1. Kruh
Kruh je napravljen od pšenice ili raži koja sadrži fruktane - teško probavljive ugljikohidrate. Ponekad tijelo ne može u potpunosti iskoristiti ove sastojke zbog čega ostaju neprobavljeni u crijevima i razvijaju bakterije koje uzrokuju plinove.
Isto tako, kruh često sadrži i gluten, protein koji kod sve više ljudi izaziva probavne tegobe i zatvor.
2. Čokolada
Umjerena konzumacija tamne čokolade djeluje pozitivno na naše tijelo. Ona popravlja raspoloženje te je vrlo snažan antioksidans.
No veće količine ove slatke napasti kod osoba koje imaju problema sa zatvorom može dodatno zakomplicirati i otežati stvar. Ona usporava proces probave te opušta mišiće odgovorne za kontrakciju tijekom probavnog procesa.
3. Keksi i čips
Rafinirani ugljikohidrati poput kolača, torti i većine krekera te čipsa sadrže malu količinu vlakana koja su potrebna za izbalansiranu probavu i obilje masnoća koje su teško probavljive.
Upravo takav sastav nije prijatelj vaše probave i zato ih osobe s probavnim smetnjama te one koje pate od zatvora trebaju izbjegavati.
4. Banane
Banana je vrlo zdrava namirnica bogata vitaminima i mineralima. No, isto tako, osobe s problematičnom probavom bi trebale biti oprezne s konzumacijom iste.
Banana se treba jesti zrela, odnosno u trenutku kada njezina žuta kora dobije smeđe mrlje. Nezrela, odnosno tvrđa banana sa zelenilom na kori može uzrokovati težak zatvor.
5. Mliječni proizvodi, jaja i meso
Mliječni proizvodi poput sireva, vrhnja i mlijeka siromašni su vlaknima te sadrže veće količine masnoća koje osobe s probavnim smetnjama vrlo teško probavljaju.
Isto vrijedi i za jaja te crveno meso. Izbjegavajte ili smanjite unos ovih namirnica ili ih kombinirajte uz velike količine povrća i drugih namirnica bogatih vlaknima.