Dobar, kvalitetan san neophodan je za zdravlje, a mnogi među nama ipak se često žale da im ga nedostaje. Razlog može biti ozbiljan, ali vrlo često uzrok se krije u stvarima koje je vrlo lako promijeniti.

Britanska stručnjakinja za to područje Natalie Armstrong izdvojila je nekoliko krivaca koji sabotiraju dobar san i navela kako ih se riješiti.

Dok su neki od njih, poput svjetlosti, zurenja u mobitel, televizor ili tablet prije spavanja te loša kvaliteta madraca dobro poznati, postoje i faktori o kojima možda ne razmišljate kao o potencijalnom izvoru problema za vaš san. Jedan je takav - nered u vašoj sobi.

Ipak, s obzirom na to koliko je dobar san važan, nije loše još jednom ponoviti zašto svaki od spomenutih faktora negativno utječe na naše spavanje.

Slika nije dostupna Štetna navika: Što se događa s vašim tijelom kada spavate na trbuhu?

Slika nije dostupna Jeste li spremni? Dvije posljedice pomicanja sata na koje trebate pripaziti

1. Svjetla

Plava svjetla s uređaja nisu prijatelj dobrog sna, ali ona nisu jedini način pomoću kojih vam svjetlo u spavaćoj sobi može uništiti san.

Svi mi imamo unutarnji sat koji zrcali prirodne izmjene dana i noći, što znači da svako svjetlo može na pogrešan način trigerirati taj ciklus i držati nas budnima.

Jarko svjetlo koje upalite prije spavanja može vas držati budnim čak i nakon što ga ugasite, zato stručnjaci preporučuju da prije spavanja prigušite svjetla i da, u slučaju da tijekom noći morate na primjerice zahod, izbjegavate paljenje svih svjetala.

Ako u vašu sobu dopire vanjska svjetlost, bilo da se radi o uličnim svjetiljkama ili prirodnoj svjetlosti, nabavite tamne zastore.

2. Tehnologija

Svi znamo da gledanje u mobitel prije odlaska na spavanje nije dobro, međutim i druga tehnologija koju možda imate u spavaćoj sobi također ima negativan utjecaj na san. Iako vam se gledanje TV sadržaja ili surfanje na tabletu prije spavanja čini kao dobra ideja, ti uređaji emitiraju isto plavo svjetlo kao i mobiteli, a ono utječe na razine hormona spavanja i ometa prirodne cirkadijske ritmove koji reguliraju naše cikluse spavanja odnosno budnosti.

Ako ste među onima koji imaju televizor u sobi, vrijeme je da razmislite toj odluci jer su istraživanja pokazala da postoji veza između gledanja televizije i loše kvalitete sna.

3. Nered

Spavaće sobe nisu samo mjesta za spavanje. One su i mjesto u kojemu se oblačimo, radimo i provodimo slobodno vrijeme, zbog čega postoji rizik da postanu jedne od najneurednijih soba u našem domu, a nered je jedan od faktora koji ometa zdrav noćni san.

To je zato što će nered u sobi postati nešto što će vam biti na umu kao jedna vrsta opterećenja, bili vi toga svjesni ili ne. Vaš će mozak tumačiti nered kao zadatak koji trebate riješiti, a zbog te anksioznosti u konačnici ćete teže zaspati i teže se buditi.

Da biste spavali čvršće, prigrlite svoju mamu u sebi i račšistite nered u spavaćoj sobi.

Žena u krevetu Savjet stručnjaka: Trikovi uz koje ćete lakše zaspati i pobijediti nesanicu

Par Muška navika u spavaćoj sobi koja žene nervira više od hrkanja

4. Boja zida

Može li vas boja zida uistinu držati budnima noću? Istraživanja su pokazala da oni koji u spavaćim sobama imaju sive, smeđe, crvene ili ljubičaste zidove redovito spavaju manje od sedam sati tijekom noći. Savjet je stručnjaka da za bolji san pokušate obojiti svoju spavaću sobu u plavu ili zelenu boju. To su boje koje stimuliraju osjećaj mira i potiču naše tijelo da se prepusti i brže zaspi.

5. Madrac

Kvaliteta, odnosno izostanak kvalitete madraca na kojem spavate jedan je od najvažnijih čimbenika koji vas može spriječiti da dobro spavate.

Bilo da se radi o starom madracu koji je izgubio oblik ili madracu koji je jednostavno pretvrd ili premekan, loš madrac može vas skupo koštati kada su u pitanju vaš san i zdravlje.

Ako provodite noći tako što se neprestano okrećete i ako se budite neraspoloženi, razmislite koliko dugo imate svoj madrac i je li dobar za vas.

Stručnjaci preporučuju da madrac mijenjate barem svakih sedam godina.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju