Kao i većina krupnijih pasmina mačaka, Neve Masquerade po ponašanju najbolje opisuje pojam 'dog alike' (mačkopas). Karakteristike psa ova plavooka maca iskazuje i nevjerojatnom odanošću svom vlasniku i nekim drugim odlikama ponašanja.

 

Bez obzira na svoj 'divlji' izgled, Neve Masquerade karakterno su vrlo umiljate mačke. Zahtijevaju minimalnu fizičku aktivnost i odlično se slažu s drugim kućnim ljubimcima i djecom, što nam vlasnici mačaka iz našeg uzgoja svakodnevno potvrđuju. Rijetka su pasmina koja može živjeti u čoporu od više jedinki, a da se pritom nitko ne izdvaja kao vođa 'čopora' što puno govori o njihovom karakteru kao neagresivnim i tolerantnim mačkama, govori Željka Drobina, vlasnica uzgajivačnice Saphire Snowy Heart.

S obzirom na njihov divan i umiljat karakter, Neva Masquerade uklopit će se u svaku obitelj i pronaći svoje mjesto u njoj

Neva Masquerade zapravo je colorpoint varijacija Sibirske šumske mačke za koju se pretpostavlja da je nastala križanjem Ukrajinske divlje mačke i domaće Sibirske mačke. Sama Neva Masquerade ime je dobila po rijeci Nevi koja teče St. Petersburgom gdje se prvi put pojavljuje. Iako stručnjaci nikada nisu utvrdili njezino pravo podrijetlo, pretpostavlja se da je nastala križanjem Sibirske šumske mačke, Sijamske i Perzijske mačke, što se ne može isključiti s obzirom na to da je St. Petersburg kao jedna od nekada najvećih pomorsko riječnih luka često bila mjesto uvoza spomenutih vrsta u Rusiju.

Slika nije dostupna Norveška šumska mačka: Veličanstvena ljubimica koja voli i druge mace i pse

Jako su popularne u Rusiji gdje predstavljaju jedan od nacionalnih simbola i uživaju veliku popularnost, a u Europu su ih doveli uzgajivači iz Berlina 1987. godine. S obzirom na njihov karakter ne čudi činjenica da vrlo brzo postaju popularne među novim vlasnicima i uzgajivačima, te se od početka devedesetih sve više uzgajaju, da bi ih u konačnici FIF-e priznala 1997. kao zasebnu pasminu.

Sibirska mačka je pasmina koja je nastala u prirodi, sposobna je preživjeti u teškim vremenskim uvjetima te ih po tome možemo definirati kao vrlo zdravu pasminu bez posebnih karakterističnih bolesti. Naravno, ova činjenica svakako ne umanjuje potrebu za redovnom zdravstvenom preventivom i odgovarajućom reakcijom vlasnika na svaku netipičnu pojavu kod svoje mačke, ističe Željka Drobina.

Neva je srednje velika pasmina mačaka, odrasli mužjaci mogu doseći težinu od 7 do 9 kilograma, dok su ženke nešto manje. Spadaju u sporo sazrijevajuću pasminu, jer svoju punu veličinu dosežu između 3. i 5. godine starosti. Iako imaju gusto troslojno i vodonepropusno krzno, upravo radi ekstremnih vremenskih uvjeta odakle potječu, njihova srednje dugačka dlaka nije zahtjevna za održavanje, te ih je potrebno počešljati jednom tjedno.

Bengalska mačka zbog svojeg točkastog krzna podsjeća na leoparda - 3 Bengalska mačka: Neodoljivi leopardić čije glasanje zvuči kao brbljanje

Linjaju se dva puta godišnje, u proljeće i jesen kada je ipak potrebno intenzivnije češljanje. Imaju vrlo čvrsto i mišićavo tijelo i dolaze u raznim bojama s isključivo plavom bojom očiju, te karakterističnom maskom na širokoj i krupnoj glavi.

Jedan od stereotipa vezano za alergiju na mačju dlaku je činjenica da se uopće ne radi o alergiji na mačju dlaku, već alergiji na protein FelD1 koji se nalazi u mačjoj slini, te dok se mačka čisti dolazi do prijenosa sline na dlaku. S obzirom da Neve luče osjetno manje FeLD1 proteina, naziva ih se i hipoalergenim mačkama radi čega su čest izbor ljudi koji pate od alergija.

Mačka Ragdoll Ragdoll: Maca čarobnih plavih očiju koja se voli maziti i nositi

S obzirom na njihov divan i umiljat karakter, Neve će se se uklopiti u svaku obitelj i pronaći svoje mjesto u njoj. Iako spadaju u pasminu mirnijih mačaka, to nikako ne znači da im ne treba pažnja, pogotovo radi činjenice da su izrazito vezane za svoje vlasnike i traže interakciju. Izrazito su inteligentne te ih se može naučiti jednostavnijim trikovima poput donošenja loptice.

Budući su uzgojne linije već dugo domesticirane ne preporuča se puštanje Neva izvan kuće bez nadzora, ili bez povodca za mačke. Isto tako, kao i drugim pasminama mačaka, novi vlasnici im trebaju osigurati igračke i grebalice primjerene njihovoj veličini, i naravno pružiti im dovoljno ljubavi koje će im Neve zasigurno višestruko vratiti, kaže Željka Drobina, vlasnica uzgajivačnice Saphire Snowy Heart.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju