Uoči početka prikazivanja dokumentarnog serijala "The Super Models", koji je premijeru doživio 20. rujna na platformi Apple TV+, zamolili smo vas da nam pomognete odabrati najljepšeg supermodela 90-ih.

Galerija Cindy Crawford - 1 Cindy Crawford - 2 Cindy Crawford - 3 +21 Cindy Crawford - 4

Legendarna velika petorka, kako su u to vrijeme mediji tepali Naomi Campbell, Lindi Evangelisti, Christy Turlington, Tatjani Patitz i Cindy Crawford, zauvijek je obilježila svijet manekenstva i mode. Uz njih pet, u našoj anketi našle su se Claudia Schiffer, Karen Mulder, Shalom Harlow, Yasmeen Ghauri, Kate Moss, Eva Herzigova, Tyra Banks, Nadja Auremann, Amber Valletta i Stephanie Seymour.

Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell i Christy Turlington Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell i Christy Turlington (Foto: Profimedia)

Prema odabiru čitateljica našeg portala, titula najljepšeg supermodela svih vremena pripada Cindy Crawford koja je dobila 36 posto vaših glasova u trenutku pisanja teksta. Na drugom mjestu nalazi se Linda Evangelista, a na trećem Christy Turlington. 

Cindy Crawford - 6 Cindy Crawford (Foto: AFP/Profimedia/Guliver Images)

Cindy je rođena 20. veljače 1966. u Illinoisu, a manekenstvom se počela baviti u srednjoj školi. Imala je 17 godina kada se prijavila na natjecanje manekenske agencije Elite Model Management i završila u finalu.

Nakon mature dobila je stipendiju za studij kemijskog inženjerstva na Sveučilištu Northwestern, ali nakon samo jednog semestra odlučila se za potpuno drukčiju karijeru. Preselila se u New York, potpisala ugovor s Eliteom 1986. godine i ostalo je povijest.

Slažete li se s odabirom?

glasova:

Zahvaljujući zapanjujućoj ljepoti i sličnosti s neprežaljenom manekenkom Gijom Carangi koja je preminula 1986. godine, Cindy je brzo počela dobivati manekenske poslove, a nadjenuli su joj i nadimak Baby Gia.

Samo dvije godine nakon potpisivanja ugovora donijela je neočekivanu odluku - pristala se slikati za Playboy. 

Cindy Crawford - 18 Cindy Crawford (Foto: AFP/Profimedia/Guliver Images)

U tom su trenutku svi u mom životu mislili da to ne bih trebala napraviti. Moja agencija smatrala je da se to ne uklapa u tip poslova koje bih trebala raditi. Playboy je u tom trenutku još uvijek imao konotaciju koja je neke ljude plašila. Shvaćala sam Playboy kao platformu i što ona simbolizira i to je zasigurno bilo izvan normalnog puta Vogueova modela u tom trenutku. Ali nešto me u tome jako intrigiralo i zato sam, suprotno savjetu svojih agenata, pristala. To je za mene najvažnije, čak i ako donosim odluke s kojima se drugi ne slažu ili im se ne sviđaju, to su moje odluke i ja imam kontrolu nad njima. To je za mene osnažujuće, čak i ako je u pitanju slikanje za Playboy. Nikada se nisam osjećala kao žrtva te odluke, priznala je Cindy.

Cindy Crawford - 7 Cindy Crawford (Foto: AFP/Profimedia/Guliver Images)

Na tom editorijalu radila je s proslavljenim fotografom Herbom Rittsom, s kojim je dotad već surađivala, a rezultat su bile fantastične fotografije koje nisu nimalo naštetile njezinoj karijeri.

Dapače, njezina popularnost samo je rasla. Pomogla je tome i ljubavna veza s Richardom Gereom. Upravo je na roštilju kod Herba Rittsa upoznala slavnoga glumca. Ona je tada imala 22 godine, a Gere 39. Iako se glumac odupirao braku, Cindy je bila ta koja je inzistirala na vjenčanju.

Richard Gere i Cindy Crawford Richard Gere i Cindy Crawford (Foto: Guliver Images)

Oženili su se 1991. na maloj ceremoniji u Las Vegasu. Imao sam 42 godine, a žena za kojom sam bio lud i koju sam jako volio rekla mi je: 'Ne mogu čekati. Ako se ništa ne dogodi, idem dalje.' Brak sa Cindy najbolja je odluka koju sam ikad donio, rekao je Gere u jednom intervjuu nakon vjenčanja.

U braku su proveli samo tri godine, a presudila im je različita vizija zajedničke budućnosti. Cindy je žarko željela djecu, a Richard je govorio kako je i sam još uvijek dijete te nije spreman za stvaranje obitelji.

Richard Gere i Cindy Crawford Richard Gere i Cindy Crawford (Foto: Guliver Images)

Samo mjesec dana nakon objave o razvodu Cindy je snimljena u društvu svog bivšeg dečka Randea Gerbera, s kojim je ubrzo obnovila vezu, a naposljetku se i udala za njega 1998. godine. U braku su dobili sina Presleyja i kćer Kaiu, koja je trenutačno jedna od najtraženijih manekenki i hara modnim pistama, baš kao i njezina majka u 90-ima.

Cindy Crawford - 19 Kaia Gerber i Cindy Crawford (Foto: AFP/Profimedia/Guliver Images)

Nema im ravnih: 15 najljepših supermodela svih vremena Suzy Parker Jean Shrimpton Cheryl Tiegs +11 Lauren Hutton

Tatjana Patitz: Odlazak supermodela tajanstvenih očiju i vladarice naslovnica Voguea Tatjana Patitz bila je jedan od pet velikih supermodela iz devedesetih - 6 Tatjana Patitz bila je jedan od pet velikih supermodela iz devedesetih - 10 Tatjana Patitz bila je jedan od pet velikih supermodela iz devedesetih - 7 +7 Tatjana Patitz bila je jedna od pet velikih supermodela iz devedesetih - 3

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju