Legenda kaže kako je suncokret stvorio bog sunca Apolon, pretvorivši u njega zaljubljenu djevojku kako bi svakog dana mogla slijediti sunce u njegovu prolasku nebeskim svodom.

 

Stare Maje štovale su suncokret kao simbol svjetlosti i plodnosti, a danas taj čarobni cvijet simbolizira sunce, ljeto, sreću, vedrinu.

Suncokret i raste samo u ljetno vrijeme, od lipnja do rujna, i ne može živjeti bez sunca. Tijekom dana okreće se za suncem, a navečer nježno pogne glavu i tako čeka jutro. Njegovo ime Helianthus, koje se koristi u botanici, potječe od grčke riječi helios, što znači 'sunce'.

Ovih dana polja suncokreta u punom su cvatu i očaravaju svojom ljepotom. Tisuće žutih suncokretovih glavica okreću se prema suncu upijajući njegove zrake koje ih hrane, prate svaki njegov pokret, a kada počne zalaziti, poput složne vojske spuste glave i krenu na počinak... 

Franck Coffee&Go kava Baršunaste i očaravajuće: Tri vrste kave koje će vas razbuditi u svakom trenutku

Neka od najljepših polja suncokreta nalaze se u Italiji i Francuskoj, ali i naša Slavonija diči se nepreglednim poljima cvijeta poznatog i po tome što liječi tlo - ima nevjerojatnu sposobnost upijanja štetnih i otrovnih tvari iz tla te velike količine vode. 

Slika nije dostupna Ma, kakva Provansa: Ljepotu polja makova diljem Hrvatske ništa ne može nadmašiti

Kad već ne možemo ovog trena leći u polje suncokreta, uživajmo malo u fotografijama koje su pravi odmor za oči i dušu. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju