Zatvor je problem s kojim se bori do 20 posto odraslih osoba diljem svijeta. Radi se o poremećaju koji može imati značajan utjecaj na kvalitetu života, a prate ga simptomi kao što su rijetko pražnjenje crijeva, tvrda stolica, osjećaj nepotpunog pražnjenja...

Kronični zatvor liječi se promjenom načina života, laksativima i drugim lijekovima. Tu su i drugi tretmani, ali i određeni suplementi za koje se pokazalo da mogu pomoći uspavanoj probavi.

Dodaci prehrani koji mogu ublažiti zatvor su:

1. Magnezij

Magnezij igra bitne uloge u našem tijelu, a određeni oblici mogu pomoći i kod zatvora. Između ostalog, istraživanja su pokazala da magnezijev oksid, magnezijev citrat i magnezijev sulfat poboljšavaju simptome zatvora.

Ono što morate imati na umu je da magnezijev sulfat može uzrokovati nuspojave kao što su nadutost i proljev. Također, u slučaju bilo kakvih zdravstvenih problema obavezno se posavjetujte s liječnikom o uzimanju magnezija.

2. Probiotici

Istraživanja sugeriraju da neravnoteža crijevnih bakterija može pridonijeti određenim vrstama zatvora. Uzimanje probiotičkih dodataka može pomoći u održavanju uravnoteženog crijevnog mikorbioma te stoga može pomoći i u smanjenju simptoma zatvora.

Probiotici, pokazala su istraživanja, povoljno utječu na učestalost i konzistenciju stolice te na vrijeme koje je hrani potrebno za kretanje kroz debelo crijevo. Ipak, potrebno je provesti dodatne studije o toj temi.

3. Vlakna

Dodaci s vlaknima često se koriste za liječenje zatvora. Vlakna stimuliraju sluznicu debelog crijeva i tako pomažu u omekšavaju stolice te ubrzavaju prolazak kroz debelo crijevo.

Bitno je znati da nisu sve vrste vlakana prikladne za ublažavanje zatvora, zato biste se o njihovu uzimanju trebali posavjetovati sa zdravstvenim djelatnikom.

Ipak, topiva vlakna, poput psilijuma, mogu pomoći u poboljšanju konzistencije stolice.

4. Aloe vera

Aloe vera koristi se kao prirodni lijek za mnoga stanja, uključujući i zatvor. Istraživanja su, naime, pokazala da aloe vera povećava izlučivanje sluzi iz debelog crijeva i ima laksativna svojstva.

Postoje istraživanja koja sugeriraju da dodaci s aloe verom mogu pomoći kod liječenja zatvora, posebno ako je povezan sa sindromom iritabilnog crijeva. Naravno, aloe veru koristite tek nakon što ste o njezinoj primjeni razgovarali sa zdravstvenim djelatnikom.

5. Sena

I sena je biljni laksativ koji se obično koristi za ublažavanje simptoma zatvora. Sadrži spojeve senozide, koji potiču kretanje tvari kroz probavni trakt.

U jednom istraživanju, koje je trajalo 28 dana, istraživači su osobama sa zatvorom svakodnevno davali gram sene. Tim se osobama značajno poboljšala učestalost stolice i ukupna kvaliteta života u usporedbi sa skupinom koja je uzimala placebo.

Napominjemo da sena može dovesti do štetnih učinaka ako se dugo koristi u visokim dozama. Zato je i ona jedna od tema o kojoj biste obavezno trebali razgovarati s liječnikom.

Psyllium Zbogom zatvoru: Zanemareni saveznik probave koji čisti poput metlice

Probava Šest pravila uz koja će probava postati lagana poput leptirića

Kada posjetiti liječnika?

Iako se mnogi ljudi povremeno susretnu sa zatvorom, radi se o stanju koje u nekim situacijama postaje ozbiljno i zahtijeva liječničku pomoć.

Zatvor koji brzo prođe obično nije razlog za zabrinutost, međutim u slučaju nekog od sljedećih simptoma javite se liječniku:

  • krvarenje iz rektuma
  • stalna bol u trbuhu
  • krv u stolici
  • nemogućnost propuštanja plinova
  • bol u donjem dijelu leđa
  • povraćanje
  • groznica
  • neobjašnjivi gubitak težine.

Iako vam je razgovor o zatvoru možda neugodan, važno je da liječnika detaljno informirate o problemu kako biste dobili odgovarajuću skrb.
 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju