Kada se priča o vitaminu D, obično se priča o manjku, no, ponekad možemo otići i u drugu krajnost.
Naime, sve više osoba uzima dodatke vitamina D bez kontrole, ne znajući da može doći do pretjerivanja koje sa sobom može donijeti štetne posljedice.
Možemo li imati previše vitamina D?
Da - i to samo ako pretjerujemo s dodacima prehrani.
Samo tijelo ne može proizvesti toksičnu količinu vitamina D od sunca jer prirodno regulira njegovu proizvodnju. Problem se može dogoditi zbog uzimanja previsokih doza sumplementa kroz duže vrijeme, bez liječničkog nadzora.
Previše vitamina D povisuje razinu kalcija u krvi, a to onda može dovesti do niza neugodnih i ozbiljnih simptoma.
Simptomi predoziranja vitaminom D
U nastavku smo izdvojili simptome koji mogu značiti da ste pretjerali s unosom vitamina D:
- Mučnina, povraćanje i gubitak apetita
- Dehidracija i učestalo mokrenje
- Umor, slabost i glavobolja
- Bolovi u mišićima i zglobovima
- Zbunjenost ili promjene raspoloženja.
U težim slučajevima, previsoke razine vitamina D mogu uzrokovati oštećenje bubrega i nakupljanje kalcija u tkivima.
Najsigurniji način provjere manjka vitamina D
Sve više ljudi danas poseže za suplementima "za svaki slučaj", ali dobro je znati da vitamin D nije čarobna kapsula za sve.
Postoje određeni simptimi koji mogu ukazati na nedostatak ovog vitamina. To su:
- Stalni umor i osjećaj iscrpljenost
- Česte prehlade ili infekcije
- Bolovi u mišićima i zglobovima
- Pad koncentracije i promjene raspoloženja
- Slabija kosa, suha koža.
No, bitno je naglasiti da je jedini pouzdan način kako saznati trebate li uzimati vitamin D – krvni test. Ako krvni test pokaže nedostatak vitamina D, liječnik je taj koji će vam preporučiti odgovarajuću dozu.
Važno je ne uzimati suplemente "na svoju ruku". Prije nego što krenete s dodacima, poslušajte svoje tijelo, napravite jednostavan test i, ako se pokaže potrebnim, potražite savjet liječnika ili nutricionista.
A kako uzimati vitamin D?
Ako se pokaže potrebnim, najbolje vrijeme za uzimanje vitamina D je uz obrok koji sadrži zdrave masti, najčešće tijekom dana ili ujutro.
Naime, vitamin D je vitamin topiv u mastima, što znači da se puno bolje apsorbira ako ga uzmete s hranom poput jaja, avokada, maslinovog ulja, lososa, orašastih plodova ili jogurta.
Neki stručnjaci preporučuju uzimanje uz doručak ili ručak, jer tada probava najbolje funkcionira i tijelo lakše koristi unesene hranjive tvari.