Meksička kuhinja popularna je diljem svijeta, a vole je i Hrvati. Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta kojem rijetki mogu odoljeti su i popularne enchilade.

Iza tog izraza skrivaju se zapečene punjene kukuruzne tortilje. Varijanti punjenja je uistinu mnogo, od mesnih do povrtnih, a enchilade su posebne zato što se prije pečenja preliju umakom zbog kojeg sama tortilja postaje vrlo sočna. Mi vam danas donosimo recept za varijantu s piletinom i sirom u kojoj će vaši ukućani sigurno uživati.

SASTOJCI ZA ENCHILADE:

- 8 velikih kukuruznih tortilja (ili pšeničnih, ako ne volite kukuruzne)
- 600 grama pilećih prsa
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 svježe crvene paprike srednje veličine
- 1 luk srednje veličine
- 300 grama kukuruza iz konzerve
- sol, papar i čili
- 200 grama naribane gaude (ili drugog topivog sira)
- umak za enchilade

Sastojci za umak

- 2 velike žlice maslinova ulja ili druge masnoće po želji
- 2 velike žlice glatkog brašna
- 400 ml temeljca (mesnog ili povrtnog)
- 100 ml pasirane rajčice
- 1 mala žlica mljevene ljute paprike
- 2 male žlice slatke mljevene paprike
- 1 mala žlica češnjaka u prahu
- ½ male žlice sušenog origana
- sol po ukusu

PRIPREMA:

1. Prvo započnite s pripremom umaka kojeg slobodno možete napraviti i dan ranije. Zagrijte temeljac u zasebnoj posudi. Na srednje jakoj vatri u drugoj posudi zagrijte ulje. Dodajte brašno i miješajte 2 minute. Kad brašno malo požuti, dodajte ljutu i slatku papriku, češnjak i origano te miješajte još minutu. Zatim pomalo dolijevajte zagrijani temeljac uz stalno miješanje kako biste razradili grudice koje će nastati kada se tekućina spoji s mješavinom brašna i začina. Zatim ulijte pasiranu rajčicu, posolite i pustite umak da krčka 10 minuta. Nakon toga ga probajte i po potrebi dosolite ili pak začinite s dodatnim začinima po vlastitom ukusu.

2. Očistite i nasjeckajte luk na sitno. Papriku očistite, operite i narežite na kockice. Operite piletinu i narežite je na manje kockice. Na srednje jakoj vatri dinstajte luk 5 minuta dok malo ne požuti. Dodajte papriku i dinstajte dok malo ne omekša, a zatim dodajte piletinu. Posolite, popaprite, dodajte malo čilija po želji i procijeđeni kukuruz pa sve zajedno dinstajte 10-tak minuta dok piletina ne bude kuhana.

3. Pripremite malo dublji protvan za pečenje i namastite ga s malo masnoće. Sada započnite sa slaganjem tortilja. Na svaku tortilju stavite žlicu-dvije pripremljenog umaka, piletine i malo naribanog sira pa smotajte tortilju i položite je u protvan. Nastavite sve dok ne potrošite tortilje i piletinu. Ostatak umaka prelijte ili premažite preko tortilja i zatim posipajte s ostatkom ribanog sira, a po želji ga možete i dodatno naribati. Pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva.

Dobar tek!