Za zadnji tjedan školskih praznika zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica darovat će u okviru akcije "Nema zime u Žar ptici", od 8. do 10. siječnja, četiri besplatne predstave, "Malena i Klepetan – ljubav na prvi klepet", "Kako živi Antuntun", "Indijanska priča" i "Plava boja snijega".


Kazalište u Bijeničkoj počinje svoju, već tradicionalnu akciju u utorak, 8. siječnja, predstavom "Malena i Klepetan" Mirjane Pičuljan Štriga, u režiji Želimira Mesarića, koja će u izvedbi Amande Prenkaj, Zorana Pribičevića i drugih oživjeti slavonsku romansu iz svijeta roda, koja već neko vrijeme izaziva veliki interes javnosti u Hrvatskoj i svijetu.

Osim o snazi ljubavi, kroz priču o Klepetanu koji se svake godine vraća Malenoj, dok ga ona vjerno čeka u toplom gnijezdu, djeca će moći naučiti i ponešto o životu i zaštiti ptica selica, koje su na svojem migracijskom putu izložene velikoj pogibelji.

Za zadnji tjedan školskih praznika zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica darovat će u okviru akcije 'Nema zime u Žar ptici', od 8. do 10. siječnja, četiri besplatne predstave

Predstava je nastala u suradnji s Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije, s kojom će Gradsko kazalište Žar ptica sudjelovati u zajedničkim projektima vezanima za zaštitu bijelih roda na području Hrvatske.

Dan poslije u jutarnjim satima izvest će se "Kako živi Antuntun", popularno djelo Grigora Viteza, u režiji Helene Petković i s Antom Krstulovićem u naslovnoj ulozi.

Kroz niz prizora o dogodovštinama neobičnog dječaka koji “jaja za leženje u vrtu sadi”, “snijegom soli ovce”,”loncem hvata mrak”, a “bicikl na livadu tjera da pase”, šalje se i poruka o tome kako je moguće biti drugačiji i biti sretan.

Po riječima redateljice, Antuntun nas uči poštivanju različitosti, kako je važno slijediti svoj put, ma koliko to ponekad teško bilo, jer samo originalnost i mašta guraju čovjeka naprijed te vode do malih i velikih otkrića, ali i novih saznanja.

U srijedu u poslijepodnevnim satima igra "Indijanska priča" Zinke Kiseljak, nastala prema motivima bajki sjevernoameričkih Indijanaca, u režiji Saše Broz.

Kiseljak kaže da predstava vraća gledatelje u mitsko doba sjevernoameričkog kontinenta kada su ondje živjeli domoroci u savršenom skladu s prirodom, a znanja o čovjeku i svijetu, običaji i mudrosti, osobito one o našoj dubokoj povezanosti s prirodom, prenosile su se isključivo usmenom predajom.

Glume Ranko Zidarić, Ante Krstulović, Zoran Pribičević, Domagoj Janković, Petar Atanasoski, Amanda Prenkaj, Lucia Stefania Glavich Mandarić.

Posljednja predstava u okviru akcije jest "Plava boja snijega" Grigora Viteza, priča iz dalekog kraljevstva u kojemu je kralj Karaslav naredio da snijeg bude plave boje, da su gljive žive, da ovce cvrče i štošta drugo. Podanici pristaju na nagodbu s kraljem da će im biti dobro sve dok mu vjeruju, svi osim pastira Kalopera, koji jedini ne priznaje da je snijeg plav, već tvrdi da uopće ne pada snijeg, nego cvijeće.

Redatelj predstave Leo Katunarić ustvrdio je u njezinoj najavi da tom prelijepom pričom Grigor Vitez poručuje da je sve moguće ako smo jači od jakih, hrabriji od hrabrih ili …”luđi“ od "ludih”.

Glume, među ostalima, Zoran Pribičević, Ante Krstulović, Marko Hergešić, Vesna Ravenšćak Lozić, Dunja Fajdić, Petar Atanasoski, Vini Jurčić.

Kazalište Žar ptica u protekloj je godini izvelo 307 predstava, koje je pogledalo 54 tisuće ljudi. Postavljena su i tri premijerna naslova, među kojima su i "Indijanska priča" te "Malena i Klepetan".

Rezervacije za predstave u akciji "Nema zime u Žar ptici" nisu moguće. Ulaznice se preuzimaju blagajni kazališta jedan sat prije početka predstave.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju