Izložba ilustracija "Neustrašive žene" kreće na svoje putovanje Hrvatskom otvorenjem prve u nizu izložbi upravo na Međunarodni dan žena, preciznije 8. ožujka s početkom u 19 sati u galerijskom prostoru Gradskog muzeja Jastrebarsko.

Putujuća grupna izložba "Neustrašive žene" temelji se na knjigama Priče o neustrašivim hrvatskim ženama (2019.) autorice Tatjane Barat i Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica.

Priče o neustrašivim hrvatskim ženama Tatjane Barat po prvi su put pod naše podneblje donijele priče namijenjene djeci koje ne samo da prikazuju zaslužne žene iz hrvatske povijesti, kulture, znanosti i umjetnosti nego i osnažuju djevojčice, dajući im do znanja da ništa nije nemoguće, bez obzira na porijeklo i materijalne prilike, a taj veliki hit slijedila je uspješnica Rosie Kugli.

U prvoj knjizi zastupljene su žene iz hrvatske povijesti koje su se izborile za svoja prava i postavile temelje za bolju budućnost naše zemlje.

Od prvih kraljica, diplomatkinja, liječnica, izumiteljica, političarki, botaničarki, zoologinja, novinarki, dirigentica, pilotkinja i vozačica automobila te žena koje su se još u X. stoljeću brinule za svoj narod i zalagale za zaštitu djece i udovica te u XVII. stoljeću borile ne samo za svoju obitelj nego i opstanak svog naroda te ostvarile pravo da samostalno upravljaju vlastitom imovinom.

U vremenu kada se žene nisu smjele obrazovati, pisati knjige, voziti auto, raditi kao liječnice, baviti se politikom, uvijek je postojala ona jedna koja je učinila korak dalje i prekinula tu nesretnu sudbinu te dokazala da su žene itekako sposobne, te mogu i znaju sve što i muškarci.

U drugoj knjizi predstavljene su žene od kojih su mnoge još uvijek među nama i koje oblikuju našu sadašnjost te svojim djelovanjem predstavljaju svijetli primjer budućim naraštajima. To su neumorne sutkinje, humanitarke, novinarke i borkinje za pravdu, ali i slabe i nemoćne, marginalizirane i diskriminirane, značajne političarke, sportašice kao odličan primjer discipline, fokusa i predanosti talentirane likovne, glazbene i dramske umjetnice.

Putujuća izložba nadahnuta je knjigama hrvatskih autorica.

Na obje knjige radile su vrsne hrvatske ilustratorice čiji će radovi biti predstavljeni u sklopu ove putujuće izložbe koja je pokrenuta na inicijativu Ivane Glavaš Bakije, a organizatorice su kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol i ilustratorica Željka Mezić koje su ujedno i urednice pratećeg kataloga izložbe.

Međuinstitucionalna suradnja i popratni sadržaji

Izložba svoje putovanje započinje 8. ožujka u Gradskom muzeju Jastrebarsko nakon čega će biti predstavljena u Pučkom otvorenom učilištu Grada Rovinja – Rovigno/ Università popolare aperta della Città di Rovinj - Rovigno tijekom travnja, Pučkom otvorenom učilištu „Matija Antun Relković“ Nova Gradiška tijekom svibnja, Muzeju grada Pakraca tijekom lipnja, Gradskoj knjižnici Slavonski Brod tijekom srpnja, Gradskom muzeju Virovitica tijekom listopada, Muzeju Croata insulanus Grada Preloga tijekom studenoga, Pučkom otvorenom učilištu Zaprešić u Galeriji Razvid tijekom prosinca te od kraja prosinca 2022. godine pa sve do polovice siječnja u Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac - Knjižnica za mlade.

Na izložbi posjetitelji će moći razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

Kroz ilustracije neustrašivih žena zastupljenih u obje knjige upoznajemo stil i rukopis samih ilustratorica. Naime, svaka ilustratorica odabrala je neustrašive žene koje želi ilustrirati i pristupila oblikovanju na sebi prepoznatljiv način, a pritom je utkala i vlastiti doživljaj i percepciju odabrane značajne žene.

Samim odabirom i utjelovljenjem pojedinih neustrašivih žena ilustratorice su izrazile i vlastiti duh i karakter tj. ono što ih inspirira i pokreće te što ih je privuklo da interpretiraju određenu personu. I dok su pojedine ilustratorice zadržale prepoznatljiv stil u interpretaciji svih žena koje su odabrale, neke autorice su na određeni način ilustrirale žene u prvoj publikaciji tj. žene iz naše povijesti, dok su prilikom interpretacije suvremenih žena promijenile pristup i stil izričaja.

U sklopu izložbe bit će organizirane likovne radionice za djecu pod vodstvom ilustratorice Željke Mezić. Izložba u Gradskom muzeju Jastrebarsko ostaje otvorena do 29. ožujka 2022. nakon čega seli u Pučko otvoreno učilište Grada Rovinja – Rovigno/ Università popolare aperta della Città di Rovinj – Rovigno.

Putujuća grupna izložba "Neustrašive žene" stavlja u fokus ilustraciju i suvremene hrvatske ilustratorice, te kroz portretirane žene ukazuje na značaj i ulogu žene u hrvatskoj povijesti i sadašnjosti.

Riječi koje se vežu uz predstavljene žene su: neustrašiva, obrazovana, odvažna, neumorna, ponosna, hrabra, plemenita, samostalna, snažna, moralna, inteligentna, empatična, uporna, nesebična, znatiželjna.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju