, ali zdrave srdele. Studije su pokazale da ljudi koji nekoliko puta tjedno jedu ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama su generalno zdraviji i sretniji, imaju niži krvni tlak i manji rizik od dobivanja kroničnih bolesti.
4. Orašasti plodovi
Bademi, orasi, lješnjaci i drugo orašasto voće odličan su izvor vitamina E koji osigurava elastičnost i zdravlje kože. U njima se nalaze i značajne količine magnezija koje teško apsorbiramo iz hrane, a koji je iznimno važan za borbu protiv svakodnevnog stresa, odnosno zdravlje živaca. Ovaj tip proteina osobito se preporučuje osobama poput vegana koje izbjegavaju prehranu životinjskog porijekla.
5. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je dar prirode i odličan saveznik zdravlja pojedinaca u cjelini. Riječ je o izvoru dobre masti (nezasićenim masnim kiselinama) koje obiluje i vitamina E i K, kao i moćnim antioksidantima. Redovita upotreba maslinova ulja (a posebno ekstradjevičanskih proizvoda) dokazano štiti od upala, snižava krvni tlak i štiti od bolesti srca i krvnih žila.
6. Punomasni jogurt
Prilikom kupovine nemojte zaboraviti niti na jogurt, a osobito onaj dobiveni iz punomasnog mlijeka. Jogurt je iznimno zdrava namirnica jer obiluje kalcijem koji štiti zube i kosti, ali sadrži i probiotike koji potiču rad probavnog sustava i štite ga od bolesti. Čitajte deklaracije na proizvodima i izbjegavajte jogurte sa skrivenim umjetnim sladilima.
7. Kokos
Kokos je voće s najvećim postotkom zasićenih masnih kiselina uopće (čak 90 posto). No unatoč tome, ljudi koji jedu mnogo toga egzotičnog voća, a u pripremi hrane koriste njegovo ulje nisu u opasnosti od razvijanja kardiovaskularnih bolesti.
Glavni razlog za to krije se u činjenici što se kokosove masne kiseline drugačije razgrađuju. Štoviše, potiču rad metabolizma i osiguravaju dulju sitost, pa se preporučuju osobama koje drže dijetu ili pokušavaju održati željenu kilažu.