Udruga žena oboljelih i liječenih od raka "Nismo same" uključila se u Europski tjedan mobilnosti, manifestaciju koju uz potporu Europske komisije od 16. do 22. rujna tradicionalno organizira i Grad Zagreb.

Tim povodom Nismo same u nedjelju 22. rujna organiziraju šetnju centrom grada pod nazivom "Nisi sama - hodaj s nama!".

Brojna istraživanja pokazala su da je za oboljele od raka, i općenito za očuvanje zdravlja, hodanje idealno, a preporučuje se hodati svaki dan 30 do 40 minuta.

Iz Udruge zato pozivaju građane da zajedno prehodaju rutu centrom grada koji je toga dana zatvoren za promet, a kako bi poslali poruku da za hodanje nema ograničenja.

Ljiljana Pranjić imala je rak dojke pet puta (Foto: Sandro Sklepić/Zadovoljna.hr) - 1 Ljiljana Pranjić: Priča o pet rakova, hrabrosti, plakanju, glavici luka i – pobjedi

Hrvatski tjedan protiv raka traje od 4. do 11. veljače Gordanina priča s porukom: "Živa sam 28 godina nakon teške dijagnoze. Živa i sretna"

Šetnja će se odvijati trasom Trg Bana Josipa Jelačića – Radićeva ulica – Ilirski trg – Demetrova ulica – Mesnička ulica - Ilica – Preradovićev trg, do Kulturno informativnog centra (KIC) /Preradovićeva 5/.

Okupljanje je u 9:45 na Trgu bana Josipa Jelačića (ispod sata).

Po završetku šetnje dopredsjednica Udruge Goranka Perc, koja je prehodala 900 kilometara Putem sv. Jakova za sve žene oboljele od raka, održat će u KIC-u predavanje o svom putu u Camino de Santiago.

Početak predavanja je u 11 sati.

OKRUGLI STOL O PROJEKTU "NISI SAMA – IDEŠ S NAMA!"

U utorak 17. rujna, s početkom u 10:30 na adresi ZG Forum, Gajeva 27, održat će se i okrugli stol o projektu "Nisi sama - ideš s nama".

Naime, od ožujka 2018. godine u Zagrebu funkcionira nova socijalna usluga prijevoza žena na kemoterapiju.

Novinarka Ivana Kalogjera Ivana Kalogjera: "Rak je bolest duše, a 99,9 posto oboljelih žena imalo je neki okidač"

Uslugu je, u suradnji s Udruženjem Radio Taxi Zagreb i uz potporu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Gradskog ureda za zdravstvo, pokrenula udruga Nismo same.

Uslugu je do sada koristilo 180 žena oboljelih od raka koje se liječe u zagrebačkim bolnicama, a za to je donacijama osigurano više od 5000 vožnji.

Cilj okruglog stola je podizanje svijesti i uvođenje socijalne usluge taksi-prijevoza oboljelih na kemoterapiju u sustav.

Na okruglom stolu predstavnica nizozemskog veleposlanstva ispričat će kako je ta usluga organizirana u njihovoj zemlji, a čijim su se primjerom vodili i u Udruzi, pri pokretanju projekta.
Potom će o mogućnostima raspravljati predstavnici institucija koji donose odluke.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju