Odlazak na more postao je sinonim za ljeto, no unatoč velikoj hajki koja se uvijek stvara oko toga, mnogi zapravo ne vole natrpane plaže, stajanje satima u koloni i prženje na suncu.

Mnogi, pogotovo posljednjih godina, biraju manje napučena mjesta i neku sasvim drukčiju vrstu odmora, baš po svojoj mjeri. More nije jedina lokacija uz koju bi se ljeto trebalo vezati. Zato smo napravili popis aktivnosti kojima možete ispuniti ljeto u Hrvatskoj.

1. Odlazak na jezero

Kampiranje kraj jezera zvuči idealno, zar ne? Ako još od malih nogu sanjate o tome, sada je pravo vrijeme. Prije nego što se odvažite na taj pothvat, dobro se informirajte o tome koja jezera imaju mjesto za kampiranje, gdje se nalaze sanitarni čvorovi, postoji li u blizini trgovina prehranom i slično. Dobra priprema pola je posla te vam na licu mjesta samo preostaje uživanje.

Ako ipak niste sigurni biste li preživjeli noć u šatoru, uvijek ostaje opcija jednodnevnog izleta i šetnje ili vožnje bicikla uz dašak vjetra i nižu temperaturu kraj vode.

2. Iznajmljivanje kućice u brdima

U Gorskom kotaru i Lici možete iznajmiti pregršt kućica koje će vam uistinu pružiti pravi osjećaj odmaka od gužve, mira i spokoja. Buđenje uz svježi planinski zrak, znatno niže temperature nego u ostatku zemlje i jedno sasvim novo iskustvo još ćete dugo pamtiti. Ujedno je to prilika da se bolje povežete s planinama, prirodom, sami sa sobom i, ako ste na raskrižju života, u miru odlučite koji je vaš idući korak.

3. Dan na bazenu

Mnoštvo termalnih izvora diljem kontinentalnog dijela Hrvatske nudi mogućnost provođenja dana na bazenu. Mnoge toplice imaju i vanjske i unutarnje bazene, pa svoj boravak možete prilagoditi vanjskim vremenskim uvjetima i svojim željama. Ako imate zdravstvenih tegoba poput bolova u leđima, ujedno možete iskoristiti masažne točke unutar bazena i jacuzzija koje se nalaze u mnogima od njih.

Da, u redu je priznati da ne volite natrpane plaže.

Imate li djecu, za njih će odlazak na bazene biti posebno veselje.

4. Obilazak nacionalnih parkova i parkova prirode

Uz osam nacionalnih parkova i dvanaest parkova prirode, Hrvatska se ima uistinu čime pohvaliti. Iako će na nekima od njih, posebno onima uz obalu, tijekom ljeta vladati velika gužva, oni koji su smješteni u kontinentalnom dijelu Hrvatske, pravo su osvježenje. Oboružajte se kremom za sunčanje i sprejom protiv komaraca i krenite u novu pustolovinu.

Kupanje na Mrežnici Idila na kontinentu: Romantična kupališta na Mrežnici koja možda još niste otkrili

5. Posjet seoskom gospodarstvu

Kontinentalni dio Hrvatske naročito obiluje brojnim seoskim gospodarstvima koja nude lokalne specijalitete vrhunske kvalitete. No ono po čemu su uistinu posebni jest to što pružaju odmak od napučenosti gradova, povezivanje s prirodom i autohtonom lokalnom kuhinjom. Mnoga od njih u svojoj ponudi imaju i iskustvo jahanja konja, obilje domaćih životinja te su mahom prilagođena obiteljima s djecom.

Kanjon Kamačnik Kanjon Kamačnik idealan je za jednodnevni izlet (Foto: Shutterstock)

Odmor za poželjeti: Provela sam nekoliko dana u najtraženijoj kućici Gorskog kotara Forest House Stella Uživala sam u svakom trenu u kućici iz snova Uživala sam u svakom trenu u kućici iz snova +10 Kuća je okružena šumom

10 ideja uz koje more može doći i na vaš balkon Ideje kako stvoriti morski ugođaj na balkonu - 7 Ideje kako stvoriti morski ugođaj na balkonu Ideje kako stvoriti morski ugođaj na balkonu - 4 +7 Ideje kako stvoriti morski ugođaj na balkonu - 3

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju