Gotovo da nema žene koja vam neće moći ispričati neku svoju priču o neželjenom dodirivanju. Točnije, o seksualnom uznemiravanju, ali spominjanje tog izraza u ovom kontekstu jako uznemirava pojedine muškarce koji ne razumiju što je to nama ženama toliko uznemirujuće u neželjenim dodirima.

Samo bespotrebno dramimo. Sve smo pogrešno shvatile. To su samo komplimenti koje ne znamo prihvatiti. Kada se sljedeći put potpuni stranac malo otrlja o vas u polupraznom tramvaju ili vas šef u prolazu uhvati za stražnjicu, ne dramite. Najbolje da pristojno zahvalite jer oni ne misle loše. Dapače, pokazuju vam da ste poželjne.

A možda vas dodiruju bez ikakvih seksualnih primisli. U tom slučaju samo morate šutjeti jer je sasvim u redu da vas malo "pipnu, pljesnu ili štipnu" dokle god to nije napravljeno zbog seksualnih poriva.

Tako se Rambo Amadeus opravdao za činjenicu da je na snimanju jedne televizijske emisije dodirnuo stražnjicu producentice Lejle Kašić. Kaže da je to bilo neplanirano, možda seksistički, ali ne seksualno i trajalo je jednu sekundu.

Kada je "pipnuo ili pljesnuo po dupetu ili pak štipnuo" producenticu, glazbenik je samo branio svoj vlastiti integritet. Teško mu je palo to što sudjeluje u emisiji koja nema nikakve veze s njegovim senzibilitetom i uvjerenjima, pa je taj kontakt između ruke i stražnjice bio kulminacija nezadovoljstva koje se kuhalo u njemu toga dana.

To što se dogodilo Lejli Kašić je enciklopedijska (i zakonska) definicija seksualnog uznemiravanja.

Svoje ponašanje i sam je prozvao nedoličnim te ne poriče da se incident dogodio. "Naravno da mi je žao što sam izgubio živce i dodirnuo nešto što se ne dodiruje bez dozvole", kazao je u svojem obraćanju javnosti.

Ne daj Bože da isprika bude kratka, jasna i fokusirana na njegov neprimjeren potez, pa ju je upakirao u tužnu priču o tome kako je producentica "permanentno ispravljala svaku njegovu rečenicu u vezi s bilo čim, bestidno koketirala i prenemagala se".

Toliko mu je išla na živce da ju je morao opomenuti. "Htio sam joj nekako dojaviti da nemam više što, da me stjerala u ponižavajući položaj", kazao je Rambo, koji zapravo ne razumije koliko je ponižavajuća situacija u koju je on doveo Lejlu Kašić.

Ne, "pipkanje dupeta" nikad nije bilo i neće biti dopuštena metoda izražavanja nezadovoljstva. Da, to što se dogodilo Lejli Kašić je enciklopedijska (i zakonska) definicija seksualnog uznemiravanja.

Društvo je u žene usadilo naviku da za tuđe nedolične poteze krivca prvo potraže u sebi

Razjasnimo jednom zauvijek ono najvažnije. Naše stražnjice, grudi i ostali dijelovi tijela nisu javno dobro kojim se muškarci mogu poslužiti kako i kada im odgovara. Neželjeno dodirivanje našeg tijela uznemirava nas na razini koju muškarci ne mogu pojmiti jer nisu vječni predmet seksualne objektivizacije i vulgarnih komentara.

"Nije se ni bunila", dodaje Rambo u jednom dijelu svojeg obraćanja.

Znate li zašto mi žene zašutimo u trenutku kada nam je dostojanstvo povrijeđeno? Zato što smo šokirane. Zato što ne vjerujemo da nam se to događa. Zato što se prvo zapitamo jesmo li mi nešto napravile i izazvale neprimjereno ponašanje. Društvo je u žene usadilo naviku da za tuđe nedolične poteze koji nam izazivaju osjećaj neugode krivca prvo potraže u sebi. Toliko je jaka ta indoktrinacija da često ne možemo reagirati u trenutku kada smo suočene s uznemiravanjem.

Milena Radulović Milena Radulović: "Žene se osjećaju kao na pozornici, iščekujući aplauz ili paradajz. Društvo tjera ženu da se konstantno preispituje i bude odgovorna za silne stvari."

Treba nam vremena da skupimo hrabrost za obračun s pravim krivcem jer znamo što nas čeka nakon toga. Vrijeđanje, seciranje našeg karaktera i ponašanja, vojska muškaraca koji stoje u redu kako bi nam objasnili gdje smo pogriješile i pokoja žena koja se rado pridruži linču. Primjerice, u ovoj raspravi o Rambu naletjet ćete i na komentare njegovih obožavateljica koje ističu da bi im bila čast kada bi ih malo pljesnuo.

"Sigurno bi mi se svidjelo", kaže jedna od njih.

Lejli Kašić nije se svidjelo. Reagirala je brzo, javno i pozvala sve žene da prestanu šutjeti o seksualnom uznemiravanju s kojim se svakodnevno suočavaju. Poslušajmo je kako bismo što prije napravile temelj za preodgoj društva i stvorile novo u kojem se naše kćeri, sestre, majke i prijateljice neće osjećati nesigurno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju