Ako ste mama malene bebe, možda se i ne sjećate kad ste prespavali cijelu noć u komadu. Dani i noći slijevaju se jedni u druge, bez jasne granice, a sve što znate je da kada vaše dojenče zaplače tijekom noći, to je znak da je vrijeme za dojenje (ili bočicu).

Nakon određenog vremena vjerojatno vam je kroz glavu prošlo pitanje koliko će to još trajati i kada možete početi s odvikavanjem od noćnog dojenja (ili drugog oblika hranjenja).

Baš kao i kod mnogih drugih situacija, i to kada je beba spremna za ovaj korak može poprilično varirati.

Mnoge bebe mogu spavati šest do osam sati u komadu kada napune tri mjeseca, međutim s tri i pol, četiri mjeseca dogodi se skok u razvoju i to obično rezultira time da se beba počne često buditi tijekom noći. Trebate imati na umu je da je to obično kratka faza.

U konačnici, sa šest mjeseci mnoge bebe spavaju cijelu noć, ali neke se nastavljaju buditi do prve godine života, pa čak i nakon toga.

Bitno je naglasiti da svaka mama ima pravo donijeti odluku kada je najbolje vrijeme za odvikavanje od noćnog dojenja.

A kako bi se pravilno razvijale i rasle, bebe trebaju unositi kalorije. U prvim mjesecima kada im je želudac vrlo malen bude se svaka dva do četiri sata zbog hrane jer ne mogu puno pojesti, a želudac im se brzo prazni. U tom periodu bebi nemojte ograničavati unos hrane.

Od četvrtog do šest mjeseca hranjena postaju duža i obilnija, a u nekom trenutku počinje se i s dodavanjem krute hrane. To sve može biti znak da je želudac vaše bebe spreman za veća hranjenja tijekom dana, bez potrebe za noćnim hranjenjima.

Bez obzira na sve navedeno, bitno je naglasiti da ste vi osoba koja će odlučiti kada je najbolje vrijeme za odvikavanje od noćnog dojenja.

Slika nije dostupna "Tako iskonsko, tako stvarno": Iskrena reklama o dojenju koju žene ne prestaju hvaliti

KOJI JE NAJBOLJI NAČIN ODVIKAVANJA?

Na pitanje kako je najbolje odviknuti bebu od noćnih hranjenja, nema jednostavnog odgovora. Postoji mnogo različitih načina odvikavanja, od postupnih metoda do naglog prekida, a i ovdje ste vi ta koja može zaključiti što je najbolje u vašoj situaciji.

U većini siuacija stručnjaci ipak preporučuju postupno odvikavanje. Ovo su koraci u toj proceduri:

Povećajte hranjenje djeteta tijekom dana kako biste osigurali da ne gubi važne kalorije.

• Nahranite bebu neposredno prije odlaska u krevet. Ako dojite, to znači da će vam dojke biti prazne kad zaspite, a beba će biti sita i to će joj pomoći da prespava noć.

Izbacujte jedno po jedno hranjene. Prije izbacivanja drugog, pričekajte najmanje tri do četiri dana.

• Prije nego što potpuno izbacite neko hranjenje, pokušajte prije toga skratiti njegovo trajanje i smanjiti količinu da bebi ne bude prenaglo.

• Nemojte odmah reagirati na svako bebino komešanje kako biste vidjeli hoće li se uspjeti sama smiriti i zaspati bez hranjenja.

• Pružite bebi druge utješne metode umjesto dojenja. Ponudite joj dudu varalicu ili pomozite da se sama smiri.

Žena doji Problemi s dojenjem: Što kada se pojavi zeleno mlijeko i druge (ne)obične situacije

Ako se iz nekog razloga trebate riješiti noćnog hranjena vrlo brzo, možda vam savjeti u nastavku pomognu:

• Ako dojite, pripazite da vam grudnjak ne pritišće grudi niti se urezuje u njih jer može doći do mastitisa i drugih problema, posebno kada se dojke pune više nego je uobičajeno jer se ne prazne često.

• Razgovarajte s liječnikom o korištenju proizvoda za smanjenje proizvodnje mlijeka.

• Ako vam grudi zbog količine mlijeka postanu prebolne, pokušajte se izdojiti dok se ne osjećate ugodnije. Ipak, nemojte isprazniti grudi do kraja.

Dojenje "Zar je beba opet gladna?" 10 rečenica koje se ne smiju reći mami koja doji

U nastavku je i nekoliko savjeta za roditelje starijih mališana koje je potrebno odviknuti od noćnog hranjenja:

• Ako je dovoljno staro, razgovarajte s djetetom i objasnite mu što se događa.

• Ponudite djetetu zamjene za dojenje, odnosno pomagače koji će ga utješiti poput dekice, plišanih igračaka, noćnog svjetla...

• Povećajte količinu dnevnih maženja i pažnje. Na taj način osigurat ćete da djetetova potreba za dodirom i pažnjom bude zadovoljena tijekom dnevnih sati.

POSTOJE LI RAZLOZI ZBOG KOJIH TREBATE ODGODITI ODVIKAVANJE OD NOĆNOG HRANJENJA?

Noćno odvikavanje nije prikladno u svim situacijama. Nekad je ipak bolje malo pričekati i to:

- ako je dijete bolesno
- ako se privikava na novog odgojitelja/vrtić
- ako ne dobiva na težini
- ako prolazi kroz skok u razvoju.

SVE JE NORMALNO, SVE ĆE PROĆI, NISTE SAMI

Postoje i slučajevi u kojima su noćna hranjenja ključna za zdrav razvoj i ne smiju se preskakati. Neke bebe jednostavno ne mogu dugo spavati a da se ne bude u potrazi za hranom. Čak i ako čujete da su njihovi vršnjaci počeli spavati cijelu noć, to neka vam ne bude kriterij kako ćete se ponašati sa svojom bebom.

Nije neobično da vaša beba traži hranu noći, iako to neki njezini vršnjaci možda ne čine. Sve što trebate znati jest da je to normalno, da će proći i da niste sami.

Nemojte o odvikavanju od noćnog dojenja (ili drugog oblika hranjenja) razmišljati samo zato što vaša okolina vrši pritisak na vas. Ako trenutačni način funkcioniranja odgovara vašoj bebi i vama, radije je nastavite hraniti tijekom noći, a kada osjetite da je došlo vrijeme za odvikavanje, onda se bacite na posao.

BUDITE NJEŽNI I PREMA BEBI I PREMA SEBI

Kada dođe taj trenutak, nekoliko stvari imajte na umu. Ne zaboravite biti nježni prema bebi i prema sebi. Dajte si vremena i kroz sve prolazite postupno. Učinite sve da što zdravije jedete i potrudite se biti fizički aktivni. Osim toga okružite se pozitivnim ljudima koji vas vole.

Pripazite i na znakove depresije ili anksioznosti. Odvikavanje od noćnih dojenja sa sobom može donijeti i postporođajne hormonalne i emocionalne promjene. Ako je potrebno, razgovarajte s bližnjima koji su prošli kroz istu situaciju, a ako smatrate da je situacija ozbiljnija, potražite pomoć stručnjaka.

Iako će na početku sve djelovati konfuzno i stresno, u jednom trenutku samo ćete shvatiti da spavate cijelu noć i da opet imate jasnu granicu između dana i noći.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju